Lauko kavinėms teks susispausti

Lauko kavinėms teks susispausti

Nacionalinė žemės tarnyba pranešė, kad pagaliau patvirtintos ilgai lauktos taisyklės dėl valstybinėje žemėje esančių lauko kavinių, kioskų ar paviljonų. Tačiau verslininkams ramiau nepasidarė. Kai kurie taisyklių punktai verčia ne juokais sunerimti.

Pavyzdžiui, taisyklėse numatyta, kad tokių įrengiamų laikinųjų statinių užimamas plotas negali būti didesnis kaip 25 kv. metrai.

Kai kurių dabar Klaipėdoje Martyno Mažvydo alėjoje stovinčių lauko kavinių plotas siekia net 300 kv. m. Ar tai reiškia, kad tokie lauko kavinių paviljonai turės būti gerokai sumažinti?

Daug neaiškumų dėl naujųjų taisyklių kyla ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėjai Jolantai Uptienei.

"Leidžiamas plotas iš tiesų labai mažas. Mes siūlėme leisti bent 100 kv. m, bet jie neatsižvelgė. Nežinau, kokie motyvai", - stebėjosi Savivaldybės darbuotoja.

Neaiškumų sukelia ir taisyklėse nurodyta aplinkybė, kad Nacionalinė žemės tarnyba sutikimą statyti paviljoną, kioską ar lauko kavinę valstybinėje žemėje išduos asmenims, kurie laimėjo Savivaldybės organizuotą konkursą ar aukcioną.

"Mes tokius konkursus ar aukcionus organizuojame tik paplūdimiuose ir išskirtiniais atvejais, kai, pavyzdžiui, lauko kavinę norima įrengti prie Malūno tvenkinio ar Svijanės ežero. Bet kaip mes galime daryti konkursą prie stacionarios lauko kavinės? O jei laimėtų kitas asmuo? Tuos visus niuansus mes nurodėme Nacionalinei žemės tarnybai, bet į pastabas nebuvo atsižvelgta", - stebėjosi J. Uptienė.

Taigi, pagal naujas taisykles norintieji valstybinėje žemėje įrengti lauko kavines, kioskus ar paviljonus dabar pirmiausia su prašymu turėtų kreiptis į Nacionalinės žemės tarnybos teritorinį skyrių ir gauti jo sutikimą.

Žadama, kad sutikimai bus išduodami arba motyvuotai atsisakoma juos išduoti per 20 darbo dienų.

"Mes daug diskutavome, tarėmės su teisininkais ir nusprendėme, kad stengsimės netrukdyti verslininkams ir duosime leidimą prekiauti, bet verslininkai vis tiek turės gauti Nacionalinės žemės tarnybos sutikimą. Nežinau, kaip jiems seksis. Įžvelgiu didžiulius suvaržymus ir apribojimus", - kalbėjo J. Uptienė.

Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja pasidžiaugė bent tuo, kad Nacionalinė žemės tarnyba sutikimą žada duoti 3-ejiems, o ne 1-eriems metams, kaip iš pradžių buvo kalbėta.

Lengviau gali atsikvėpti tik tie verslininkai, kurie lauko kavinėms neįrengia jokių laikinų statinių, o tik pastato staliuką, kėdes ir skėčius. Žadama, kad tokiu atveju Nacionalinės žemės tarnybos sutikimo gauti nereikės.

"Norėčiau atkreipti verslo atstovų dėmesį ir nuraminti, kad sutikimų reikia tik norint statyti laikinąjį statinį valstybinėje žemėje. Prie tokių statinių klientams aptarnauti skirtiems staliukams, kėdėms, skėčiams ar kepimo įrenginiams sutikimo tikrai nereikia", - pabrėžė Nacionalinės žemės tarnybos direktorius Laimonas Čiakas.

Sutikimų statyti nesudėtingus statinius valstybinėje žemėje, kurioje nesuformuoti žemės sklypai, išdavimo taisyklių nuostatos pakeistos Nacionalinės žemės tarnybos direktoriaus 2019 m. gegužės 15 d. įsakymu.

Taisyklėse taip pat numatyta išduoti sutikimus statyti ir naudoti laikinuosius ir nesudėtingus statinius siekiant sutvarkyti bei prižiūrėti ne tik kaimo, bet ir miesto vietovėje esančias viešąsias erdves, jas pritaikant vietos gyventojų poreikiams. Sutikimai bus išduodami ir norint statyti ir eksploatuoti medžioklės bokštelius.

Nacionalinė žemės tarnyba primena, kad visus sutikimus Nacionalinės tarnybos teritoriniai skyriai išduos pagal valstybinės žemės buvimo vietą.

"Vakarų eksprese" jau anksčiau rašėme, kad naujųjų taisyklių teko laukti daugiau nei metus. Nacionalinė žemės tarnyba dar pernai pavasarį patvirtino naują tvarką, pagal kurią norintieji lauko terasą įsirengti ant valstybinės žemės pirmiausia turi gauti jos leidimą, bet taisyklės buvo ilgai derinamos.

Dėl tokios situacijos šį pavasarį ne vienas uostamiesčio verslininkas buvo patekęs į nepavydėtiną situaciją. Kol nebuvo naujų taisyklių, Savivaldybė negalėjo išduoti naujų leidimų, tad ne vienas rizikavo ir dirbo be jų. Kiti verslininkai sąžiningai laikėsi tvarkos ir sustabdė lauko kavinių veiklą nepaisydami to, kad šiltasis sezonas jau seniai prasidėjo.

KAM NEREIKIA? Lengviau gali atsikvėpti tik tie verslininkai, kurie lauko kavinėms neįrengia jokių laikinų statinių, o tik pastato staliuką, kėdes ir skėčius. Teigiama kad tokiu atveju Nacionalinės žemės tarnybos sutikimo gauti nereikės. Redakcijos archyvo nuotr.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder