Nubausti tepliotojų neįmanoma?

Nubausti tepliotojų neįmanoma?

Prieš porą savaičių nemažai Smiltynėje esančių objektų buvo išmarginti grafičiais. Nors ir Klaipėdos miesto savivaldybės darbuotojai, ir policija tikina sulaukiantys nemažai skundų dėl atsirandančių vis naujų teplionių, atrodo, šiai problemai sprendimą surasti sunku.

Gyvenamųjų namų savininkams bei daugiabučių bendruomenėms taip pat neretai tenka nusivilti - įžūlių chuliganų negąsdina net vaizdo stebėjimo kameros.

Problema - ne naujiena

"Vakarų ekspreso" redakciją pasiekė susirūpinusio skaitytojo laiškas, kuriame šis pasakoja, jog tako į Smiltynės paplūdimį sienelės bei kiti objektai nuo Senosios perkėlos iki Smiltynės jachtklubo nuterlioti grafičiais.

Viešosios tvarkos pažeidėjai, panašu, žymėjo viską savo kelyje - išteplioti suoliukai, pastatų sienos, šiukšlių konteineriai ir net gatvės apšvietimo stulpai. Visi jie pažymėti vienu - "Siner" - pseudonimu.

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiosios specialistės Sandros Dabrienės, grafičių valymas nuo miesto pastatų fasadų, paminklų, skulptūrų ir kitų objektų - neretai pasitaikanti problema. Ji pridūrė, kad dauguma Smiltynėje nutepliotų objektų yra privatūs statiniai, už kurių sutvarkymą atsakingi patys savininkai. Tačiau žala padaryta ir Savivaldybės nuosavybei.

"Artimiausiu metu apžiūrėsime Smiltynės teritoriją ir, jeigu reikės, duosime nurodymą rangovui nuvalyti grafičius nuo viešojo naudojimo objektų. O dėl privačių objektų - šiukšlių konteinerių ir gatvės apšvietimo stulpų nuvalymo informuosime objektų savininkus", - patikino S. Dabrienė.

NEVILTIS. Smiltelės g. 9 namo gyventojai įrengė vaizdo stebėjimo kameras, tačiau ir jos apsisaugoti nuo sienų tepliotojų nepadeda. Asmeninio archyvo nuotr.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija yra pasirašiusi sutartį su valymo paslaugas teikiančiu rangovu - UAB "Kitokia diena", ir būtent šiai įmonei pavedamas grafičiais išteptų objektų tvarkymas.

Specialistė neslepia, jog neretai grafičių nepavyksta nuvalyti net naudojant specialias chemines medžiagas - tokiu atveju piešiniai yra uždažomi. Šiems darbams yra naudojamos miesto biudžeto lėšos.

Pradėti ikiteisminiai tyrimai

Dėl Savivaldybės turto sugadinimo ir grafičių nuvalymo žalos atlyginimo yra kreipiamasi ir į policiją. Tačiau nusikalstamą veiką padariusius asmenis nustatyti pavyksta išties retai.

Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (KAVPK) Komunikacijos grupės vyriausiosios specialistės Andromedos Grauslienės, šiuo metu yra atliekami keli ikiteisminiai tyrimai dėl ištepliotų sienų Klaipėdoje. Įtariamieji kol kas nenustatyti, o šiais metais teismui jokių bylų dėl grafičių dar neperduota.

Pasiteiravus, kas laukia sienų tepliotojų jiems įkliuvus į pareigūnų rankas, A. Grauslienė pripažino, kad baudžiamosios atsakomybės taikymas nėra dažnai pasitaikanti procedūra.

"Viskas priklauso nuo padarytos žalos. Jei žala labai didelė, tai gali būti taikomas ir Baudžiamojo kodekso straipsnis. Tačiau jei padaryti nuostoliai nedideli - tai laikoma administraciniu pažeidimu", - sakė policijos atstovė.

KAS LAUKIA? Pasak policijos atstovės Andromedos Grauslienės, baudžiamoji atsakomybė sienų tepliotojams taikoma retai.

Šiuo metu policija tiria dar vieną atvejį, kai dar praėjusio mėnesio pabaigoje prie Klaipėdos koncertų salės esančiame parkelyje, Šaulių gatvėje, asmenys kitų žmonių akivaizdoje ant Klaipėdos miesto savivaldybės koncertinei įstaigai priklausančio paveikslo-stendo aerozoliniais dažais išpurškė užrašą. Toks įžūlumas ir nepagarba aplinkiniams bei miestui nustebino ir daug mačiusius viešosios tvarkos pareigūnus.

Nepadeda ir stebėjimo kameros

Pakalbinus Smiltelės gatvėje esančio 9 daugiabučio namo bendruomenės atstovą Žydrūną Tarozą, šis teigė, jog siekdami išvengti būtent tokių ir panašių nuostolių su namo gyventojais nutarė laiptinėje ir jos prieigose įrengti vaizdo stebėjimo kameras.

Tačiau, pasak jo, nei akivaizdžiai matomos kameros, nei apie jas įspėjantys ženklai chuliganų neatbaido. Prieš kelias savaites namo fasadas buvo "papuoštas" grafičiu.

"Priterliojo tiesiai po kameromis. Mes visi buvome šokiruoti", - pasakojo namo bendruomenės atstovas.

Nors šalia laiptinės yra ženklai, įspėjantys, kad teritorija filmuojama, o apie neleistinus veiksmus pranešama policijai, bendruomenės atstovams susisiekus su saugos kameras prižiūrinčia įmone UAB "Mano sauga" buvo pareikšta, jog dėl techninių kliūčių incidento užfiksuoti nepavyko. Todėl daugiabutį namą apipaišęs asmuo greičiausiai taip ir liks nenubaustas.

Kiti namo gyventojai didelių vilčių surasti kaltininką nepuoselėja - net ir veikiant kameroms nusikaltėlį atpažinti būtų sunku, mat daugeliu atveju grafičius piešiantys jaunuoliai veidus slepia po gobtuvais ar kepurėmis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder