Labdaros koncertas   -  žinia apie bažnyčios atstatymą

Labdaros koncertas - žinia apie bažnyčios atstatymą

Sekmadienio vakarą Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje koncertavo vienas žymiausių Vokietijos  Flensburgo  Bacho mišrus choras. Labdaros koncertas buvo skirtas Šv. Jono bažnyčios atstatymui Klaipėdoje. Po jo buvo renkamos aukos, o toje vietoje, kur turėtų iškilti bažnyčia, senamiestyje paliktoje skylėje, buvo uždegtos žvakutės.

Šeštadienį 18 val. Bacho choras koncertavo Karaliaučiaus katedroje. Sekmadienį  svečiai iš Vokietijos lankėsi Nidoje, Juodkrantėje, į Klaipėdą atvyko apie 16.30 val., nes choro vadovas ir dirigentas profesorius Matthias Janz norėjo išbandyti vargonus prieš 19 valandos koncertą. 

Liuteronų kunigas Reincholdas Moras, Klaipėdoje dirbantis nuo 1993 metų, priminė susirinkusiems į koncertą, kad prieš 75 metus spalio 8 d., antradienį, vokiečiams traukiantis iš Klaipėdos likę gyventojai susirinko Šv. Jono bažnyčioje  į paskutines atsisveikinimo pamaldas. Paskui žmonės susėdo į laivus ir išplaukė, Klaipėdoje beveik jų nebeliko. Istoriniai šaltiniai liudija, kad jie plaukdami matė, kaip fakelas degantį bažnyčios bokštą. 

 O būtent spalio 13 d. prieš 162 metus ši bažnyčia buvo atšventinta po didžiojo gaisro. Pasak kunigo, sekmadienio koncertas plačiai paskleidė žinią, kad ši bažnyčia Klaipėdoje bus atstatyta. Šv. Jono bažnyčia dabartinės Turgaus g. gale Klaipėdoje buvo pastatyta 1706 metais, o po Antrojo pasaulinio karo nugriauta. 

 Kunigas Vilius Viktoravičius pastebėjo, kad taika kariauja jau 75 metus, tačiau pas mus griuvėsiai dar neatstatyti, o Vokietijoje jau visos bažnyčios prikeltos. Jo manymu, ir Marijos Taikos Karalienės bažnyčios  parapija gali prisidėti prie šios bažnyčios atstatymo. Po koncerto buvo renkamos aukos jai.

Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys informavo susirinkusiuosius, kad miesto Taryba jau priėmė sprendimą atstatyti bažnyčią su 75 metrų aukščio bokštu.  Beje, joje galės vykti ir kultūros renginiai.  Be to, prašoma šalies prezidento Gitano Nausėdos tapti šios bažnyčios atstatymo globėju. 

Pasak kunigo R. Moro, o kada žodžiais taps kūnu,  nežinia. Pasirodo, bažnyčia netelpa į jai skirtą sklypą, jos bokštas per aukštas, pagal dabartinius reikalavimus, reikia keisti detalųjį planą. Žinia, tokie procesai ilgai užtrunka. 

Galingai Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje nuskambėjo 65 choristų, kuriuos žmonės sutiko plodami atsistoję, atliekami žymūs kuriniai, profesoriui M. Janz paklusę vargonai.

Įdomu tai, kad  M. Janz tėvas Bruno Janz prieš Antrąjį pasaulinį karą buvo  Šv. Jono bažnyčios kunigas vikaras, čia kunigavęs iki 1944 metų.

Po daugiau kaip valandą trukusio koncerto choristai, juos lydintys asmenys (apie 100 žmonių) klausytojai - visi susirinko toje vietoje, kurs bus atstatoma Šv. Jono bažnyčia Turgaus gatvės gale. Buvo uždegtos, žvakutės choras sugiedojo dvi giesmes.

Pirmadienį iš ryto prof. M. Janz su savo choru  Teatro aikštėje nori atlikti originalią dainą „Taravos Anike“. Paskui svečiai iš Vokietijos vyks į Šilutę, kur choro vadovo tėvas yra lankęs Herderio gimnaziją, po pietų jiems bus surengta ekskursija po Klaipėdos miestą, o vakare keltu jie išplauks į Vokietiją.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder