Matuos klaipėdiečių daiktų galimą radioaktyvumą

Matuos klaipėdiečių daiktų galimą radioaktyvumą

Kasmet birželio 5 dieną visame pasaulyje minima Aplinkos diena. Tądien rengiamomis akcijomis siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į aplinkosaugos problemų sprendimą. Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras birželio 4 dieną 17.30 val. visus klaipėdiečius kviečia į paskaitą, kurioje – naudinga informacija, kaip apsisaugoti nuo mūsų aplinkoje esančios jonizuojančiosios spinduliuotės. Be to, visi paskaitos dalyviai specialiu prietaisu galės pasitikrinti atsineštų daiktų galimą radioaktyvumą.

Dažniausiai žodžiai „radioaktyvios medžiagos“ asocijuojasi su pavojumi, kurio būtina vengti. Turbūt tik nedaugelis žino, kad įprastinė gyvenamoji aplinka taip pat susijusi su radioaktyviosiomis medžiagomis, kurios susidarė kartu su Žemės planeta, egzistuoja nuolat ir dar gyvuos amžius. Gamtinės kilmės radioaktyvios medžiagos kasdien supa žmogų, tačiau papildomi jų kiekiai, atsiradę ar susikoncentravę dėl žmogaus ūkinės veiklos (pvz., pelenai), gali turėti neigiamą poveikį sveikatai. Didžiausią Lietuvos gyventojo gaunamos apšvitos dalį sudaro radono (gamtinės kilmės radioaktyvios dujos) ir jo skilimo produktų patalpose lemiama apšvita.

Kita aktuali tema – tai medicininė apšvita, su kuria susiduria dauguma šalies gyventojų. Pavojingiausios kompiuterinės tomografijos procedūros. Jau šiuo metu nuo jų patiriama pacientų apšvita sudaro net 54 proc. visos Lietuvos gyventojų rentgenodiagnostinių procedūrų metu gaunamos apšvitos.

Radiacinės saugos centras (RSC), kaip Sveikatos apsaugos ministerijos įgaliotoji radiacinės saugos institucija, jau daugelį metų nemažą dėmesį skiria radioaktyvumo problemos sprendimui, todėl klaipėdiečiams rengiamoje paskaitoje bus pristatomi galimi radiacijos pavojai bei apsisaugojimo būdai. Susitikimo metu RSC specialistė atliks klaipėdiečių atsineštų daiktų radioaktyvumo matavimus, pakomentuos matavimų rezultatus.

Į nemokamą paskaitą Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biure (Taikos pr. 76, III aukštas) uostamiesčio gyventojai kviečiami birželio 4 d. (ketvirtadienį) 17:30 val.

Būtina išankstinė registracija tel. (8 46) 234796, mob. 8 64 093343, el. p.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder