Krutina "Baltijos" rekonstrukciją

Krutina "Baltijos" rekonstrukciją

Vėl bandoma išjudinti iš mirties taško sudegusio "Baltijos" kino teatro rekonstrukciją. Derinimų procesas jau tęsiasi daugybę metų, bet ir dabar nežinoma, kada realiai vietoje griuvėsių stovės ištaigingi svečių namai.

Netrukus Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybai jau antrą kartą bus pristatytas pakoreguotas buvusio kino teatro pastato rekonstrukcijos techninis projektas.

"Kai techninį projektą svarstėme pirmąjį kartą, buvome išsakę esminę pastabą, kad reikia visiškai atverti Kalvių gatvę. Kiek mačiau, dabar šis reikalavimas įvykdytas. Siūlomą pastato architektūrą smulkiau aptarsime posėdžio metu", - vakar sakė šios organizacijos pirmininkas Vaidotas Dapkevičius.

Projektą rengusi Liuda Bartkienė pasakojo, kad iš pradžių buvo nuspręsta Kalvių gatvėje formuoti tunelį - pirmasis pastato aukštas būtų atviras, o antras - jau užstatytas.

"Šitaip projektuoti leido detalusis planas. Tačiau dėl to ir kilo esminis ginčas. Suprantame, kad senamiesčio gatvių tinklas yra vertybė ir jį reikia išsaugoti, todėl dabar projektas pakeistas - Kalvių gatvė visiškai atverta", - esminius techninio projekto pakeitimus komentavo L. Bartkienė.

Dėl šio pakeitimo šiek tiek nukentės pastato plotas.

Numatyta, kad vietoje buvusio kino teatro, Žvejų g. 3, po rekonstrukcijos turėtų stovėti 4 aukštų su mansarda svečių namai.

"Anksčiau čia buvo sandėlis, tad fasadams parinkome sandėlį imituojantį vaizdą. Pastatas turėtų būti su langinėmis", - minėjo projektuotoja.

Kada galėtų prasidėti realūs statybos darbai, L. Bartkienė sakė negalinti prognozuoti. Pasak jos, būtų puiku, jeigu šiemet pavyktų užbaigti visas privalomas derinimo procedūras ir gauti statybos leidimą.

Šiaulių bendrovė "Fisanta" kino teatro pastatą įsigijo apie 2000-uosius, tačiau iki šiol jiems nepavyksta įgyvendinti savo planų. Dėl statinio nepriežiūros savininkai buvo ne kartą įspėti, buvo surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas. Tačiau pastato savininkai teisindavosi, kad vaiduoklis nerekonstruojamas dėl ilgai užsitęsusių derybų su paveldosaugininkais.

"Suprantame, kad istorikai dirba savo darbą, tačiau kodėl viskas vyksta taip ilgai? Apmaudu, jei statybos leidimas vėl užstrigs neapibrėžtam laikui ir vėl artėjant Jūros šventei visi mus puls, kad "Baltijos" kino teatras tebežaliuoja", - "Vakarų ekspresui" yra sakę "Fisantos" atstovai.

Deja, susisiekti su projekto užsakovais ir išgirsti jų prognozes, kada vietoje vaiduoklio Klaipėdoje pagaliau stovės naujas pastatas, vakar nepavyko. Bendrovės "Fisanta" darbuotojai telefonu minėjo, kad su direktore bus galima susisiekti nebent po šv. Velykų.

Istorija

Kino teatro pastatas tapo vaiduokliu po 1995 metais jį nuniokojusio gaisro.
Kinas šiame pastate buvo rodomas jau bemaž prieš šimtą metų. Po didžiojo Klaipėdos gaisro 1854 m. atstatytas mūrinis sandėlis kino sale "Weltkino" virto 1912 m. 1920 m. jo vietoje vienas Klaipėdos pirklys atidarė kino teatrą "Kammer Lichtspiele", kuris buvo pats gražiausias ir moderniausias kino teatras ne tik Klaipėdoje, bet ir jos apylinkėse.
1945 m. rugsėjį vėl pradėjęs veikti kino teatras buvo pavadintas "Tėvyne". 1958 m. jis gavo "Baltijos" pavadinimą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder