Ministras patenkintas karo tarnybos sąlygomis Klaipėdoje

Ministras patenkintas karo tarnybos sąlygomis Klaipėdoje

Jau pirmadienį į Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalioną atvyks 495 jaunuoliai atlikti privalomąją 9 mėnesių trukmės karinę tarnybą. Likus kelioms dienoms iki didžiojo priėmimo batalione vyksta intensyvūs darbai - dažoma, remontuojama, vežami nauji baldai.

Antradienį batalioną aplankęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas tvirtino, kad nuo paskutinio apsilankymo prieš 3 mėnesius vaizdas batalione visiškai pasikeitė - sutvarkytos patalpos, atvežti baldai, atnaujinta ir aplinka.

"Savanoriai ras normalias kareiviškas sąlygas, o per tarnybos laiką galėsime kai ką pataisyti, paremontuoti, atsižvelgiant į tarnaujančių karių poreikius", - tvirtino J. Olekas, pridūręs, jog tikisi supratimo ir iš karių: kariuomenėje šie ir turėtų tikėtis kareiviškų sąlygų.

Gynybos vadas tvirtino, jog pasirengiamieji darbai šiuo metu vyksta visuose 19 padalinių, į kuriuos atvyks jaunuoliai. Visų šių padalinių, įskaitant ir Butigeidžio dragūnų batalioną, remontui, karių išlaikymui, maitinimui ir pasiruošimui skirta per 30 mln. eurų.

Bataliono vadas majoras Viktoras Bagdonas pasakojo, jog kareivinėse galės gyventi per 700 karių. 2005 metais nebelikus privalomosios karo tarnybos batalionas buvo reorganizuotas, o paprasčiau tariant, buvo įkurtas mokomasis batalionas.

"Batalionas tuščias nebuvo, tačiau ir pajėgumų nebuvo, todėl reikėjo papildomų priemonių - lovų, spintelių. Jos atvežtos visiškai naujos, o ką turėjome seną, perdavėme profesinės karo tarnybos kariams, nes jie labiau užgrūdinti", - šnekėjo V. Bagdonas.

Anot vado, laukiant 495 savanorių pasiruošimo darbai vyko 2 kryptimis. Pirmiausia buvo vykdomi remonto darbai - atnaujintos kareivinės, valgykla, išdažytos sienos, pakeistos grindų dangos, įrengtos mokomosios klasės. Iš viso buvo įrengta per 200 naujų gyvenamųjų vietų. Antru etapu buvo rengiami profesinės karo tarnybos kariai, kurie ir dirbs su naujokais.

Skaičiuojama, kad remonto darbų atlikta už 90 tūkst. eurų. Esą šiuo metu jau paskirti pinigai ir sporto salės remontui, tad tikimasi, kad iki naujų metų ir ten prasidės atnaujinimas.

Jau dabar skaičiuojama, jog beveik pusę tūkstančio naujokų "ganys" 200 profesionalių karo tarnybos karių. Iš jų apie 60 jaunesniųjų karių bus skyriaus vadais, o iš mokomojo pulko pradinius apmokymus ves 30 patyrusių instruktorių.

V. Bagdonas pridūrė, kad karių laukia visiškai kitokios sąlygos, nei kad turėję tenkintis jų tėvai sovietinėje kariuomenėje. Kariai turės daugybę būdų praleisti laisvalaikį, gaus pinigų buitinėms išlaidoms, komplekse bus įrengti aparatai, kuriuose bus galima įsigyti saldumynų. Karių nežadama laikyti uždarytų - laisvu laiku jiems bus suteikta galimybė apsilankyti mieste, parduotuvėse.

Nors šiuo metu kai kuriose kareivinių patalpose dar intensyviai vyksta remontas, trūksta kai kurio inventoriaus, tikimasi, jog karių sutikimui pilnai pasiruošta bus jau penktadienį.

Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, tarnauti Butigeidžio dragūnų batalione prašymus buvo pateikę daugiau kaip 650 jaunuolių, į jį nepatekusiems savanoriams pasiūlytos kitos tarnybos vietos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder