Naujasis turgus - su panašia į Venecijos aikšte

Naujasis turgus - su panašia į Venecijos aikšte

Užvakar išrinktas uostamiesčio naujosios turgavietės prekybos paviljonų ir pėsčiųjų tako pertvarkos architektūrinės idėjos konkurso nugalėtojas. Komisijos sprendimu iš dviejų konkursinių darbų pasirinktas tas, kuris ne tik įgyvendinamas ir eksploatuojamas pigiau, bet ir yra unikalus, jame daugiau dėmesio skiriama pirkėjams.

Konkursantai turėjo atnaujinti sovietmečiu planuotą teritoriją, pagerinti darbo sąlygas prekeiviams etc. Užsakovas - Savivaldybės įmonė Naujasis turgus - pageidavo, kad darbo vietų skaičius būtų padidintas iki 240.

Darbus recenzavo ekspertai architektai Mantas Daukšys ir Petras Džervus. Jie atkreipė dėmesį ir į gerąsias, ir į blogąsias abiejų pateiktų darbų - "Baltasis paviljonas" ir "Šiandien turgus" - puses. M. Daukšio teigimu, iš esmės abu darbai yra labai kokybiški, tad kad ir kurį pasirinks komisija, neapsiriks.

Projekte "Baltasis paviljonas", M. Daukšio manymu, sukuriama palanki aplinka prekiautojams, detalizuotas statybos etapiškumas, tačiau prie pėsčiųjų tako dar reikėtų autoriams padirbėti. P. Džervus teigė, kad šio darbo labai aiški erdvinė struktūra, kuriant darbo vietas atsižvelgta į klimatines sąlygas, tačiau technologijos sudėtingesnės, reikalaus daugiau investicijų.

Projekte "Šiandien turgus" paviljono viduryje atsiranda atvira erdvė. Pasak M. Daukšio, tai šiek tiek primena Venecijos aikštę. Juokauta, kad iš ten nebus įmanoma iškrapštyti močiučių, pamėgsiančių sėdėti ant suoliuko. Abu ekspertai pripažino, kad laikrodžio bokštas - įdomus architektūrinis elementas.

M. Daukšio teigimu, šio darbo sprendimas - tai, ko šiandien trūksta naujiesiems rajonams. Įgyvendinus tokį projektą, Naujasis turgus galėtų būti periferinis miesto centras, jis pirkėją "pagaus ir nebepaleis". Be to, banguotas stogas, vadinamoji minkštoji architektūra, taip pat daro įspūdį.

P. Džervus kaip neigiamą aspektą šiame projekte pastebėjo tai, kad lauko prekyvietė nėra integruota į visą kompleksą, jam užkliuvo romantinių stoginių aukštis - 7 metrai, neaišku, kaip vyktų prekyba šaltuoju metų laiku.

Pasak Savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktoriaus Kastyčio Macijausko, tai labiau šiltuose kraštuose esantiems miestams tinkamas variantas.

"Vertinant konkurso darbus mums svarbu urbanistinės erdvės formavimas, o viduje esanti organizacija bus vėliau pritaikyta prie realių poreikių. Abu projektai turi tokią manevro laisvę", - paaiškino P. Džervus.

Jau įvyko ir specialiai šiems darbams vertinti sudarytos komisijos, kurios pirmininkas - Naujojo turgaus direktorius Viačeslavas Karmanovas, posėdis. Beveik vienbalsiai komisijos nariai pasisakė už projektą "Šiandien turgus". Jo įgyvendinimas, architektų manymu, kainuotų pigiau, nes liktų dalis senų paviljono konstrukcijų, mažiau kainuotų ir eksploatavimas.

Kitą savaitę bus atplėšti vokai ir bus sužinota, kokiems architektams ar projektavimo įmonėms priklauso šie projektai. Tada su jais bus deramasi dėl techninio projekto rengimo.

V. Karmanovas tikisi, kad kitų metų pavasarį jau bus galima skelbti ir rangos darbų atlikimo konkursą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder