Naujasis turgus po rekonstrukcijos vilios atmosfera

Naujasis turgus po rekonstrukcijos vilios atmosfera

Ketvirtadienį "Kultūros fabrike" buvo viešai pristatytas Naujojo turgaus rekonstrukcijos techninis projektas. Turgaus vadovybė ir projektuotojai teigia, kad, baigus darbus, turgavietė taps patrauklia vieta ne tik apsipirkti, bet ir praleisti laiką.

Turgavietės rekonstrukcijos techninį projektą už 33 tūkst. eurų parengė konkursą laimėjusi vilniečių architektų įmonė "Sprik". Projektuotojų atstovas architektas Mantas Olšauskas pabrėžė, kad esama Naujojo turgaus infrastruktūra ir aplinka nebeatitinka nei pardavėjų, nei pirkėjų lūkesčių, tad padėtį būtina keisti.

"Mūsų idėja - kad žmonės į turgų ateina ne tik apsipirkti, bet ir pabendrauti, ieškoti reikiamų prekių, jas rasti. Tai - kaip ritualas, procesas. Tas šurmulys sukuria tik turgui būdingą atmosferą", - sakė M. Olšauskas.

Architektų pasiūlyta ir geriausia pripažinta idėja - universalios lauko prekyvietės erdvės sukūrimas. Tradicinė turgaus aikštė matoma kaip erdvė, kurioje persipina prekybos vietos, rekreaciniai plotai, vaikų žaidimo aikštelė, renginių erdvė, želdynai, kavinės. Numatoma uždengti pėsčiųjų taką tarp mėsos ir daržovių paviljonų, įrengti atviras ir uždaras prekyvietes, kurios bus išdėstytos uždarame paviljone, po stogine arba lauke po atviru dangumi, taip pat numatomos vietos prekiauti tiesiai iš automobilių, kilnojamos prekyvietės.

Pasak UAB "Naujasis turgus" vadovo Viačeslavo Karmanovo, 1989 metais pastatytas turgus seniai laukė pokyčių.

"Norime būti modernesni, inovatyvesni", - pabrėžė V. Karmanovas, skaičiavęs, kad rekonstrukcijos metu prekybos vietų skaičius turguje padidės trečdaliu.

M. Olšauskas pasakojo, kad turgaus aikštėje akcentu taps aiškiai matomas laikrodžio bokštas, taip pat joje turėtų būti vaikų žaidimo aikštelė ir nedidelė poilsio zona su medžiais. Lauko prekyvietė ir dalis alėjos bus dengiama stogu, išsaugomas turgaus po atviru dangumi principas. Stogui pasirinkta laužytų formų architektūrinė išraiška, pabrėžiama dinamiška atmosfera. Stogas dviejų lygių, taip įleidžiama daugiau natūralios šviesos, kartu apsaugoma nuo kritulių.

Sodinukų turguje bus 44 prekybos vietos (20 iš automobilių ir 24 už prekystalio), vaisių ir daržovių zonoje - 109 vietos (84 - už prekystalio, 25 - iš automobilių), ūkinių prekių zonoje - 93 prekybos vietos (30 kioskų, į kuriuos bus galima įeiti iš aikštės, 63 - uždaros prekybos vietos-saugyklos).

Į lauko turgavietę bus galima patekti einant pasažu, kurio vienoje pusėje bus kioskai, kitoje - vietos prekybai iš automobilių. Per vidurį po stogine bus išdėstytos poilsio salelės su suoliukais, želdiniais.

Turgaus direktorius aiškino, kad rekonstrukcija planuojama dviem etapais, tik dar nenuspręsta, ar jie abu bus atlikti vienu metu, ar paeiliui. Pirmajame etape ruošiamasi sutvarkyti paviljonus, antrajame - turgaus prieigas ir aikštę.

Šiuo metu pradėtos statybos leidimo gavimo procedūros, ieškoma, kas bus rekonstrukcijos rangovais. Tikimasi, kad realūs darbai prasidės kitų metų sausio ar vasario mėnesį, vieno etapo darbai gali trukti 6-7 mėnesius.

Pasak V. Karmanovo, kol vyks darbai, prekyba nesustos, mėsos, žuvies, daržovių paviljonai dirbs įprastai, lauke prekiaujantiems pardavėjams bus pasiūlytos laikinos prekybos vietos.

Visi darbai, skaičiuojama, kainuos apie 1,25 mln. eurų. Dalį sumos turgus padengs iš savo uždirbtų lėšų, dalį skolinsis iš banko. Tikimasi, kad ši investicija atsipirks per 8-9 metus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder