Melnragėje - baimė prarasti taką prie šiaurinio molo

Melnragėje - baimė prarasti taką prie šiaurinio molo

Architektų užkulisiuose pasigirsta abejonių, kam reikia rengti detalųjį teritorijos Melnragėje planą, jeigu iš esmės joje galimi tik kosmetiniai pataisymai.

Klaipėdos miestui itin jautrios teritorijos detaliajam planui rengti miesto savivaldybė organizavo konkursą. Jį laimėjo Vilniaus bendrovė "Noarchitects".

Teritorijos nuo Audros gatvės tęsinio iki jūros, prie buvusių karinių objektų (II pasaulinio karo vokiečių baterijos) Melnragės pajūryje ir iki Klaipėdos valstybinio jūrų uosto teritorijos prie šiaurinio molo, detaliojo plano rengimo koncepcija jau buvo gana aštriai svarstyta miesto savivaldybėje dalyvaujant ir visuomenės atstovams.

Konkurse dalyvavę Klaipėdos architektai atkreipė dėmesį į tai, kad vilniečiai pristato gerokai supaprastintą variantą - palyginti su tuo, kas buvo pateikta konkursui.

Manoma, kad pats detaliojo plano užsakovas vėliau supaprastino užduotį. Susidaro įspūdis, kad vilniečiai planuoja taip, kaip reikia Klaipėdos savivaldybei, o pastarosios norus riboja įvairūs Lietuvos įstatymai.

Uostamiesčio savivaldybės administracijos pageidavimu Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos ekspertų taryba įvertino Vilniaus architektų parengtą minėtos teritorijos detaliojo plano parengimo koncepciją.

Didelio pasipriešinimo minėtai koncepcijai posėdyje nebuvo išreikšta, tik atkreiptas plano rengėjų dėmesys į kai kuriuos dalykus. Pavyzdžiui, pasiūlyta įvertinti ir išsaugoti esamus želdinius. Pageidauta, kad būtų numatytos skirtingos teritorijos kopų ir miško parkams. Tiesa, patys ekspertai nebuvo vieningos nuomonės, kur turėtų būti riba tarp miško ir kopų, kokie veiksmų apribojimai turėtų būti taikomi vienoje ir kitoje teritorijoje.

Žinia, aktualiausias dalykas dabar yra tai, kad Melnragės krantas yra gerokai plaunamas jūros. Į tai plano rengėjai atsižvelgė, tačiau ekspertai pageidavo, kad būtų konkrečiau nurodoma, kokiu atstumu ir kuriose vietose bus išdėstyti techniniai įrenginiai, turintys apsaugoti krantą nuo išplovimo.

Dar viena pastaba - detaliajame plane turėtų būti nustatyti reikalavimai pastatų architektūrinei stilistikai ir pėsčiųjų takų medžiagoms. Norima, kad būtų išlaikoma vientisa pastatų estetika, kad neatsirastų "atsitiktinių" statinių.

Ekspertai atkreipė dėmesį ir į tai, kad rezervinėje uosto teritorijoje prie šiaurinio molo, kuri Uosto direkcijos reikalavimu yra išimta iš minėto detaliojo plano, būtų numatyti bent kokie nors takai, kuriais miestiečiai galėtų patekti ant šiaurinio molo.

Baiminamasi, kad po to, kai bus patvirtintas šios teritorijos detalusis planas, klaipėdiečiai nebegalės patekti ant šiaurinio molo.

Ekspertai replikavo, ar apskritai verta rengti detalųjį planą, jeigu iš esmės ten nieko negalima daryti, įmanomi tik tam tikri kosmetiniai pataisymai. Pastatai gali būti nebent atstatyti, ką nors naujo ten kurti vargu ar įmanoma.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder