Lauko kavinės

Lauko kavinės nori dirbti iki paryčių

Merdinčius šalies senamiesčius atgaivinti norintys verslininkai siekia prailginti lauko kavinių darbo laiką. Uostamiesčio mero teigimu, Klaipėdoje toks sprendimas galimas tik susitarus restoranų savininkams ir senamiesčio gyventojams. [CITATA]

Klaipėdos miesto tarybos sprendimu senamiestyje esančioms vasaros lauko kavinėms leidžiama dirbti iki 23 val. Tuo metu kavinių savininkai siekia vasaros lauko terasų darbo laiką prailginti iki vidurnakčio ar net 3 val. ryto. Esą tik taip į merdinčius šalies senamiesčius pavyks pritraukti daugiau gyvasties.

Nugali populizmas

Idėją šiltuoju metų laiku oficialiai paailginti senamiesčiuose esančių lauko kavinių darbo laiką iškėlė Kauno senamiesčio draugija. Tam pritaria ir Vilniaus bei Klaipėdos verslininkai.

Pasak Kauno senamiesčio draugijos pirmininko Edmundo Kolevaičio, Lietuvos senamiesčiai yra paveldo objektų zona. Tačiau vien istoriniai pastatai nesukurs traukos, jei juose nevyks intensyvus gyvenimas.

"Senamiesčiai visada buvo specifinės gyvos zonos. Rūpindamiesi istoriniu paveldu saugome tik mūrus, tačiau nesaugome čia buvusio vyksmo", - sakė E. Kolevaitis.

Jo nuomone, įkvėpti gyvybės šalies senamiesčiams pavyktų tik suteikus verslininkams daugiau laisvių. O senamiesčiams taikomi tokie patys triukšmo apribojimai kaip ir miegamiesiems rajonams neleidžia verslininkams vasaros metu plėsti savo veiklos.

E. Kolevaitis pripažįsta, kad minėtai verslininkų iniciatyvai labiausiai priešinsis senamiesčiuose gyvenantys žmonės.

"Mes dažniausiai kreipiame dėmesį į dešimties moterų skundus. Tačiau į dešimčių ar šimtų tūkstančių žmonių poreikius neatsižvelgiame. Deja, bet populizmas nugali dažniausiai, - teigė E. Kolevaitis. - Šiandieninės ribos yra nenormalios ir jas reikia keisti."

Būtinas kompromisas

Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko teigimu, senamiesčio atgaivinimas yra viena iš miesto siekiamybių. Tačiau esą neturi būti paminti ir vietos gyventojų poreikiai. Todėl pratęsti vasaros kavinių darbo laiką galima tik sutarus verslininkams bei senamiesčio gyventojams.

"Abi pusės turi kategoriškas pozicijas. Vieni norėtų matyti gyvą senamiestį, kiti jį norėtų matyti kaip nacionalinį rezervatą. Būtų idealu, jei priešingos pusės tarpusavyje sutartų. Neradus kompromiso bus sudėtinga šį klausimą išspręsti", - sakė V. Grubliauskas.

Mero nuomone, norint atgaivinti senamiestį gyventojai turėtų būti pakantesni verslininkas, tačiau ir pastarieji neturėtų peržengti ribų.

Dirba ilgiau

Miesto valdininkai patvirtina, kad uostamiesčio vasaros lauko kavinių savininkai ne visada laikosi jiems nustatytų darbo laiko ir keliamo triukšmo apribojimų.

Pasak savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos Kristinos Vintilaitės, kone daugiausia gyventojų skundų dėl lauko kavinių keliamo triukšmo ir darbo po 23 val. sulaukta 2012-aisiais.

"Skundų gauta dešimtimis. Dažniausia skųstasi dėl Mažvydo alėjoje ir Žvejų gatvėje įsikūrusių kavinių. Šią vasarą gavom jau tik du skundus. Galbūt po pernai vykdytų auklėjamųjų ir teisinių priemonių verslininkai pasimokė ir jau žinojo, kad gali netekti leidimo prekiauti. Taip pat šią vasarą itin intensyviai dirbo policijos pareigūnai", - sakė K. Vintilaitė.

2012-aisiais kavinių savininkams buvo surašyti 6 protokolai už viešosios rimties trikdymą, šiemet - 2. Tiek praėjusią, tiek 2012 - ųjų vasarą buvo užfiksuota 19 pažeidimų dėl prekybos pasibaigus nustatytam darbo laikui.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder