Klaipėdos kraštas su Lietuva - jau 97 metus

Klaipėdos kraštas su Lietuva - jau 97 metus

Trečiadienį, sausio 15 d., buvo minimos jau 97-osios Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos metinės. Entuziastai ketina siekti, kad ši data per artimiausius keletą metų būtų įtraukta į valstybinių švenčių sąrašą.

Klaipėdos skulptūrų parke, prie paminklo 1923 m. sukilime žuvusiems atminti, susibūrę miestiečiai, šauliai, krašto apsaugos savanoriai, kariai iškilmingai pažymėjo svarbią datą. Skulptūrų parke aidėjo ne tik Lietuvos himnas, bet ir giesmė "Lietuvninkais esame mes gimę" bei šio krašto daina "Aš nueičiau į Klaipėdužę".

Susirinkusiuosius sveikinęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas atkreipė dėmesį į tai, kad dažnai šį renginį vertiname pagal tai, ar į jį atvažiavo kas nors iš Vilniaus, ar ne, ar daug susirinko žmonių.

"Labai linkiu sau, savo vaikams ir mums visiems sulaukti tos dienos, kada ne kviestume ir lauktume, ar atvažiuos, bet čia veržtųsi valdžios atstovai ir reikėtų galvoti, kaip suderinti, kas po ko kalba. Tikiu, ta diena ateis anksčiau nei minėsime šios datos šimtmetį", - vylėsi V. Grubliauskas.

Lietuvininkų bendrijos "Mažoji Lietuva" pirmininkė Renata Čėsnienė linkėjo, kad sausio 15-oji būtų ta diena, kurios žmonėms priminti nereikėtų ir ją žmonės švęstų taip pat, kaip ir Vasario 16-ąją ar Kovo 11-ąją.

Bendrijos valdybos narys Benas Volodzka išsakė lūkesčius, kad kasmet prie šios datos minėjimo prisidės vis daugiau jaunimo. Trečiadienio vakarą surengtos jaunimo eitynės su deglais, tikimasi, taps nauja sausio 15-osios tradicija.

"Deja, sausio 15-oji yra pavirtusi tik regioninės reikšmės atmintina diena. Artėjant šios datos šimtmečiui ketiame kreiptis dėl valstybinės šventės statuso suteikimo šiai šventei", - kalbėjo B. Volodzka.

Renginio metu tylos minute buvo pagerbti visi 14 žuvusiųjų, kurių pavardės buvo perskaitytos garsiai. Padėjus gėlių prie paminklo nuaidėjo trys karių iššautos salvės už žuvusius sukilėlius, už Lietuvos kariuomenę ir už Lietuvą Tėvynę.

Minint Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos metines trečiadienį taip pat buvo pagerbtas sukilimo politinis vadovas Erdmonas Simonaitis ir Tilžės akto, kuriuo buvo reikalaujama Mažąją Lietuvą prijungti prie Didžiosios Lietuvos, signataras Jurgis Lėbartas - ant jų kapų buvo padėta gėlių.

1923 sausio 9-15 dienomis Klaipėdos krašte vyko sukilimas prieš Klaipėdos kraštą valdžiusią Antantės šalių administraciją ir prancūzų karinę įgulą. Pagrindinis mūšis tarp lietuvių sukilėlių ir prancūzų karių įvyko sausio 15 d. prie Klaipėdos prefektūros. Vykusio sukilimo metu žuvo dvylika ir vėliau nuo žaizdų mirė du lietuvių sukilėliai (iš viso 14), du prancūzų kariai bei vienas vokiečių policininkas. Sukilimas buvo laimėtas ir Klaipėdos kraštas prijungtas prie Lietuvos Respublikos.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder