Kovoje su varnomis griebėsi šautuvo

Kovoje su varnomis griebėsi šautuvo

Neapsikentęs miegoti neleidžiančių ir ant galvų teršiančių varnų teroro uostamiesčio Žardininkų gatvės gyventojas joms baidyti griebėsi pneumatinio šautuvo. Jei į gyventojų skundus būtų reagavę daugiabučio prižiūrėtojai, galbūt vyrui dabar negrėstų bauda, areštas ar net laisvės atėmimas iki dvejų metų dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Apie tai, jog kažkoks žmogus pro Žardininkų g. 1 namo langą ketvirtadienio rytą šaudo į medžiuose tupinčias varnas, pranešė praeivis. Maža to, vieno šūvio būta taiklaus - paukštis iš medžio krito negyvas, o jo gaišenos surinkti atvyko "Nuaras". Policininkams praeivis tvirtino, jog tokį elgesį mato ne pirmą kartą.

Nors pareigūnai vis dar tiria šį įvykį, Klaipėdos policijos atstovė Andromeda Grauslienė tvirtino, jog vyras greičiausiai bus kaltinamas viešosios tvarkos pažeidimu. Už tai baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

"Dėl kaltinimo kol kas dar neaišku, nes tai išties labai padorus žmogus, viskas įvyko netyčia ir jam pirmą kartą teko susidurti su teisėsauga. Jis aiškino, jog tenorėjo pabaidyti paukščius", - sakė A. Grauslienė ir tvirtino, jog panašu, kad paukštis buvo nušautas netyčia.

Nors "orinukui" nereikia atskiro leidimo, jis vis tiek laikomas ginklu, kuriuo galima šaudyti tik šaudyklose arba tire.

"Vakarų ekspresui" pavyko susisiekti ir su į nemalonią situaciją įsipainiojusiu Ramūnu. Jis pasakojo, jog dėl apdžiūvusių ir po šaligatvių keitimo apkapotomis šaknimis likusių medžių pjovimo kieme kaimynai ne kartą kreipėsi į namo administratorių, tačiau šis teikėsi pašalinti tik kelis medžius, o kituose ir toliau veisėsi įkyrūs paukščiai.

"Mano ir kaimynų galvas tos varnos ne kartą buvo apdergę, o dėl jų skleidžiamo garso vasaromis apie miegą gali pamiršti nuo 4 ryto", - pasakojo Ramūnas.

Kitas netoliese gyvenantis klaipėdietis Eimantas pasakojo, jog žmonės tame kieme automobilius apdengdavo net plėvele, mat siaurame kieme paliktos mašinos paukščių sparčiai apdergiamos.

Paskutinį kartą dėl apdžiūvusių medžių pjovimo daugiabučio gyventojai kreipėsi žiemą vykusio susitikimo su namo vadybininku metu. Šis pažadėjęs, jog pažiūrės, ką galima padaryti, tačiau problema iki šiol liko neišspręsta.

Ramūnas tvirtino suprantantis, kad padarė nusižengimą, nors jo tikslas tebuvo pabaidyti paukščius. Visgi vienas šūvis buvo kiek per taiklus, dėl ko ir žuvo paukštis. Į kiemą atvykus pareigūnams išėjo ir kiti namo gyventojai, kurie vėl sprendė, ką daryti dėl paukščių problemos - žadama dar kartą kreiptis į namo prižiūrėtojus.

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas tvirtino, jog šiemet mieste dėl varnų ir kovarnių populiacijos mažinimo niekas nesikreipė. Anot jo, jei gyventojams kyla bėdų dėl varnų, reikėtų kreiptis į Savivaldybę, kuri ir rastų išeitį bei surinktų atitinkamus leidimus.

Aplinkosaugininkai pažymi, jog patiems savavališkai ardyti varnų lizdus, į jas šaudyti ar kitais panašiais būdais baidyti griežtai draudžiama. Visgi, norint taikyti jų populiacijos valdymo priemones, dabar būtų per vėlu - nuo kovo 1-osios iki liepos 1 dienos pagal Europos Sąjungos direktyvas varninius paukščius medžioti draudžiama, kaip ir ardyti varnų lizdus ar baidyti jas pirotechnika.

Po straipsnio publikavimo namo administratoriaus UAB „Klaipėdos būstas LT“ atsiuntė pastabą:

UAB Klaipėdos būstas administruoja daugiabučio namo Žardininkų g. 1 bendro naudojimo patalpas ir prižiūri teritoriją, kuri priskirta namui. Norime patikslinti, kad šaligatvį paklojo ir medžių šaknis “pakirpo” savivaldybė, nes šita teritorija nepriskirta gyvenamam namu. Platus šaligatvis priešais namą ir žalia veja tarp šaligatvio ir gatvės – priklauso miestui. Todėl vadybininkas tikrai nežadėjo ir negalėjo žadėti apgenėti šių medžių. Leidimas gautas už namo (iš balkonų pusės) sutvarkyti medžius.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder