Klaipėdoje rekonstruojamas Tremtinių skveras

Klaipėdoje rekonstruojamas Tremtinių skveras

Uostamiesčio centre įsibėgėjo Tremtinių skvero, esančio Imanuelio Kanto ir Simono Daukanto gatvių sankirtoje, tvarkybos darbai. Projekto vertė – 398 tūkst. eurų.

Nedidelis skveras svarbus todėl, kad tai yra viena iš nedaugelio miesto vietų, kurioje kasmet pagerbiami politiniai kaliniai ir tremtiniai.

1997 metais čia buvo pastatytas paminklas „Kančia“ (autorius – skulptorius Juozas Genevičius) ir puslankiu eilėmis sudėti buvusių politinių kalinių bei tremtinių artimųjų sunešti akmenys. Ant jų iškalti nukentėjusiųjų vardai. Kitoje S. Daukanto gatvės pusėje esančiame name pokario metais įsikūrė KGB skyrius. Pirmame ir antrame jo aukštuose – tardymo kambariai, rūsiuose buvo kankinama.

Anot Klaipėdos miesto savivaldybės, pavasario pradžioje prasidėję skvero atnaujinimo darbai truks mažiausiai pusę metų. Projekte numatyta, kad Tremtinių skveras virs tikra ramybės oaze. Sutvarkytoje erdvėje atsiras naujų suolų, želdinių, specialus apšvietimas, o grindinyje bus suformuotas lietuvių tremties vietų žemėlapis. Jos bus apšviestos lemputėmis.

Tremtinių skveras po tvarkybos darbų pasikeis neatpažįstamai. / Vizualizacija

Stilizuotame Žemės pusrutulio atvaizde Lietuvą turėtų žymėti gintaro spalvos šviestuvas. Skvere ketinama įrengti stendą, kuriame informacija būtų pateikiama ir brailio raštu.

Atliekant žemės kasimo darbus skvero vietoje buvo atidengta senosios Klaipėdos reliktų. Pasak Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vyriausiojo valstybinio inspektoriaus Laisvūno Kavaliausko, tai XX amžiaus pirmosios pusės buvusių pastatų likučiai.

„Darbus prižiūri archeologai, jie fiksuoja radinius. Buvo atidengta prieškarinio pastato pamatų linija. Šie elementai didelės išliekamosios vertės neturi, tad apsiribojama fiksavimu“, – portalui LŽ aiškino paveldosaugininkas.

Skvero rekonstrukcijos projektą parengė UAB „Vakarų siluetas“.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder