Naktį senamiestis atgyja - siaučia jaunimėlis

Naktį senamiestis atgyja - siaučia jaunimėlis

Kad kas būtų sakęs, jog toks aktyvus gyvenimas verda savaitgalio naktimis Klaipėdos senamiestyje, nebūtume patikėję. Kad Žvejų gatvės gyventojų skundas turi pagrindo, įsitikinome dalyvaudami Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarko skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio organizuotame kartu policininkais naktiniame patikrinime dėl Klaipėdos miesto triukšmo prevencijos taisyklių pažeidimų ir viešosios rimties trikdymų. Pasirodo, senamiestis tikrai nemerdi ir toli gražu nėra miegamasis rajonas.

Vienam nepasisekė

Šeštadienio naktį nuo 3 iki 4 val. Žvejų gatvėje karaliavo pats linksmumas. Šūkaliojo girtas jaunimėlis, iš barų sklido muzika - gal ir negarsi, kol neatidaromos durys. Tačiau jos dažnai atidarinėjamos, nes rūkoriai eina į lauką parūkyti, tada į gatvę išsiveržia garsios muzikos pliūpsniai. Ko gero, didžiausią triukšmą kelia be paliovos važiuojantys taksi automobiliai. Tiek jų vienoje vietoje seniai bebuvome matę – tiesiog dreba visas grindinys. Jie ir buvo bene didžiausi triukšmadariai. Taip yra todėl, kad nebeliko ženklų, draudžiančių stovėti ar važiuoti. Laimei, prie viso to mums neteko stebėti muštynių, kurių čia, sakoma, pasitaiko gana dažnai. Ir visas tas triukšmas pradėjo rimti tik apie 6 val.

Šio reido metu mums stebint policininkas labai taktiškai tris kartu įspėjo vieną įsiaudrinusį vaikiną. Dėl nesuprantamų priežasčių jis kažkodėl baisiai rėkavo ir į jokias pastabas nereagavo. Kaip sakoma, pats prisiprašė. Policininkai jį įsisodino į automobilį ir išsivežė į nuovadą. Jam bus surašytas protokolas dėl viešosios rimties trikdymo, dėl to, kad viešoje vietoje buvo neblaivus, dėl pareigūnų nurodymų nevykdymo, žodžiu, bus pritaikyti keli straipsniai.

Baro, iš kurio sklindantis bumbsėjimas iš tiesų gali erzinti gyventojus, barmenas nustebo, pamatęs savivaldybės darbuotojus. Jis teigė, kad niekas dėl triukšmo nesiskundžia. Tiesa, kai mes išėjome, jis vis dėlto pritildė muziką.

Triukšmo epicentras susidarė prie pastato Žvejų g. 10. Kalbinti blaivesni jaunuoliai mano, kad nieko nepavyks padaryti, jog išėję iš baro išgėrę žmonės netriukšmautų. Ir visada atsiras tokių kvailiojančių kaip tas, kuris prispjaudė į mano į diktofoną ir aiškino, jog nieko blogo nedarąs, turįs teisę linksmintis.

Naktinio patikrinimo metu stebino galbūt tik tai, kad šlitiniuojančių ir gerokai apsvaigusių merginų buvo daugiau nei vaikinų. Ir apskritai miesto centre naktį iš barų grįžo daugiau moterų nei vyrų.

Kebli situacija

Situacija išties kebli. Viena vertus, jaunimas turi teisę pasilinksminti. Beveik visų miestų senamiesčiuose egzistuoja barai, Klaipėda tikrai nėra išskirtinė. Kita vertus, čia gyvenantys žmonės irgi turi teisę naktimis miegoti.

Ir šį kartą Kontrolės ir prevencijos poskyrio darbuotojai, peržiūrėję filmuotą medžiagą, išanalizavę ir apibendrinę patikrinimo rezultatus, surašys aktą. Jie aiškinsis su barų savininkais ir kitais asmenimis, kurie galimai pažeidžia viešąją rimtį ir trauks juos administracinėn atsakomybėn.

Barų savininkai bus įspėti. Tiesa, jeigu tai pirmas įspėjimas, bauda juokingai maža – 10 litų. Jei nurodyti pažeidimai nelikviduojami, baudos už viešosios rimties trikdymą dydis didėja iki 300 lt. Jeigu traukiama atsakomybės pagal miesto triukšmo prevencijos taisykles, numatyta sankcija ji gali siekti iki 1000 lt.

Pasigenda gyventojų aktyvumo

Ir pernai buvo tas pats. Buvo atliekami patikrinimai ir traukiami atsakomybėn barų savininkai. Šiais metais surengtas pirmasis naktinis reidas, jų , žinoma, bus ir daugiau. Tyrimų rezultatai bus apibendrinti. Ketinama surinkti duomenis, kaip dažnai į Žvejų gatvę yra kviečiami policijos pareigūnai. Svarstoma, ar nereikėtų pakviesti Klaipėdos visuomenės sveikatos atstovus pamatuoti triukšmą naktį Žvejų gatvėje. Savivaldybė žada prašyti policininkų dažniau atvažiuoti čia.

Beje, patys barų savininkai irgi galėtų labiau pasirūpinti viešosios tvarkos užtikrinimu. Dabar bare dirba vienas barmenas, nėra net apsaugininkų, tad ar jis pajėgus palaikyti tvarką. Be visų kitų dalykų, pavojus būti sumuštiems ir suluošintiems kyla ir patiems triukšmadariams, t. y. barų klientams.

Savivaldybė nėra visiškai bejėgė. Kontrolės ir prevencijos poskyris gali kreiptis, kad būtų persvarstomas leidimo prekiauti alkoholiu išdavimo klausimas. Ji ketina bandyti spręsti transporto klausimą – juk nėra būtina, kad taksi atvažiuotų prie pat baro durų.

Minėto poskyrio vedėjas Vilius Valys sako, jog gyventojai patys turėtų būti aktyvesni. Jeigu naktį kyla triukšmas, jie turi iš karto rinkti numerį 112 ir kviesti policiją. Tuo jie padėtų savivaldybės darbuotojams greičiau surinkti įrodymus, kad tas ar kitas objektas kenkia senamiestyje gyvenantiems žmonėms, ir valdininkai galėtų operatyviau teikti pasiūlymus, kaip būtų galima sumažinti šią problemą. Vienas patikrinimas ar vienas skundas nieko iš esmės nenulems.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder