Klaipėdoje tarnaus rekordiškai daug šauktinių

Klaipėdoje tarnaus rekordiškai daug šauktinių

Į uostamiestyje įsikūrusį Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalioną tarnauti atvyko rekordinis privalomosios karo tarnybos karių skaičius. Naujų šauktinių priskaičiuota kiek daugiau nei 630, tarp jų - 17 merginų.

Pirmoji diena kariuomenėje buvo įtempta ne tik iš visų Lietuvos kraštų suvažiavusiems šauktiniams, tačiau ir juos sužiūrėti turėjusiems vyresniesiems. "Vakarų ekspreso" prieš tai šnekinti tarnybą baigę dragūniečiai stebėjosi, kaip pavyks sutalpinti tiek naujokų - kai pirmąsyk, atnaujinus karių šaukimą, jų į Dragūnų batalioną suvažiavo per 500, jau tada "visi vos tilpo".

Tačiau bataliono vadas Arnoldas Vasiliauskas dėl naujokų gausos nesijaudino - viskam spėta pasiruošti ir siurprizų nesitikima.

"Lietuvos kariuomenė, kaip ir mūsų batalionas, yra pasiruošusi priimti padidėjusį šauktinių skaičių. Turėjome perskirstyti miegamąsias patalpas, įrengti mokamąsias klases ir suplanuoti pratybų vietas. Viską padarėme ir esame pasiruošę", - užtikrintai šnekėjo vadas ir pridėjo, kad iki atvykstant naujokams valgykloje bei kitose bataliono patalpose buvo atliktas kosmetinis remontas, kai kas perplanuota.

Išlipę iš atriedėjusių autobusų būsimieji kariai buvo geros nuotaikos, tačiau pirmąją dieną teko atlaikyti nemažą patikrinimų ir pasiruošimo maratoną. Vos atvykusių jaunuolių mantą tikrino karo policija, nešulius uostinėjo tam parengti šunys. Šauktiniams draudžiama atsivežti maisto, vaistų, alkoholio ir, be abejo, narkotikų. Neoficialiai tvirtinta, jog keli kariai įkliuvo neblaivūs.

Po patikros kariai buvo skirstomi į kuopas, vedami į medicinos punktą patikrinti sveikatos, paskiepyti nuo erkinio encefalito ir difterijos, o vėliau aprengiami kariška uniforma. Jiems aprodytos ir kareivinės, kurių kiekviename kambaryje gyvens nuo 16 iki 24 karių. Kai kurie buvo nuvesti pavalgyti - pirmąją dieną kariuomenėje jaunuoliai buvo vaišinami grybų sriuba ir jautienos kepsniu.

Šauktinių parengimas truks 9 mėnesius, tačiau pačios intensyviausios bus pirmosios savaitės. Pagal mokymų planą, pradžioje šauktiniai dalyvaus baziniame kario kurse, kurio metu mokysis rikiuotės ir karinio statuto, karinės taktikos, inžinerijos, topografijos, ryšių ir medicinos, susipažins su ginklais ir ryšio priemonėmis. Dėl intensyvių mokymų pirmosiomis savaitėmis jaunuoliai nebus išleidžiami namo.

Po bazinių kario įgūdžių mokymų kariai pagal savo sugebėjimus bus rengiami kaip specialistai įvairioms pareigoms - ryšininkų, šaulių, granatsvaidininkų ir pan.

Patikrinimo laukęs kėdainiškis Klaidas buvo vienas iš pirmųjų atvykusių. Jis pasakojo, jog baigęs 12 klasių turėjo kelis pasirinkimus, tačiau nenorėjo mokytis profesinėje technikos mokykloje, neturėjo pinigų, kad galėtų įstoti į kolegiją, tad pasirinko 9 mėnesius valgyti kario duoną.

"Mane motyvuoja ne tai, jog baigęs tarnybą gausiu išmoką. Intensyviai sportuoju dvejus metus, nevartoju alkoholio, nerūkau ir jaučiuosi pasiruošęs. Labiausiai gąsdina būsimos kelionės į mišką, tačiau prie tvarkos, pavyzdžiui, kad reikės keltis 6 rytą, esu įpratęs", - pasakojo devyniolikmetis.

Tapti karėmis nusprendė 17 merginų. Į tarnybos vietą vos atvykusi Rozalimo (Pakruojo r.) gyventoja Neringa tvirtino kariuomenės visiškai nebijanti.

"Rinkausi, nes žavi kareiviškas gyvenimas. Brolis prieš pusmetį baigė tarnybą, daug apie tai pasakojo, ir, nors atrodo sunku, manau, jog pavyks, nes ši sritis man labai patinka", - pasakojo Neringa.

Pasirodo, jog mergina aktyviai sportuoja - užsiima imtynėmis, neturi baimių, pati išaugusi tarp brolių nebijo vyriškos kompanijos. Dėl galimybės po 9 mėnesių tapti profesionale kare ji sakė dar nesvarsčiusi, tačiau to neatsisakytų.

"Mane žavi ši profesija. Ir tėvai džiaugėsi mano pasirinkimu, manimi didžiuojasi", - šypsojosi šauktinė.

Tačiau iš Tauragės rajono kilusi Simona nebuvo tokia užtikrinta. Nors yra užsigrūdinusi, dirbo su žirgais, ji baiminosi, kad gali ir neištverti 9 mėnesių kariškos tvarkos.

"Manau, jog reikia save išmėginti, o ir uniforma graži, tinka prie veido, - juokėsi šauktinė. - Kodėl daugiau merginų? Manau, jog jos tapo drąsesnės, nebebijo rizikuoti ir nori save išbandyti naujoje srityje."

INFORMACIJA

Šiemet į kariuomenę šaukiama rekordinis skaičius - per 3 500 - jaunuolių. Pagal 2015-aisiais patvirtintą planą, šaukiamųjų skaičius turi nuolat didėti, tuo pačiu kuriant naujus kariuomenės padalinius, atnaujinant ginkluotę, plečiant infrastruktūrą, vykdant kitus pirkimus. Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalionas Klaipėdoje yra pirmasis, į kurį atvyko didesnis skaičius naujokų.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder