Kodėl meras daug keliauja?

Kodėl meras daug keliauja?

Uoliai uostamiesčio mero Vytauto Grubliausko darbotvarkes stebinčius miestiečius sudomino jo komandiruočių gausa į įvairiose Europos šalyse vykstančius Europos Sąjungos (ES) Regionų komiteto susitikimus. Be to, kelionių geografija gerokai prasiplėtė praėjusią savaitę, kai meras su Savivaldybių asociacija akiračio net 2 savaitėms išvyko praplėsti į Kolumbiją ir Ekvadorą.

"Kone kiekvieną mėnesį meras po kelias dienas praleidžia užsienyje. Kas apmoka šias keliones? Kokia nauda iš šių kelionių Klaipėdai?" - klausimų pažėrė mero darbotvarkėmis susidomėjęs "Vakarų ekspreso" skaitytojas Marijonas.

Pradėjus skaičiuoti mero komandiruotes paaiškėjo, jog užsienyje miesto galva per šiuos metus lankėsi 19 kartų. Be kelių kelionių, kurių metu, pavyzdžiui, buvo susitinkama su Liepojos meru ar derinami klausimai dėl įvairių regatų, net 13 kartų vykta į minėtus ES Regionų komiteto susitikimus.

Jų geografija Europoje itin plati - meras buvo komandiruotas į posėdžius Briuselyje, Insbruke, Amsterdame, Odesoje, Bratislavoje ir kitur.

GEOGRAFIJA. Per šiuos metus meras Vytautas Grubliauskas turėjo 18 išvykų į 9 Europos šalis, o praėjusią savaitę jis lankėsi Kolumbijoje ir Ekvadore. 13 iš šių kelionių buvo susijusios su Europos Sąjungos Regionų komitetu.

V. Grubliauską nustebino miestiečių abejonės dėl tokių kelionių svarbos.

"Regionų komiteto nariu tampa ne bet kas - iš Lietuvos ten yra daugiau nei 10 narių, daugiausia merų. Juos pirmiausia tvirtina Vyriausybė ir premjeras, o po to dar Europos Komisija. Tapimas nariu yra didžiulis pripažinimas ir atsakomybė, ir tai laikau vienu iš svaresnių pasiekimų savo politinėje karjeroje", - sakė meras.

Jis dirba dviejose komiteto grupėse - COTER ir NAT. Pirmojoje svarstomi įvairūs teritorinės sanglaudos politikos ir ES biudžeto klausimai, antrojoje - gamtos išteklių, įskaitant ir žemės ūkį, aktualijos. Pasak miesto galvos, būtent šie du komitetai jam yra aktualiausi, į juos žvelgiant per Klaipėdos mero prizmę.

"Nauda didžiulė. Tiek gaunant informaciją, tiek dalyvaujant įvairiausiuose svarstymuose su Europos Komisijos ir Parlamento nariais. Žinoma, ne visada tai galima "pritraukti" prie Klaipėdos aktualijų, tačiau galimybė žinoti kryptis, kur link eina Europa, ir tai spręsti yra didžiulė vertybė ir informacinis lobis, kurį reikia deramai panaudoti", - sakė V. Grubliauskas ir pridūrė, jog garbės būti šio komiteto nariu, kol dirbs savivaldoje, niekada neatsisakys.

Paklaustas, ar nemano, jog šios kelionės atima per daug laiko iš ir taip įtemptos darbotvarkės, meras tvirtino besistengiantis apsisukti kiek įmanoma greičiau, kartais net aukodamas poilsį ir miegą. Esą, jei tik įmanoma, į, pavyzdžiui, Briuselį meras išskrenda anksti ryte, o grįžta naktį, o kitos dienos rytmetį pasirodo merijoje.

"Jei mieste nebūnu dieną ar dvi, tai nereiškia, jog nėra manęs pavaduojančio žmogaus. Su vicemerais yra susitarta dėl pavadavimo ir atstovavimas užtikrinamas", - pabrėžė miesto galva.

Beje, jo kelionės į užsienį miestiečiams nieko nekainuoja - už jas apmokama iš Europos Komisijos ir Regionų komiteto biudžeto.

Praėjusią savaitę meras vyko komandiruotėn į Bogotą (Kolumbija) ir Kitą (Ekvadoras), kur Lietuvos savivaldybių asociacijos delegacijos sudėtyje meras dalyvauja Pasaulinės vietos ir regiono valdžių organizacijos kongrese ir Pasaulinėje asamblėjoje, skirtoje būsto ir darnios miestų plėtros tematikai. Tvirtinama, jog komandiruotės išlaidas taip pat dengia jos organizatoriai.

INFORMACIJA

Europos Sąjungos (ES) Regionų komiteto misija - teikti nuomones Europos Komisijai (EK), Ministrų Tarybai bei Europos Parlamentui dėl EK siūlomų ES teisėkūros iniciatyvų savivaldybėms ir regionams aktualiais klausimais sanglaudos politikos, transporto, aplinkosaugos, švietimo ir jaunimo reikalų, socialinės politikos ir kt. srityse. Regionų komitetą sudaro iki 350 narių, kurie penkis šešis kartus per metus renkasi į Briuselyje vykstančias plenarines sesijas, taip pat į panašiai tiek kartų įvairiose šalyse vykstančius septynių nuolatinių ir kelių specialiųjų komisijų posėdžius.
Lietuvai ES Regionų komitete iš viso atstovauja 9 pagrindiniai ir 9 pakaitiniai nariai iš skirtingų šalies savivaldybių. Vytautas Grubliauskas į komiteto sudėtį įtrauktas kaip pagrindinis narys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder