Kokie miestiečių laukia švietimo ir mokslo pokyčiai?

Kokie miestiečių laukia švietimo ir mokslo pokyčiai?

Asociacija „Mano miestas Klaipėda“, vienijanti aktyvią miesto visuomenę ir globojanti miestiečių iniciatyvas, kelis kartus per metus rengia savo narių, partnerių ir miesto bendruomenės sueigas, skirtas miesto gyvenimo aktualijoms. Ši sueiga skirta švietimo ir mokslo naujienoms aptarti. Vakar, kovo 19 d., asociacija “Mano miestas Klaipėda” surengė viešą renginį – sueigą, kurios metu diskutuota apie švietimo problemas. “Šiandien visuomenę neramina bręstantys pasikeitimai švietimo ir mokslo srityse, todėl mes kreipėmės į valdžios atstovus, prašydami, kad jie paaiškintų, kokie tie pasikeitimai ir kokią įtaką jie turės kiekvieno iš mūsų vaikams ir mums patiems. Tikiu, kad po šio susitikimo bus atsakyta į visus klausimus ir taip bus ramiau laukti mokslo metų pabaigos bei artėjančių vasaros atostogų” – kalbėjo asociacijos prezidentė Virginija Beliauskienė.

Renginio metu diskutuota ir ieškota sprendimų į šiai dienai opiausias švietimo bei mokslo problemas. Mažamečius auginatys tėvai dvejoja dėl steigiamų priešmokyklinio ugdymo įstaigų bei nerimauja dėl pradinukų egzaminų. Abiturientams kyla klausimų dėl besikeičiančios egzaminų tvarkos. Apie pokyčius švietimo sistemoje kalbėjo LR Švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė bei Klaipėdos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

Viceministrė teigė, kad ne kiekvienas iš tėvų turi galimybių ar noro tinkamai ugdyti bei paruošti vaikus pirmąjai klasei, todėl buvo sukurta priešmokyklinio ugdymo programa. Taip pat jau yra parengtas įstatymo projektas dėl privalomo priešmokyklinio ugdymo. “Tyrimais nustatyta, kad vaikai, kurie į pirmąją klasę ateina tinkamai paruošti, turės daugiau naudos ateityje. Tai buvo motyvas parengti įstatymo projektą dėl privalomo priešmokyklinio ugdymo, kuris bus priimtas šių metų rugsėjį”. LR Švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė nuramino tėvus, kad pradinukams baigiamųjų egzaminų nebus. Tačiau moksleiviams reikės atlikti standartizuotus testus. “Šie testai bus rengiami kas du metus - po antros, ketvirtos, šeštos bei aštuntos klasės, tačiau jie nėra privalomi. Tokie testai bus naudingi moksleiviams, mokytojams, tėvams. Moksleiviams – pasitikrinti savo žinias, pedagogams – įvertinti vaikų mokslo spragas ir surasti būdų, kaip jas užpildyti. Taip pagerėtų vaikų mokymosi kokybė”. Aštrią diskusiją užvirė ministerijos siūlymas prailginti mokslo metus penkiomis dienomis kasmet. “Palyginus su kitomis šalimis, Lietuvoje mokslo metai trunka beveik trumpiausiai. Pedagogai skundžiasi, kad per devynis mėnesius nespėja išeiti visos privalomosios programos. Mūsų siūlymas birželio mėnesį ne vesti įprastas pamokas, bet programą pateikti kitokiomis formomis” – tokią poziciją dėstė viceministrė. Renginyje dalyvavusių tėvų nuomone, jei kasmet penkiomis dienomis prailgins mokslo metus (iš viso 15 dienų), moksleiviai turėtų baigti ne dvyliką, bet vienuoliką klasių. Ministrė pažadėjo šį klausimą su kolegomis apsvarstyti.

Anot Klaipėdos Ugdymo ir kultūros departatmento direktorės Nijolės Laužikienės, šiandien susiduriama su tėvų nesupratingumu dėl ikimokyklinio ugdymo pataisų. “Tėvams nereikia pokyčių, priešmokyklinio ugdymo įstaigų. Jie sako, kad jų vaikai yra ugdomi darželiuose ir kad nereikia papildomų išlaidų. Taip pat šiuo metu valstybiniuose darželiuose yra ribojamas vaikų skaičius iš kurių pusė jo nelanko. Jei kiekvienoje grupėje bent keliais vaikais padidintume skaičių, jų ir lankytų daugiau. Taip išspręstume daugelį problemų”.

Renginys buvo naudingas ir valdžios atstovams, ir tėvams. Abi pusės pasidalino siūlymais švietimo ir mokslo temomis, kuriuos ministerija pažadėjo apsvarstyti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder