Konkurse "Klaipėdos knyga" triumfavo džiazas ir fotografija

Konkurse "Klaipėdos knyga" triumfavo džiazas ir fotografija

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriuje antradienio vakarą paskelbti konkurso "Klaipėdos knyga 2019" rezultatai. Populiariausia knyga skaitytojai išrinko leidinį vaikams "Luizianos paslaptis. Kaip išgelbėti užburtąjį orkestrą?!", o gražiausia knyga, komisijos sprendimu, pripažintas Aleksandro Dapkevičiaus fotoalbumas.

Konkursą "Klaipėdos knyga" Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios biblioteka surengė 14-ąjį kartą. Visi šiame konkurse pristatomi leidiniai yra parengti, išleisti ir susiję su Klaipėda bei klaipėdiečiais. 2019 metų knygos konkursui buvo pateikti 25 leidiniai, įvyko 18 renginių, kurių metu buvo pristatyta 20 knygų.

Populiariausią knygą konkurse tradiciškai rinko patys skaitytojai. Pasak bibliotekos Meno skyriaus vedėjos Birutės Skaisgirienės, vaikams skirta knyga "Luizianos paslaptis. Kaip išgelbėti užburtąjį orkestrą?!", išleista Sauliaus Jokužio leidykloje-spaustuvėje, surinko daugiau kaip 2,5 tūkstančio balsų. Bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė pasidžiaugė, kad per 14 metų konkurso istoriją pirmą kartą triumfuoja vaikiška knyga.

Pažymėtina, kad knygą "Luizianos paslaptis. Kaip išgelbėti užburtąjį orkestrą?!" papildo kompaktinė plokštelė su džiazo kūrinių dalimis ir aktoriaus Liudo Vyšniausko įgarsinta pamokėle apie džiazo istoriją. Leidinį parengė džiazo muzikos profesionalų komanda: Livija Trakumienė, Andra Lukošienė, Aušra Smičiūtė-Butkevičienė, Audronis Trakumas. Knygą iliustravo Monika Šlančauskaitė.

Klaipėdos knygų apdovanojimuose skambėjo Laimono Urbiko atliekama saksofono muzika ir aktorės Virginijos Kochanskytės skaitomos eilės.

Gražiausią knygą konkurse rinko komisija, kurią šiemet sudarė fotomenininkas Remigijus Treigys, dizaineriai Jūratė Bizauskienė, Agnė Kanaverskytė, Virginijus Bakas, Arūnas Juozapaitis, Lina Ličkienė, UAB "Papyrus Lietuva" atstovė Vilija Liutkevičienė. Komisijai vadovavo Darius Kisielius - dizaineris, tipografijos entuziastas, daugiadisciplininės kūrybos ir meno direktorius.

Profesionalų nuomone, gražiausia 2019 m Klaipėdoje išleista knyga - Aleksandro Dapkevičiaus fotoalbumas. Iškilmių metu apdovanota ir albumą išleidusios leidyklos-spaustuvės "Druka" komanda ir albumo sudarytoja Danguolė Ruškienė.

"Fotografija - mano aistra jau daugiau nei 10 metų.

Man pačiai patinka šis albumas ir komanda, su kuria dirbau jį kurdama. Dirbdama su "Druka" turėjau pilną kūrybinę laisvę, o rezultatas tenkino visiškai, kad ir kokia maksimalistė būčiau.

Iš tikrųjų galvojau, jog ši dvejų metų pareikalavusi knyga bus mano paskutinė, tačiau dabar pradedu galvoti, kad gal dar ir ne", - juokėsi D. Ruškienė.

Populiariausios bei gražiausios knygos nominacijų laureatams buvo įteikti menininko Sauliaus Bertulio sukurti įspūdingi apdovanojimai ir diplomai.

Vakaro metu pažymėtos ir kitos 2019 m. išleistos vertingos knygos, jų autoriai pagerbti specialiais prizais ir diplomais.

Daugybės pagyrų ir susižavėjimo sulaukė istorikų Juliaus Kanarsko ir Kęstučio Demerecko fotografijų albumas "Kretingos krašto praeities vaizdai". "Libra Memelensis" išleista knyga pavadinta solidžiausia tiek savo turiniu, tiek svoriu.

Pasak K. Demerecko, į albumą "Kretingos krašto praeities vaizdai" sudėta 1 500 Kretingos krašto nuotraukų, albumą sudaro 536 puslapiai, o knygos svoris - 4 kg.

Už neeilinį Algirdo Toliato knygos "Dievo vaikų planeta" apipavidalinimą ir žaismingą dizainą įteiktas diplomas VšĮ "Verslas ar menas" . O už profesionaliausią maketą ir informacijos suvaldymą diplomas įteiktas Dainiui Čiuželiui, Lietuvos jūrininkų žinyno "Prie Lietuvos laivyno ištakų. Žmonės ir laivai" dizaineriui.

UAB "Papyrus Lietuva" atstovė V. Liutkevičienė atkreipė dėmesį į leidinius, išsiskiriančius profesionalumu, dėmesiu knygos grožiui. Atminimo dovanėlės buvo skirtos Lietuvos jūrų muziejaus komandai, kurios knyga "Prezidentas Smetona: apie Lietuvos karo laivą ir jo įgulą" įvertinta už tai, kad jos nugarėlė įrišta naudojant tekstilę, kuri labai dera su knygos viršeliu, nuotrauka ir knygos idėja. J. Kanarsko ir K. Demerecko albumui "Kretingos krašto praeities vaizdai" - dovana skirta už asmenybės žymę savo krašto istorijoje ir knygose, turinio svarbą bei išliekamąją vertę. Leidyklos "Eglė" knyga Valdo Aušros "Kokios avys skraido: linksmos draugų gyvenimo istorijos" apdovanota už požiūrį į popierių.

Ilgametis "Klaipėdos knygos" rinkimų mecenatas Rimantas Cibauskas pasidžiaugė, kad per 14 metų renginys įgavo solidų pagreitį.

"Džiaugiuosi, kad metai Klaipėdoje prasideda su knyga. Sausį rašytojus nominuojame Ievos Simonaitytės literatūrine premija, o vasario mėnuo skiriamas leidėjams bei rašytojams "Klaipėdos knygos" rinkimuose", - kalbėjo R. Cibauskas, priimdamas padėkos už gerus darbus dovaną iš bibliotekos vadovės B. Lauciuvienės.

Apdovanojimą priima gražiausios knygos - Aleksandro Dapkevičiaus fotografijų albumo - leidėjas spaustuvės "Druka" direktorius Algirdas Apulskis ir knygos sudarytoja Danguolė Ruškienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder