Komposteriai: dar viena istorija

Komposteriai: dar viena istorija

Panašu, kad kai kurie miestiečiai niekaip nepripranta prie jau daugiau nei 10 metų Klaipėdoje veikiančios elektroninio bilieto sistemos - ši vis jiems pateikia įvairių siurprizų, deja, dažniausiai atvedančių iki ginčų su kontrolieriais.

Kone paskutinis toks atvejis - praėjusią savaitę, penktadienį, klaipėdietei Svetlanai Zabielienei, su sūnumi sėdusiai į 2-ojo maršruto autobusą, atsitikusi istorija.

Nenorėjo prarasti pinigų dukart

"Įlipome į autobusą "Kiro" stotelėje. Pridėjau savo elektroninį bilietą prie skaitytuvo - jokios reakcijos. Savo bilietą pridėjo sūnus - jokios reakcijos. Tas pats - ir kartu įlipusiai moteriai. Elektroninis komposteris nepypsėjo, tik visą laiką degė užrašas, liepiantis pridėti kortelę.

Daugiau pridėti bilieto nesiryžau. Ką aš žinau - gal kompiuteris važiavimo sumą jau nuskaičiavo, todėl bijojau, kad prilietus dar kartą bus nuskaičiuota papildoma suma. Kartą jau buvo taip, kad palaikius tą kortelę ilgesnį laiką man buvo nuskaičiuoti visi 8 bilietai", - prisiminė moteris.

"Verpėjų" stotelėje laukė kontrolė. Kontrolierė S. Zabielienei pareiškė, kad jos bilietas - negaliojantis. Moteris bandė sakyti, kad neveikia elektroninis komposteris, tačiau kontrolierė, pasitikrinusi pas vairuotoją, atsakė, jog skaitytuvas - veikiantis.

"Išlaipino ir mane su sūnumi, ir tą kitą moterį. Ši su kontrolieriais nesiginčijo - pasakė, kad taupys nervus ir sutiks mokėti baudą. Aš nepanorau to daryti - prieš kelionę sąžiningai pasipildžiau bilietą, net turiu čekį, tad kodėl turiu prisiimti kaltę, jei tinkamai nesuveikė technika?" - teigė S. Zabielienė.

GALI. Vairuotojams palikta teisė piko metu stotelėse, kur yra daug keleivių, juos įleisti ir pro antras duris. Toje autobuso dalyje bilietų skaitytuvas taip pat yra. Redakcijos archyvo nuotr.

Vairuotojas tylėjo

Kadangi ji kontrolierėms atsisakė pateikti savo asmens dokumentus, nustatyti tapatybę buvo nuvežta į policijos komisariatą. Pasiėmusios moters elektroninį bilietą, kontrolierės jai liepė toliau aiškintis su VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" (KKT).

Ten atvykusi pirmadienį moteris sužinojo, kad jai skirta administracinė 17 eurų bauda. Priežastis - negaliojanti kortelė.

"Man pasiūlė baudos skyrimą apskųsti teismui. Tą ir padarysiu", - tikino S. Zabielienė, pridūrusi, kad tinkamai savo pareigų neatliko ir vairuotojas - esą jis turėjo matyti, kad pinigai nenuskaityti, todėl privalėjo ją apie tai perspėti.

"Kartą mano sūnui buvo panašiai, tai net su keiksmažodžiais iš autobuso išvarė. O dabar nė vienu žodeliu neužsiminė, kad kažkas blogai. Galėjo pasiūlyti pirkti popierinį bilietą, jei elektroninis "netvarkoje", - teigė klaipėdietė.

Tokie atvejai - ne naujiena

KKT direktorius Gintaras Neniškis sako, kad panašių situacijų per savaitę mieste pasitaiko bent pora.

"Dažniausiai būna taip - žmogus priglaudžia bilietą prie skaitytuvo, nepalaukia, kompiuteris nesupypsi, ir žmogus atsisėda nusprendęs, kad neveikia technika - esą tai jau yra ne mano problema. Pastebime, kad taip dažniausiai elgiasi vyresnio amžiaus žmonės. Jiems gal ir garsinį signalą išgirsti sunkiau, ir perskaityti, kas rašoma elektroninio komposterio ekranėlyje.

Galima padaryti išvadą, kad ir šiuo atveju buvo taip pat. Moteris greičiausiai nepakankamai ilgai palaikė priglaudusi bilietą. Mes nustatėme, kad ir kitose stotelėse to autobuso komposteris bilietus kitiems keleiviams nuskaitė, todėl vargu ar jis neveikė jūsų minimai moteriai įlipus. Tą patį mums sakė ir vairuotojas - esą, kas tinkamai glaudė kortelę prie skaitytuvo, tam šis pypsėjo", - teigė įstaigos vadovas.

Nenorėjo konfliktuoti?

Tačiau jis neneigia, kad ir vairuotojas turėjo atlikti savo pareigas - perspėti keleivę, jog jos bilietas nenuskaitytas.

"Nežinau, kodėl jis to nepadarė, nors vairuotojams tokia prievolė yra. Gal jis nenorėjo konfliktuoti, nors įspėjamąją funkciją turėjo atlikti. Aišku, dažnai būna problemiškų situacijų, ir vairuotojas, vengdamas konfliktų, tiesiog nesiryžta išsodinti keleivio", - sako G. Neniškis.

Jis teigė suprantantis ir keleivius, kuriems yra tam tikras stresas ilgai laukti prie skaitytuvo, kai už nugaros stovi ne vienas įlipti į autobusą laukiantis žmogus.

"Tada keleiviai ir nelaukia, kaip į jų kortelės prilietimą sureaguos komposteris. Mes tą suprantame, todėl leidžiame vairuotojams piko metu stotelėse, kur yra daug keleivių, juos įleisti ir pro antras duris. Kitaip paprasčiausiai sužlugtų važiavimo pagal tvarkaraščius sistema, o bilietų skaitytuvai juk yra ir autobuso viduryje", - aiškina KKT direktorius.

Ateityje bus geriau

Tiesa, G. Neniškis pripažįsta, kad kartais elektroninis komposteris "pakimba", tačiau esą tai trunka 10-20 sekundžių, rečiau - iki minutės.

"Keleiviams patariu kantriau palaukti, kol skaitytuvas sureaguos - arba garsiniu signalu, arba užrašu. Tokia jau jų prievolė - užsimokėti už kelionę.

Tačiau reikia pripažinti, dabar autobusuose sumontuota technika irgi nėra tobula. Ji veikia dar nuo 2004-ųjų, ir, matyt, ateina metas, kada reikia pradėti mąstyti apie naujus techninius sprendimus. Gal ateityje įranga bus geresnė, greitesnė, ir tokių konfliktų nebekils", - viliasi jis.

O kaip bus S. Zabielienės atveju? Pasak G. Neniškio, jos situaciją nagrinės KKT administracinė komisija, ir, jei konstatuos, kad moteris nusižengė ne iš piktos valios, jei ji anksčiau nėra turėjusi analogiškų nuobaudų, gali būti apsiribota ir perspėjimu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder