Netinkamos deginti atliekos krosnies nepasiekė

Netinkamos deginti atliekos krosnies nepasiekė

Uostamiesčio aplinkosaugininkai penktadienį sustabdė į atliekų deginimo gamyklą "Fortum Klaipėda" vežamas medicinines atliekas iš Šiaulių. Krovinį patikrinus inspektoriams pasitvirtino anoniminis skundas - rasta netinkamų deginti atliekų.

Medicinines atliekas jėgainėje deginti leidžiama, tačiau tik tinkamai jas tam paruošus.

Jėgainė krovinio neįleido

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento (KRAAD) direktorius Andrius Kairys pasakojo, jog jo vadovaujami pareigūnai, sulaukę anoniminio pranešimo apie iš Šiaulių keliaujančias netinkamas deginti atliekas, suskubo budėti prie "Fortum Klaipėda" jėgainės.

"Pareigūnai gavę informacijos, kad krovinys kažkur nusuko, išvažiavo. Tik po to į jėgainę atvyko krovinys, kur patys "Fortum" darbuotojai ėmėsi priemonių: patikrino turinį ir paaiškėjo, jog ten yra nenukenksmintų atliekų", - sakė A. Kairys ir pridūrė, kad medicinines atliekas jėgainėje deginti leidžiama, tačiau tik tinkamai jas tam paruošus.

Paaiškėjo, jog atliekų krūvoje buvo kruvinos tvarsliavos. Anot specialistų, prieš vežant deginti medicinines atliekas jas būtina palaikyti mikrobangų krosnelėje arba kitame specialiame įrenginyje, kuriam veikiant sunaikinamos bakterijos ir infekcijos. Tada krovinys laikomas nebepavojingu ir gali keliauti į bendrą atliekų srautą, skirtą deginti.

"Pati jėgainė nusprendė reikalavimų neatitinkančio krovinio nepriimti. Savo ruožtu vykdome tyrimą ir aiškinamės, kas tokias atliekas pakrovė ir kur jos keliavo", - vakar sakė A. Kairys ir tvirtino dar negalintis pasakyti, kas ir kokiu pagrindu bus baudžiami, jei išvis bus baudžiami.

Šiemet tai antras kartas, kai aplinkosaugininkai stabdo į "Fortum Klaipėda" vežamas atliekas - prieš porą mėnesių UAB "Ekobazė" iš Alytaus į gamyklą vežė deginti automobilių dalis.

A. Kairio teiginius patvirtino ir "Fortum Klaipėda" atstovas Andrius Kasparavičius.

"Iš KRAAD mus pasiekė informacija, kad vienas iš mūsų tiekėjų iš Šiaulių neva veža ne tokias atliekas, kokias turėtų vežti. Penktadienį KRAAD specialistai krovinio nesulaukę išvažiavo pas tiekėją, o tuo metu atliekos atvyko pas mus. Krovinio neįleidome, jį nufotografavome ir nuotraukas nusiuntėme KRAAD", - sakė A. Kasparavičius bei pridūrė, jog krovinys į teritoriją nebuvo įsileistas būtent dėl pradėto aplinkosaugininkų tyrimo.

Jis pripažino, jog patys jėgainės specialistai "iš akies" negali įvertinti, ar atliekos buvo tinkamai paruoštos, ir tvirtino lauksiantys aplinkosaugininkų tyrimo baigties.

Atliekos ne iš Šiaulių?

Netinkamas deginti medicinines atliekas vežusios UAB "Raguvilė" direktorius Virginijus Brazauskas aiškino neturintis ko komentuoti.

"Nematau jokios bėdos ir problemos - žalos aplinkai nepadaryta, niekas nenukentėjo, atliekos grąžintos jų turėtojui. Tai jų kompetencija atliekas nukenksminti, nes mes tik paimame ir nuvežame", - tvirtino V. Brazauskas.

Anot jo, be atvejo, kai vienąkart netyčia jų kroviniuose atsidūrė radioaktyvios atliekos ar kai pasitaikė per didelė atliekų pakuotė, tai pirmas kartas, kai privalo apsukti sunkvežimį ir atliekas vežti atgal jų davėjui.

Tačiau UAB "Raguvilė" jau ne pirmą kartą figūruoja dviprasmiškose situacijose - prieš keletą mėnesių paaiškėjo, jog ši įmonė šalia Klaipėdos LEZ įkūrė nelegalų sąvartyną, o dar anksčiau buvo viena iš istorijos, kai Klaipėdoje buvo sudegintos atliekos iš Airijos, dalyvė.

Panašu, jog šįkart atliekos atkeliavo iš Respublikinės Šiaulių ligoninės. Įstaigos viešųjų ryšių specialistė Zita Katkienė dievagojosi, jog neįmanoma, kad ligoninė būtų atidavusi išvežti nenukenksmintas atliekas. Esą tokia problema iškilo, kai pasikeitė atliekų vežėjas ir jas vežti pradėjo "Raguvilė".

"Mūsų specialistai sako, jog tai neįmanomas atvejis. Visada atiduodame sutvarkytas ir nukenksmintas atliekas, tą privalu daryti pagal sutartį", - tvirtino atstovė.

Moteris pridūrė, jog ligoninėje nukenksminamos ne tik joje, bet ir iš aplinkinių nedidelių medicinos įstaigų surenkamos medicininės atliekos.

"Sulauksime grįžtančių atliekų ir aiškinsimės, ar tai ligoninės klaida. Galbūt tai net ne iš mūsų ligoninės vežtos atliekos. Ir taip gali būti", - svarstė ligoninės specialistė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder