Mugės pirkėjai pamiršo esminę valiutą

Mugės pirkėjai pamiršo esminę valiutą

Visą savaitgalį Klaipėdoje šurmuliuojančio festivalio "Parbėg laivelis" mėgėjai neaplenkia ir Danės upės pakrantėje įsikūrusios mugės. Prieš šventę buvo pranešta, kad šios mugės prekybininkai derėsis tik su tais, kurie mokės lietuviškų patarlių, priežodžių, dainų ar kitų tautosakos perlų.

Penktadienio vakarą kalbinti prekeiviai stebėjosi, kad niekas kol kas nebandė pasinaudoti šios mugės "valiuta".

"Ne tik dainų niekas nedainuoja, bet ir iš viso nesideri. Beveik nėra ir kam - mažai pirkėjų", - pečiais gūžčiojo vaško žvakes čia pat mugėje liejanti Janina Vilgockienė.

Iš Marijampolės atvykusi žvakių specialistė sakė per 18 veiklos metų aplankiusi daugybę mugių, bet Klaipėdoje dažniausiai renkasi būtent kas antrus metus vykstančio festivalio "Parbėg laivelis" mugę.

"Ne, per Jūros šventę nevažiuoju į Klaipėdą, nes tuo metu Lenkijoje taip pat vyksta šventė - ten prekiauju. Kai kainas skaičiuodavome litais, Lietuvoje prekyba būdavo geresnė, galėjome ir daugiau mugių aplankyti. Dabar bijau rizikuoti, nes galiu nesurinkti ir to, ką už prekybos vietą sumokėjau", - atviravo Janina.

Žvakių kainos siekia nuo 1 iki 15 eurų.

"Kol kas nepasitaikė nė vieno, kuris patarlėmis bandytų derėtis. Sako tiesiai šviesiai: "Numesk eurą arba du", - antrino iš Kauno su daugybe pintų krepšių į mugę atvykęs Edmundas.

Pasak jo, pirkėjai dabar labai linkę derėtis.

"Vargstu su tais krepšiais jau 30 metų. Atsibodo iki gyvo kaulo. Kiekvienas krepšys šimtą kartų iščiupinėtas, o niekas nenori už jį mokėti tiek, kiek jis realiai vertas. Patys auginame žaliavą - žilvičius, patys ruošiame ir vyteles. O dabar priveža į prekybos centrus kinietiškų krepšių, kurie už mūsiškius brangesni, bet pirkėjai vis tiek su mumis derisi", - pasakojo Edmundas.

"Visa Lietuva derisi, Klaipėda - ne išimtis", - pritarė iš Utenos obuolių sūrių į mugę atvežusi Vaida Sausytė.

Ji taip pat sakė nesulaukusi tokių pirkėjų, kurie norėdami nusiderėti būtų prisiminę lietuvių tautosaką.

"Gal informacijos mažai buvo?" - svarstė Vaida.

Moteris pasakojo obuolių sūrius spaudžianti pagal savo prosenelės receptą ir prašanti už vieną maždaug po 5 eurus.

Rankų darbų sieniniais laikrodžiais prekiaujantis Dmitrijus Demskij pripažino, kad jam ir pačiam dar sunku bendrauti lietuviškai, tad ir folkloro perliukų iš pirkėjų nereikalaujantis.

"Klaipėda - miestas prie jūros, tad žmonės čia labiau atsipalaidavę. Pavyzdžiui, Kaune prekiauti būna sunkiau", - atviravo Dmitrijus.

Iš Panevėžio rajono keramikinių puodų į mugę atvežę Genutė ir Erikas Hinciai džiaugėsi jaukia šventės atmosfera ir nesuko sau galvos, kokiais būdais pirkėjai bandys nusiderėti.

"Labai puiki šventė. Visi žmonės labai malonūs. Jie ir derisi - labai maloniai. Kol kas nebuvo nė vieno pikto", - džiaugėsi Genutė.

Pasak jos, puodų kainos svyruoja nuo 9 iki 28 eurų.

"Pernai pardavinėjome pigiau, bet pabrango molis, glazūra, tad tenka ir mums kainas kelti", - atviravo puodų žiedėja.

Visi prekeiviai vylėsi, kad kur kas daugiau žmonių į festivalį užplūs šeštadienį. Galbūt daugelis jų ir į mugęs ateis pasiruošę - kišenėje nešini ne tik pinigine, bet ir sauja lietuviško folkloro perlų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder