Kultūros dieną paženklino 50 Taikos vėliavų

Kultūros dieną paženklino 50 Taikos vėliavų

Klaipėda tapo pirmuoju miestu šalyje ir pasaulyje, kuriame balandžio 15-ąją, minint Kultūros dieną, iškelta 50 Taikos vėliavų.

Pasaulinės Kultūros dienos minėjimas prasidėjo iškilmingu Taikos vėliavos iškėlimu Klaipėdos piliavietėje. "Kultūros ir meno kūrėjai yra taikos nešėjai pasaulyje. Taika per kultūrą yra Pasaulinės kultūros dienos šūkis, tad Taikos vėliavos šią dieną yra keliamos visame pasaulyje", - sakė iniciatyvos autorius ir režisierius Marius Tumšys.

Muzikuojant Klaipėdos džiazo orkestro atlikėjams Taikos vėliavą piliavietėje pakėlė praėjusių metų Klaipėdos kultūros magistrai fotomenininkas Remigijus Treigys ir skulptorius Algirdas Bosas.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, sveikindamas istorinėje uostamiesčio širdyje susirinkusią kultūros ir meno bendruomenę, pasidžiaugė, kad Kultūros diena kiekvienais metais Klaipėdoje minima, tačiau dar niekada nebuvo iškelta į tokias aukštumas kaip šiemet.

"Kultūra verta to ir ji turi būti gerbiama ne tik per Kultūros dieną, bet kiekvieną dieną", - kelbėjo miesto vadovas, linkėdamas visiems atverti širdis kultūrai, kad ji taptų didžiausia gyvenimo meile ir priklausomybe.

Socialinių mokslų kolegijos studentai išdalino penkiasdešimt Taikos vėliavų Klaipėdos kultūrinių organizacijų ir įstaigų atstovams, o šie jas iškėlė prie savo būstinių ir kvietė miestiečius į atvirų durų dienas.

  • Pasaulinės kultūros dienos tradicija užgimė dar 1935 metų balandžio 15 dieną Vašingtone, kur dvidešimt viena Amerikos žemyno šalis ratifikavo Rericho paktą - sutartį dėl meno, mokslo įstaigų ir istorinių paminklų apsaugos karo ir taikos metu naudojant Taikos vėliavą.
  • Jos simboliu pasirinktas rubino spalvos žiedas, juosiantis tris skritulius baltame fone. Rericho Paktą palaikė žymūs to meto žmonės - JAV prezidentas F. D. Ruzveltas, Čekoslovakijos prezidentas T. Masarikas, Romos popiežius Pijus XI, mokslininkai, rašytojai R. Rolanas, R. Tagorė, T. Manas, B. Šou, A. Einšteinas, daug kitų visuomenės veikėjų.
  • Sutartį dėl kultūros vertybių išsaugojimo inicijavo Nikolajus Rerichas, suvokęs, kad nesaugomos jos gali pražūti. Ši sutartis vėliau tapo kitų tarptautinių kultūros paveldo vertybių išsaugojimo sutarčių pagrindu.
  • 2006 m. liepos 19 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė įstatymą, kuriuo balandžio 15-oji - Kultūros diena - įteisinta kaip atmintina diena.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder