Neįgalių vaikų tėvus slegia mokesčių našta

Neįgalių vaikų tėvus slegia mokesčių našta

Klaipėdoje veikiančios privačios specialiosios pagrindinės mokyklos "Svetliačiok" tėvai maldauja miesto valdžios pagalbos - jie prašo palengvinti mokestinę naštą už vaikų priežiūrą mokykloje. Tačiau valdininkai šio klausimo spręsti nepanoro.

Antradienį Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariams miesto rotušėje susirinkę vaikų tėvai kalbėjo, kad mokykloje yra taikomi abonentinis ir maitinimo mokesčiai. Jie yra nekintantys. Tuo metu dienos socialinių paslaugų mokestis kinta priklausomai nuo vaiko gaunamų išmokų.

"Mokame 20 arba 30 procentų priklausomai nuo šeimos pajamų. Mūsų prašyme išdėstyta, kad į šias pajamas neturėtų būti įtraukiami vaiko pinigai ir socialinės globos, priežiūros arba slaugos išmokos, nes būtent šie pinigai įeina į bendrą sumą, nuo kurios skaičiuojamas mokestis", - pasakojo viena mama.

Ji teigė, kad kiekviena šeima mokyklai moka skirtingą mokestį, tačiau vidutiniškai tėvams tenka pakloti apie 190 eurų.

Tėvai tikino, kad abonentinį mokestį nustatė mokykla, tuo metu maitinimo mokesčiai nustatyti tiek mokyklos, tiek Savivaldybės: už pietus mokama Savivaldybės nustatyta kaina, o už pusryčius ir vakarienę - mokyklos.

Tačiau Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė tikino, kad ši mokykla yra privati įstaiga, todėl negalima jai nurodyti, kokius mokesčius taikyti. Tačiau iki šių metų gruodžio pabaigos Savivaldybė iš jos yra nupirkusi paslaugą, o kaina už socialines paslaugas skaičiuojama pagal ministro patvirtintą metodiką.

Komitete kilo diskusija, galbūt mokyklai būtų galima rekomenduoti sumažinti savo nustatytus mokesčius.

Tačiau paaiškėjo, kad būtent Savivaldybė skaičiuoja tik socialinių paslaugų mokesčio dydį, tačiau daryti įtakos kitiems mokesčiams, taikomiems įstaigos viduje, negali.

"Asmens mokamoji dalis nustatyta Vyriausybės nutarimu. Šiuo atveju numatytos trys kainos. Tai perteklinės kainos, įstaiga pati nustatė. Ji turi tokią teisę, nes tai privati įstaiga, mes negalime kištis. Tai yra susitarimas tarp tėvų ir organizacijos", - apie abonentinį ir maitinimo mokesčius kalbėjo A. Liesytė.

Ji dėstė, kad vaikų gaunamos išmokos įeina į pajamų sumą pagal Vyriausybės nutarimą, tad šią problemą reikėtų spręsti ne Savivaldybėje.

A. Liesytė paaiškino, kodėl buvo priimtas toks įstatymas. Anot jos, pagal įstatymų leidėjus, patys tėvai turi sumokėti už vaikams taikomas paslaugas iš gaunamų išmokų, nes būtent valstybė jas tam ir skiria.

Komiteto narys Kazys Bagdonas patarė tėvams mėginti kalbėtis su mokyklos vadovybe apie mokestinę naštą, tačiau tėvai atkirto, kad jei mokykla į derybas nesileis, kitų alternatyvų jie neturi, nes tai - vienintelė tokias paslaugas teikianti mokykla Klaipėdoje.

Tarybos narys Arvydas Vaitkus teigė, kad politikai turėtų sukurti konkurenciją tarp mokyklų dėl šių paslaugų. "Jei institucija kelia mokesčius, žmonės, turintys neįgalių vaikų, pakliūva į tam tikrą kampą. Manau, kad mūsų komitetui reikėtų gerai apsvarstyti šį klausimą ir organizuoti iniciatyvą, kad konkurencija atsirastų ir žmonės mokėtų mažiau", - sakė A. Vaitkus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder