Miesto apšvietimas: pokyčiai tik formalūs?

Miesto apšvietimas: pokyčiai tik formalūs?

Jei miesto Taryba šiandien pritars, Klaipėdos gatvių ir viešųjų erdvių apšvietimo tinklus patikėjimo teise pradės valdyti iki šiol juos prižiūrėjusi Savivaldybės bendrovė "Gatvių apšvietimas".

Kai kurie Klaipėdos aktyvistai ir visuomenininkai teigia abejojantys tokio sprendimo reikalingumu ir baiminasi, kad jam pritarus, UAB "Gatvių apšvietimas" esą gali pradėti reikalauti iš Savivaldybės biudžeto daugiau pinigų. Politikai tvirtina, kad tokios baimės yra nepagrįstos, mat pokyčiai esa yra tik formalumas, o finansavimas nesikeis.

Pagal sprendimo projektą numatoma dešimčiai metų UAB "Gatvių apšvietimas" pagal turto patikėjimo sutartį perduoti valdyti ir naudoti 461 uostamiesčio apšvietimo tinklų objektą (jų likutinė vertė šių metų pradžioje siekė nuo 0,29 iki 332 tūkst. Eur). Taip pat ketinama patvirtinti ir miesto gatvių ir kitų viešųjų erdvių apšvietimo tinklų eksploatacijos įkainius, t. y. sumas, pagal kurias bus skaičiuojamas bendras eksploatacijos išlaidų poreikis.

Šiuo metu "Gatvių apšvietimas" vykdo miesto gatvių ir kitų viešųjų erdvių apšvietimo tinklų priežiūrą ir eksploataciją. Teigiama, kad tinklų perdavimas padės užtikrinti tinkamą priežiūrą, lengvesnį apskaitos tvarkymą, bendrovė galės investuoti lėšas į tinklų atnaujinimą, taupymo priemonių diegimą.

Pasak miesto Tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininko Audriaus Vaišvilos, komiteto nariai tokiam pasiūlymui pritarė.

"Tie tinklai ir stulpai turėjo šeimininką - Savivaldybę, bet tai yra labai plati sąvoka. Dabar planuojamas viso miesto apšvietimo stulpų, požeminių komunikacijų perdavimas Savivaldybės valdomai įmonei į jos balansą. Tie tinklai anksčiau "kabėjo" Savivaldybės balanse, dabar jie perduodami eksploatuoti įmonei", - aiškino A. Vaišvila.

Jo teigimu, taip supaprastinamas tinklų valdymas: "Lieka tie patys savininkai, tik keičiasi forma."

A. Vaišvila sakė, kad perdavus tinklus, "Gatvių apšvietimas" tiesiogiai apmokės ir sąskaitas "Lesto", ką dabar daro Savivaldybė, bet bendrovei iš Savivaldybės biudžeto skiriama suma nesikeis.

"Tai nereiškia, kad apšvietimas gatvėje sumažės, tikrai ne. Absoliučiai niekas nesikeis, kiek skirta apšvietimui, tiek ir liks, bus gatvės apšviestos taip pat, kaip dabar. Tiesiog tinklai turėtų būti efektyviau valdomi, galbūt kažkiek ir sutaupoma, jei bendrovė dės daviklius, kurie iki vidurnakčio leis gatves apšviesti ryškiai, paskui šviesa būtų truputį prislopinta, taip naudojama mažiau energijos. Jei tai bus padaryta, tikrai matysis efektas", - tikino komiteto pirmininkas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder