Miestui dovanos išskirtinę mozaiką

Miestui dovanos išskirtinę mozaiką

Liepų g. 4 namo fasadas kitų metų vasarą pasipuoš išskirtiniu meno kūriniu - mozaika. Tam pritarė ir uostamiesčio architektai bei dailininkai. Projekto autoriai - architektas Vytenis Mazurkevičius ir skulptorius Gintautas Jonkus - sakė, jog tai bus dovana miestui jo gimtadienio proga.

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos (LASKAO) architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos ir Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus (LDS KS) nariams V. Mazurkevičius pasakojo, jog Liepų g. 4 namas buvo pastatytas dar XIX a. vid. Kiek žinoma, šiame pastate gyveno fotografas, batsiuvys, vėliau čia buvo įsikūręs teismas, Statybos inspekcija. Šiuo metu tai - rekonstruotas administracinis pastatas.

"Tai - istoriškai labai svarbi vieta. O prisiminimai, žinia, kuria stiprų meninį impulsą. Šiame pastate yra niša, kurioje ir sieksime realizuoti mozaikos projektą", - pasakojo architektas ir pridūrė, jog nišos aukštis yra 195 cm, plotis - 75 cm.

Projekte numatyta, kad mozaika bus kuriama iš skirtingų medžiagų. Kad kūrinį būtų galima apčiuopti ir jį norėtųsi paliesti, numatyta, jog centre liejinys bus gaminamas iš bronzos, o fonas, priminsiantis ornamentą, - iš spalvoto marmuro. Centre esą bus galima įžvelgti tarsi riterio motyvą, o šonuose, naudojant rausvą, gelsvą akmenį, - karališkuosius miesto ženklus. Mozaikoje taip pat bus matyti klaipėdietiški motyvai - valtis, tinklas. Dėl gilaus kūrinio reljefo paveikslą galės "perskaityti" ir aklieji.

"Taigi tai - ne tik meninis, bet ir socialinis projektas", - komentavo architektas.

Susirinkusieji sveikino šią iniciatyvą, pritarė projektui, tačiau taip pat pažėrė pasiūlymų. Esą mozaiką tikslingiau būtų nukalti iš vienos medžiagos - geriausia iš bronzos. Taip pat kritiškai buvo vertinama kūrinio "palangė", baltas apvalus rėmas bei apšvietimas.

G. Jonkus trumpai komentavo, jog kūriniu norėjo parodyti perėjimą iš vienos epochos į kitą, taip pat priminti tai, ko jau nebėra. O marmuro ir bronzos naudojimas būtų originalesnis ir naujesnis sprendimas nei kad įprasta matyti mozaiką. Tačiau į pastabas projekto autoriai sakė atsižvelgsiantys ir sieks jį patobulinti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder