Milijonus nustelbia vieno varžto gedimas

Milijonus nustelbia vieno varžto gedimas

Šeštadienį vykusi burlaivio "Meridianas" sugrąžinimo į įprastą vietą operacija priminė miestui gana opią Klaipėdos tiltų problemą. Tiesa, vienaip šią problemą mato miestiečiai, kitaip - valdžia. [CITATA]

Nors numatytu laiku nepakilusio Biržos tilto gedimą pavyko pašalinti ir "Meridianas" galėjo sugrįžti į savo vietą, klaipėdiečiai dar ilgai bambėjo dėl vėjais švaistomų milijonų.

Esą negi šitaip turi veikti tiltas, kurio rekonstrukcija buvo atlikta vos prieš prieš šešerius metus ir tam išleista kone 5 mln. litų.

Miestiečiai nebesitiki, kad po 11 mln. Lt kainuosiančios rekonstrukcijos geriau atrodys ir Pilies tiltas, kurio esminiai remonto darbai, priversiantys uždaryti eismą Pilies gatve, prasidės ateinantį pavasarį.

Taip pat daugeliui nerimą kelia ir tai, kaip tuomet bus organizuojamas eismas. Mat šį šeštadienį, kuomet buvo pakelti Pilies ir Biržos tiltai, Šilutės plente susidarė nemažos automobilių spūstys.

Miesto valdžios atstovai viešai pareiškė, kad Biržos tilto apkrovų didinti nebegalima, tad sunku net įsivaizduoti, kas dėsis, kai kone visi automobilių vairuotojai turės dalintis vieninteliu Mokyklos gatvės tiltu ir viaduku.

KLAUSIMAS. Negi šitaip turi veikti tiltas, kurio rekonstrukcija buvo atlikta vos prieš prieš šešeris metus ir tam išleista kone 5 mln. litų? - klausė kai kurie šeštadieninio fiasko liudininkai. Tomo GUKAUSKO nuotr.

Saugikliniai varžtai

Nepaisant lietaus ir žvarbaus oro, praėjęs šeštadienis mieste visus tiltus prižiūrinčiai bendrovei "Viadukas" buvo karštas.

Nors planuota, kad Biržos tiltas, pro kurį turėjo praplaukti į savo nuolatinę stovėjimo vietą grįžtantis "Meridianas", turi būti pakeltas jau 9 val. ryto, tai pavyko padaryti tik po maždaug keturių valandų.


"Viaduko", kuris kartu su bendrove "Hidrostatyba" dalyvavo ir prieš 6 metus rekonstruojant šį tiltą, Klaipėdos skyriaus viršininkas Arvydas Biesevičius vakar nenoriai komentavo situaciją.

"Bet kokia technika genda. Šiuo atveju didelio gedimo nebuvo, paprasčiausiai nuo apkrovos "išmetė" saugiklių varžtus. Teko sutvirtinti mechanizmą, kuris dėl to atsilaisvino. Buvo ir virinimo darbų. Tokių dalykų išvengti negalima, juk kalbame apie mechaniką, kuri bet kada gali sugesti", - vakar situaciją komentavo A. Biesevičius.

Nesklandumai kartojasi

Nesklandumų keliant Biržos tiltą pasitaiko ne taip jau ir retai. Pirmieji negeri ženklai pasirodė iš karto po tilto rekonstrukcijos.

Atlikus tyrimus, kurių išsireikalavo tilto rekonstrukcijos projekto autorius Algirdas Steponavičius, paaiškėjo, kad tiltas turi begalę defektų.

Tada Vilniaus Gedimino technikos universiteto Tiltų ir specialiųjų statinių katedros profesorius Zenonas Kamaitis sakė, kad viso broko pašalinti nepavyks, nes jis padarytas dar statant tiltą.

Žinia, per Antrąjį pasaulinį karą sugriautas tiltas buvo atstatytas 1948 metais. 38 metrų ilgio, 17 metrų pločio ir 5 metrų aukščio Biržos tiltas iš abiejų pusių pakeliamas 50 laipsnių kampu.

Pastaruoju metu tiltas būna pakeliamas gana retai - tik ypatingomis progomis. Paskutinį kartą jį pakelti buvo bandyta praėjusią vasarą - tuomet taip pat viskas nesiklostė sėkmingai.

Liepos mėnesį tokių bandymų prireikė, nes buvo pakeistas Danės upės dugnu nutiestas kabelis, kuriuo tekanti elektros srovė maitina tilto pakėlimo mechanizmus bei šviestuvus.

Klaipėdos savivaldybės leidimu Biržos tilto pakėlimo bandymai galėjo vykti tris naktis iš eilės, liepos 9-12 dienomis. Nors tuomet buvo manoma, kad tiltas pakils iš pirmo karto, nesėkmingi bandymai vyko net dvi naktis ir tik trečią tiltas pakilo.

"Tai - ne šou"

Tiek tuomet, tiek šį šeštadienį žmonės stebėjosi, kad šitokie nesklandumai vyksta su tiltu, kuris rekonstruotas vos prieš šešerius metus.

2007 metais užbaigta tilto rekonstrukcija uostamiesčio biudžetui kainavo beveik 5 mln. litų. Tad atrodytų, žmonės turi teisę svarstyti, ar tinkamai buvo panaudoti šiems darbams skirti pinigai.

"Šitaip kalbėti gali tik tie, kurie nelabai suvokia, ką reiškia tilto remontas ir ką reiškia 5 milijonai. Tiesiog atėjo pasižiūrėti į šou, jis neįvyko taip, kaip norėta, tą pačią minutę. Reikėtų suvokti, jog tai, kas vyko šeštadienį, kuomet buvo partempiamas "Meridianas", nėra šou. Laivo transportavimas - subalansuotų tarnybų darbo rezultatas. Tą veiksmą lėmė visa puokštė techninių dalykų", - šitaip situaciją vertina miesto savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

Žinojo, kad gali sugesti

Ji neturi jokių priekaištų nei Biržos tilto rekonstrukciją atlikusioms, nei tiltą prižiūrinčiai bendrovei.

J. Simonavičiūtė patikino, kad Biržos tiltas buvo išbandytas prieš savaitę. Esą tada jis nebuvo visiškai pakeltas, tik buvo išbandyta, ar mechanizmas juda. Tuomet esą jokių nesklandumų nebuvo.

"Mes žinome, kad Biržos tilto mechanizmas dėl apkrovų gali gesti. Galbūt gali prireikti ir kitokių techninių sprendimų. Būtinai susėsime su vyrais ir aptarsime, kaip toliau elgtis. Ar palikti taip, kaip yra, ir nieko neinvestuoti, bet nuolat balansuoti ant ribos, ar vis dėlto įgyvendinti tuos techninius sprendimus. Šiandien aš tikrai negaliu pasakyti, kokie tie sprendimai turėtų būti - čia technikų reikalas. Galbūt reikalingas naujas rimtesnis tilto mechanizmas, galintis atlaikyti didesnes apkrovas? Bet čia jau investicijų klausimas", - kalbėjo J. Simonavičiūtė.

Savivaldybės administracijos direktorė priminė, kad 2007 metais, kuomet buvo atlikta Biržos tilto rekonstrukcija, buvo paliktas senasis mechanizmas. Jis buvo tik rekonstruotas.


"Čia lygiai tas pats, kaip ir su pasukamuoju tilteliu prie Pilies uostelio. Kultūros vertybių saugotojai norėjo autentikos, o ji yra labai brangi. Kadangi aš pati esu dirbusi laivų remonto bendrovėje, galiu patikinti, kad šioje srityje nuolat kažkas genda. Mechanizmų yra labai daug - vieną sutvarkai, o kitas išeina iš rikiuotės. Todėl tikrai nedramatizuoju šeštadienį įvykusio gedimo. Svarbiausia, kad buvo operatyviai sureaguota ir per pakankamai trumpą laiką viskas sutvarkyta", - sakė J. Simonavičiūtė.

Laukia eismo schemos

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės, šeštadienio įvykiai dar kartą patvirtino, kad gali iškilti nemažai nepatogumų, kuomet ateinantį pavasarį kapitaliniam remontui bus uždarytas Pilies tiltas.

Šeštadienį, kuomet buvo pakelti du tiltai, vienintelė galimybė greičiau kirsti Danės upę automobiliu buvo per Mokyklos gatvės tiltą. Dėl to Šilutės plente susidarė nemažos automobilių spūstys.

"Rangovai mums turi pristatyti eismo judėjimo schemą, kaip viskas turėtų būti organizuojama, kai bus pakeltas Pilies tiltas. Mintis yra tokia, kad reikės atiduoti prioritetą viešajam transportui, tad bent kol kas neplanuojama intensyvinti eismo Tiltų gatve. Matyt, turės atsirasti daugiau skersinių pravažiavimų, ir didės Bangų gatvės, Šilutės plente esančių sankryžų apkrovimai. Kol kas sprendinių nėra, laukiame schemos", - paaiškino J. Simonavičiūtė.

Naujo tilto statybos stringa

Eilę metų kalbama apie naujo tilto per Danės upę statybas. Yra numatyta, kad šis tiltas būtų Bastionų gatvės tęsinys ir kirstų upę netoli vadinamojo TEO pastato Danės gatvėje.

"Deja, projektuotojai vis nesuprojektuoja taip, kad paėmus brėžinius iškart galėtum įgyvendinti sprendinius. Tiek vienas, tiek kitas tų pačių projektuotojų darytas detalusis planas buvo su klaidomis. Todėl dabar vėl reikia iš naujo daryti detalųjį planą. Ir tik po to bus galima kalbėti apie techninius projektus", - apie naujo tilto perspektyvas pasakojo J. Simonavičiūtė.

Ji priminė, kad planuojamas Bastionų tiltas nebus magistralinis - jis bus lokalus, bet vis tiek padėtų išspręsti pralaidumo klausimą ir kartu leistų pailsėti senajam Biržos tiltui.

"Jei per kitus metus padarytų detalųjį planą, dar sekančiais metais jau būtų galima rengti techninį projektą. 2020-ųjų laikotarpiu galbūt toks tiltas Klaipėdoje ir galėtų atsirasti", - skaičiavo terminus valdžios atstovė.

Pasak J. Simonavičiūtės, galbūt šio tilto statyboms būtų galima skirti pinigus iš planuojamų gauti 100 mln. Lt Europos Sąjungos fondų lėšų.

"Kvartalas nuo Kauno iki Danės gatvės yra teikiamas kaip eksperimentinis paramai gauti. Šis tilto projektas galėtų būti tarp prioritetinių", - savo nuomonę išsakė J. Simonavičiūtė.

"Miestiečiai greitai prisitaikys"

Ramūnas ŠIDEIKIS, Klaipėdos VPK Kelių policijos biuro viršininkas

Šeštadienį taip sutapo, kad tuo metu, kai buvo uždarytas eismas per Biržos ir Pilies tiltus, Sendvario žiede įvyko avarija, tai prisidėjo prie automobilių spūsčių Šilutės plente.

Natūralu, kad uždarius Pilies tiltą piko metu galime tikėtis didesnių spūsčių. Nes jų ir dabar būna vakarais, nors atidaryti visi tiltai. Kita vertus, rekomenduočiau nuvažiuoti į sostinę ir tuomet suprastumėte, kas yra tikrosios spūstys.

Kaip organizuoti eismą, sprendžia gatvių savininkas - savivaldybė. Ji ir spręs, ar pakaks vairuotojams Mokyklos tilto.

Nežinau, koks bus valdžios sprendimas - ar uždarius Pilies tiltą automobiliams leis važiuoti tik Mokyklos tiltu, ar eismui atiduos ir Tiltų gatvę. Manau, bet kuriuo atveju miestiečiai greitai prisitaikys.

"Kai nori viską padaryti kitų pinigais, procesų nepaspartinsi"

Ramunė STAŠEVIČIŪTĖ, architektė, politikė

Kad Klaipėdai reikia dar vieno tilto - seniai aišku. Reikia spartinti šitą procesą. Tačiau to būtų galima tikėtis, jei Klaipėdos savivaldybės administracija viską laikytų savo rankose. Bėda yra ta, kad norime viską padaryti kitų pinigais. Detalųjį planą dabar rengia tie, kurie šiuo planu sprendžia ne vien pralaidumo, o ir eilę savo problemų, tad plano rengimas, mano nuomone, gali temptis ne vienerius metus.

Be to, norint pastatyti naują tiltą, visuomenės poreikiams reikės paimti vieną gyvenamą namą, o patirtis byloja, kad tokiais atvejais procesai gali užstrigti.

Gal ir negerai, kad kalbu taip pesimistiškai, bet visa tai žinant tikėtis greitai sulaukti naujojo tilto yra mažai vilties.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder