Nepilnamečiai rūkaliai išlieka pareigūnų akiratyje

Nepilnamečiai rūkaliai išlieka pareigūnų akiratyje

Tabako ir alkoholio gaminiais piktnaudžiaujantys nepilnamečiai nepaiso draudimų ir drąsiai traukia dūmą prie mokyklų bei kitose viešose miesto vietose, o neretai paauglių žalingų įpročių nekritikuoja net jų tėvai, - tokiomis išvadomis dalinasi Klaipėdos apskrities policijos pareigūnai.

Spalį Klaipėdos apskrityje vykdytų prevencinių priemonių metu jauniesiems rūkaliams buvo surašytas net 181 administracinės teisės pažeidimo protokolas.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus vyresnioji specialistė Alina Vaičekauskienė "Vakarų ekspresui" sakė, kad vien uostamiestyje buvo užfiksuoti 74 rūkę ar tabako gaminių turėję nepilnamečiai. Vartojusių alkoholį nepilnamečių apskrityje prigauta mažiau - 26, iš jų 9 - Klaipėdos mieste.

"Skaičiai gana nemaži, tad akivaizdu, kad nors policija ir kovoja, nepilnamečiai vis tiek toliau piktnaudžiauja tiek tabako gaminiais, tiek alkoholiu", - sakė A. Vaičekauskienė.

Per tą patį laikotarpį buvo užfiksuoti 3 atvejai, kai nupirktus draudžiamus gaminius nepilnamečiams perduoda suaugę žmonės. Vis dėlto dažniausiai girdimas paaiškinimas, kad cigarete pavaišino pilnametystės jau sulaukęs bendraklasis.

Dar viena problema, į kurią dėmesį atkreipė A. Vaičekauskienė - tėvų abejingumas. Pasak pareigūnės, pranešus tėvams apie įstatymą pažeidinėjančias jų atžalas, dauguma leidžia suprasti, kad apie tai žino.

"Tėvai tiesiog padėkoja už pranešimą, atsiprašo, bet tai nėra tokia reakcija, kokia turėtų būti. Jiems tai yra normalus reiškinys, jie leidžia mums suprasti, kad tai žino. Galbūt jie net rūko kartu? Daugelis tėvų yra pasakę, kad rūkyti yra geriau nei vartoti narkotikus. Taip, šiandien tai yra geriau, bet tai yra pradžia. Bandėme tėvams tai aiškinti, bet jie mūsų negirdi", - apgailestavo A. Vaičekauskienė.

Daugiausia pričiuptų moksleivių - 15-17 metų amžiaus. Šešiolikos nesulaukusių vaikų tėvų ar globėjų laukia baudos nuo 14 iki 28 eurų. 16-18 metų mokleiviai už savo prasižengimą turės atsakyti patys ir taip pat sumokėti nuo 14 iki 28 eurų. Per metus įkliuvus pakartotinai teks mokėti nuo 28 iki 86 eurų. A. Vaičekauskienė priminė, kad už rūkalų perdavimą nepilnamečiams laukia nuo 72 iki 140 eurų baudos.

Vis dėlto, pasak A. Vaičekauskienės, baudų dydis nepilnamečių negąsdina.

"Nemanau, kad baudos kažką keičia. Prevencinių priemonių vykdoma gana daug, nepilnamečių reikalų specialistės lanko mokyklas, su paskaitų ciklais lankėme mokyklas, vykdėme žalingų įpročių prevenciją. Atrodo, mokyklos ir pačios deda pastangas. Vis dėlto tai yra kiekvieno pasirinkimas. Taip, mes šiek tiek sutramdome, kad jie prie mokyklų nerūkytų, bet jie randa kitų vietų. Tačiau policija nenuleidžia rankų, tokie renginiai ir toliau vyks nuolat", - pabrėžė A. Vaičekauskienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder