Klaipėdos valdžia siekia nutildyti lojančius šunis

Klaipėdos valdžia siekia nutildyti lojančius šunis

Uostamiesčio valdininkai šį mėnesį Klaipėdos tarybai teiks tvirtinti naujas Triukšmo prevencijos miesto viešosiose vietose taisykles. Jos draustų naminių gyvūnų šeimininkams trikdyti kitų asmenų ramybę, poilsį ar darbą. Kitaip tariant, šunys nebegalėtų loti, o katės – miaukti, jei tai trukdytų aplinkiniams.

„Taisyklėse yra daug punktų ir visi jie yra susiję su nuostata, kad žmogaus ramybė, teisė į poilsį – prioritetas. Jei gyvūno šeimininkas į reikalavimus nereaguos, mokės baudas arba iš jo bus atimtas augintinis“, – „Lietuvos žinioms“ sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Nina Gendvilienė.

Anot Klaipėdos merijos valdininkų, naujos taisyklės parengtos atsižvelgiant į Triukšmo valdymo įstatymo ir kitų teisės aktų pakeitimus.

Vienas jų – dienos triukšmo laiko pakeitimas. Anksčiau buvo įtvirtintas terminas nuo 6 iki 18 valandos. Dabar siūloma nustatyti terminą nuo 7 iki 19 valandos.

Tačiau daugiausia diskusijų kelia siūloma nuostata dėl šunų ir kitų augintinių kaimynams keliamo triukšmo.

„Gavome skundų iš Mokyklos gatvės gyventojų. Vienas augintinis pradeda loti, kai kas nors praeina ar pravažiuoja, o tada ima loti kiti šunys. Jei kaimynų augintiniai kelia problemų, drumsčia ramybę, žmonės turi teisę skųstis. Reikia ne mažiau kaip trijų gyventojų pasirašyto rašto, kad savivaldybė reaguotų. Anksčiau reikėdavo atlikti triukšmo matavimus, dabar nebereikia. Europos Sąjungos teisės aktuose yra nuostata, susijusi su žmogaus dirginimu“, – aiškino N. Gendvilienė.

Ji pridūrė, jog daugiabučių gyventojai turi teisę patys nustatyti namo taisykles, tačiau ja nesinaudoja. „Žmonės gali parašais įtvirtinti, kad name apskritai negalima laikyti gyvūnų. Jei kas nors laiko šunį, kuris loja, drumsčia ramybę, gyventojai gali su tuo nesitaikstyti. Yra buvę atvejų, kai dėl triukšmo, sklindančio iš kaimynų butų, žmonėms, ypač senyvo amžiaus, net sveikata pablogėjo. Jie dėl to gali kreiptis į teismą. Naujomis taisyklėmis norime suteikti žmonėms daugiau galimybių kovoti už savo teisę ilsėtis, ramiai gyventi“, – dėstė uostamiesčio valdininkė.

Paklausta, kaip būtų galima priversti keturkojį netriukšmauti, specialistė pateikė pavyzdį: „Yra specialūs apynasriai šunims. Kai šuo loja, apynasris jam duria. Taip šuo atpranta loti naktimis, kai visi miega.“

Dviprasmiškai vertinamoms Triukšmo prevencijos miesto viešosiose vietose taisyklėms pritarė Klaipėdos tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos bei Kultūros, švietimo ir sporto komitetai, o Sveikatos ir socialinių reikalų komitetas – ne.

„Sprendimo projekto autoriai politikams nepateikė norminių aktų. Klausimas vėl bus svarstomas kitą savaitę. Mano nuomone, bandymas uždrausti šunims loti nelogiškas, neadekvatus. Paprašėme pateikti daugiau informacijos“, – „Lietuvos žinioms“ sakė Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Jolanta Skrabulienė.

Taisyklių projektą savo parašu palaiminęs Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pirmininkas Audrius Vaišvila tikino, kad apie numatomą šunų lojimo draudimą nė nežinojęs.

„Kai projektas buvo pristatomas komitete, tai apskritai neakcentuota. Dokumentą pasirašiau, bet dabar jį vertinu labai skeptiškai. Kaip galima priversti šunį neloti? Ir dar skirti baudas arba konfiskuoti augintinį, jei šis loja ir trukdo kitiems? Šuo – gyvūnas, jam nenurodysi, kada loti, kada – ne“, – „Lietuvos žinioms“ komentavo jis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder