Konkurso bažnyčiai atkurti nebus

Konkurso bažnyčiai atkurti nebus

Klaipėdos miesto Tarybos posėdyje buvo priimtas sprendimas netaikyti architektūrinių konkursų organizavimo nuostatų, planuojant ir projektuojant atkuriamą Šv. Jono bažnyčią kaip Klaipėdos miestui svarbų objektą socialiniu ir kultūriniu aspektais.

Atsižvelgiant į Lietuvos architektūros įstatymą ir Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sprendimą dėl architektūrinių konkursų organizavimo, architektūriniai ar projektų konkursai turi būti rengiami tokiems objektams, kaip viadukai ir tiltai, aukštybiniai pastatai, skverai, parkai, aikštės ir kt. Tačiau šiuose aktuose taip pat numatomos išimtys, jeigu planuojamas atkurti projektas turi kultūrinę, socialinę ar ekonominę naudą.

Klaipėdos miesto Šv. Jono bažnyčios projektas yra pripažintas valstybei svarbiu projektu, todėl svarbu, kad jis būtų įgyvendintas nustatytu terminu, t. y. iki 2027 m. Objekto projektavimui pradėti šiuo metu yra dvi pagrindinės kliūtys – bažnyčios žemės sklypo ribų ir teritorijos naudojimo reglamentų korekcijos klausimas (rengiamas detalusis planas), kuris susijęs su Klaipėdos miesto bendrojo plano patvirtinimu, ir lėšų stoka.

Bendra projekto suma siekia daugiau kaip 16 mln. eurų, tačiau šiuo metu dar nėra surinkta pakankamai lėšų, kurių užtektų tiek projektavimui, tiek statybai.

Siekiant lanksčiau ir optimaliau naudoti projektui skirtas lėšas yra siūloma autentiškos (iki Antrojo pasaulinio karo stovėjusios išvaizdos) bažnyčios projektą pagal projektinius sprendinius, kurie buvo parengti pagal Vokietijos archyvuose rastus pastato brėžinius, įgyvendinti keturiais etapais. Pirmuoju būtų atkuriamas bažnyčios bokštas, antruoju - likusi bažnyčios dalis, trečiojo etapo metu būtų atkuriamas interjeras, o ketvirtajame būtų sutvarkoma aplinka.

Projektavimo eigoje bus reikalingos nuolatinės konsultacijos su už paveldo apsaugą atsakingomis institucijomis, siekiant ieškoti optimaliausių konstrukcinių sprendinių bei išsaugoti išlikusį bažnyčios pamatų mūrą ir esamus palaidojimus.

Klaipėdos miesto tarybai pritarus, kad šiam projektui nebus taikomi architektūrinių konkursų organizavimo nuostatai bus paspartinta Šv. Jono bažnyčios projektavimo eiga, greičiau įgyvendinti atskiri projekto etapai.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder