Mokesčiai už darželį: išgirs tėvų balsą?

Mokesčiai už darželį: išgirs tėvų balsą?

Miesto valdžia sureagavo į uostamiesčio darželinukų tėvų pasipriešinimą planuojamai mokesčio už darželius pertvarkai, numatančiai, jog vaikui sergant 10 ir mažiau darbo dienų iš eilės reikėtų mokėti visą nustatytą mokestį, kuris nebebūtų skaidomas į atskiras rinkliavas už maisto produktus, patiekalų gamybą ir ugdymo sąlygų užtikrinimą.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas antradienį oficialiai kreipėsi į Savivaldybės administracijos direktorių Saulių Budiną, kad šis klausimas būtų išbrauktas iš liepos 10 d. vyksiančio miesto Tarybos posėdžio darbotvarkės. Tačiau tai esą nereiškia, kad naujos tvarkos įvedimo ketinama iš viso atsisakyti. Tiesiog prašoma, kad administracija išsamiai ekonomiškai pagrįstų, kodėl buvo pasirinktas būtent toks dienų skaičius.

Žinia, valdininkų siūlymas keisti mokesčių už darželius tvarką sulaukė tėvų pasipriešinimo. Jie praėjusią savaitę išplatino viešą kreipimąsi į uostamiesčio politikus, prašydami nepritarti tvarkai, kuri esą šeimas dar labiau nustumtų į socialinę atskirtį.

"Nekvestionuojant projekto turinio, vien iš šio tėvų laiško aišku, kad diskusija nebuvo visapusiška ir išsami. Tėvai, matyt, neturėjo pakankamos galimybės išsakyti savo lūkesčius ir pastebėjimus. Tad verta padaryti trumpą atokvėpį ir tuomet vėl grįžti prie šio klausimo svarstymo, bet jau dalyvaujant visoms suinteresuotoms pusėms", - sakė V. Grubliauskas.

Jis šiandien paprašė Savivaldybės administracijos, kad būtų aiškiai pagrįsta, kuris dienų skaičius galėtų būti optimalus, padėtų sureguliuoti esamą situaciją ir netaptų našta tėvams.

"Noriu pabrėžti, kad visos pusės turi būti pasirengusios logiškiems ir argumentuotiems kompromisams. Tai neturi būti kieno nors diktatas, kad ir labai įtikinamai atrodytų. Vis dėlto galutinį sprendimą priims miesto Taryba, kuri ir prisiims atsakomybę už šį sprendimą", - kalbėjo V. Grubliauskas.

Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas visgi tikisi, kad artimiausiame miesto Tarybos posėdyje pavyks svarstyti šį klausimą, tik jau patobulintą.

"Nesinori jo atidėti ilgesniam laikui, nes rugpjūtį nebus posėdžio, o rugsėjį prasidės nauji mokslo metai", - aiškino S. Budinas.

Pasak jo, iki to laiko ketinama atlikti tikslesnę šio sprendimo projekto ekonominę analizę bei išklausyti asociacijos "Vakarų Lietuvos tėvų forumas" nuogąstavimus dėl planuojamos naujovės.

Žinia, šios asociacijos atstovai yra įsitikinę, kad pirminis projekto variantas yra neteisėtas bei socialiai neatsakingas. Esą Savivaldybė neturi teisės inicijuoti mokesčių už paslaugas, kurios nebus suteiktos.

"Tai būtų ne tik socialinis nusikaltimas, bet ir finansinis",- įsitikinę tėvai.

Anot jų, šis projektas suponuoja mintį, kad, vaikui susirgus, tėvai bus baudžiami finansiškai. Nerimaujama, kad tėvai dar labiau ves sergančius vaikus į darželius, o tai gali lemti masišką vaikų sirgimą.

Komentarai iš www.VE.lt

J.
Ves į darželį sergančius vaikus dar daugiau, nes mokėti vis tiek reikės! Absurdas! Valdininkai sprendžia pagal save - neina į darbą, o algą gauna!
Mama J*
Mano nuomone, paskutiniu metu valdininkai per daug dėmesio skiria mokestinei tvarkai darželiuose, o ir priimami jų sprendimai daugelio tėvų tikrai netenkina. Pavyzdžiui, kodėl vienas iš tėvų, turėdamas laisvadienį, priverstas savo vaiką vesti į darželį, nes juk tėvų darbo grafikai nėra pateisinama priežastis, dėl ko vaikas praleido dieną? Tuo labiau kad ta diena vaikui, praleista šeimoje, gali būti daug produktyvesnė negu sausakimšoje grupėje.
Įdomu, kodėl nekalbama apie vaikų skaičiaus darželio grupėse mažinimą? Mano sūnus lanko darželį, kurio grupėje 23 vaikai, iš jų vienam berniukui būtina individuali pagalba, nes vaikas su spec. poreikiais. O ir taip, kai pakalbame su kitais tėveliais, su auklėtojomis, vaikų poreikiai vis didesni, nes vaikai aktyvesni, triukšmingesni auga dabar, o jei vaikas dar turi spec. poreikius...
Problemų apstu, tik kažkodėl girdime diskusijas tik apie mokesčius?..
Auklėtoja
Valdininkai nori iš tėvų išpešti kuo daugiau pinigų. Absurdas mokėti už darželį, jei vaikas serga ar tėvai atostogauja. Juk ir taip daugelis šeimų skurdžiai gyvena. Be to, padidės vaikų sergamumas, jau ir taip daugelis tėvų veda vaikus sergančius į darželius, jei priims šį siūlymą, tai darželis taps ligonine, niekas vaikų nebegydys namuose. Daugelis grupių ir dabar perpildytos, neįsivaizduoju, kaip reikės dirbti, jei dar vieni vaikai lankys darželį iš ryto, kiti į to vaiko vietą ateis po pietų. Tai ir viena spintele tie vaikai naudosis. Jau ir dabar auklėtojoms sunku dirbti, vaikai perpildytose grupėse greičiau pavargsta ir t.t. Visur tik ir kalbama, kaip svarbu vaikams kuo daugiau laiko leisti su tėvais, o šis siūlymas kaip tik nori, kad vaikai kuo daugiau laiko praleistų darželyje.
Mama
Jei vaikas 7 dienas nebus nei maitinamas, nei ugdomas, už ką reikės mokėti? Vienas iš tėvelių turės biuletenį, jis gaus mažiau pajamų, o darželis kainuos taip pat? Kažkoks nesusipratimas tas jūsų siūlymas. Tikiuosi, kad taryba bus protingesnė. Sutinku, abonentinis nustatytas mokestis visiems vienodas ar lankai ar ne, bet kiti mokesčiai priklauso nuo vaiko lankymo. O jei šeimoje du vaikai ir jie serga abu?
3 vaikų mama
Siaurai žiūrit ir vėl padidės fiktyvus sergamumas! Ir aplamai kokią teisę turi imti pinigus už nelankytas dienas? Darbe už pravaikštas nemoka!

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder