Klaipėdoje - šiukšlinas skandalas

Klaipėdoje - šiukšlinas skandalas

Teisėsauga ir aplinkos apsaugos institucijos sukeltos ant kojų - aiškinamasi, kaip galėjo nutikti, kad uostamiestyje veikiančioje "Fortum Klaipėda" termofikacinėje elektrinėje nusižengiant teisės aktams buvo sudegintos iš užsienio atplukdytos šiukšlės.

"Ši istorija gali išsirutulioti į nemenkos teismų karuselės trilerį. Kur prasilenkiama su įstatymais ir kur kyla grėsmė klaipėdiečių gyvenimo kokybei, privalome būti principingi ir budrūs. Tikrai netoleruosime, kad Klaipėda taptų tranzito miestu šiukšlėms iš svetur atvežti ir deginti", - vakar tikino uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas.

Pasak jo, šioje istorijoje kol kas dar yra daug neatsakytų klausimų. Nežinia, ar tai vienintelis toks sudegintas krovinys, ar tik dalis didžiulio krovinio, kuris gabenamas sudeginti į Klaipėdą mažomis dozėmis. Tačiau, pirminiais duomenimis, esą panašu, kad įstatymus pažeidė ne užsienietiškas šiukšles deginusi "Fortum Klaipėda", o jas pristatęs vežėjas - bendrovė "Šatruva".

"Fortum Klaipėda" vadovas Juozas Doniela taip pat dievagojasi, kad jie patys buvo apgauti ir apgailestauja, jog buvo įvelti į tokį nemalonų skandalą.

Signalą gavo Savivaldybė

Mero teigimu, uostamiesčio Savivaldybė gavo duomenų, kad Klaipėdos uoste, bendrovėje "Vakarų krova", buvo iškrautos iš Airijos atgabentos atliekos, kurias neva planuota Lietuvoje tik išrūšiuoti, bet vėliau jos buvo sudegintos. Todėl buvo kreiptasi į Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentą, kad būtų atliktas tyrimas.

Pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus įvežti į Lietuvą atliekas iš kitų šalių deginimui yra draudžiama.

"Šią savaitę sulaukėme atsakymo iš Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento, kuriame patvirtinamas galimos nusikalstamos veiklos faktas", - minėjo meras.

Patikrinimo metu nustatyta, jog šių metų rugpjūčio 25-26 d. į UAB "Vakarų krova" aikštelę laivu "Kinne" iš Airijos buvo atvežta ir iškrauta beveik 3 tūkst. tonų mechaninio apdorojimo atliekų. Jos į Lietuvą buvo įvežtos pagal Aplinkos apsaugos agentūros UAB "AV Investicija Plius" išduotą tarpvalstybinio judėjimo / atliekų vežimo pranešimo dokumentą.

"Minėtas leidimas "AV Investicija Plius" suteikė teisę nuo šių metų liepos 29 iki kitų metų gegužės 30 dienos į Lietuvą įvežti atliekas, bet tik jų rūšiavimui bendrovės atliekų tvarkymo įrenginyje Panevėžyje, o ne deginimui. Tačiau Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas nustatė, kad šios atliekos rugpjūčio 26-rugsėjo 8 dienomis iš uosto buvo išvežtos ne į Panevėžį, o į uostamiestyje veikiančią "Fortum Klaipėda" jėgainę bei čia sudegintos", - pasakojo meras.

Esą nustatyta ir tai, kad šiukšles į termofikacinę elektrinę pristatė ne "AV Investicija Plius", o tarpinis vežėjas.

"Dėkoju pilietiškiems klaipėdiečiams, man asmeniškai pranešusiems apie uoste iškraunamas atliekas iš užsienio. Gaila tik kad Aplinkos ministerija ir kitos žinybos nesureagavo operatyviai: šiukšles spėta sudeginti Lietuvoje, o ne priversta grąžinti airiams", - savo paskyroje socialiniame tinkle "Facebook" vakar pareiškė vicemeras Artūras Šulcas.

"Mus apgavo"

"Fortum Klaipėda" vadovo J. Donielos duomenimis, užsienietiškas šiukšles į jų bendrovę galimai pristatė bendrovė "Šatruva".

"Lakoniškai tariant - mus apgavo. Turime sutarčių su daugeliu kompanijų, kurios veža pas mus atliekas, tarp kurių - ir "Šatruva". Jie privalo vežti atliekas iš Lietuvos, kad neprieštarautų įstatymams. Tai jie ir deklaravo, kai mums pristatė šiukšles. O paskui pradėjo aiškėti, kad kažkas su jais negerai, ir tuomet iš karto nutraukėme sutartį, kad neturėtume daugiau problemų", - vakar pasakojo "Fortum Klaipėda" vadovas J. Doniela.

Pasak jo, apie tai, kad buvo sudegintos užsienietiškos šiukšlės, "Fortum Klaipėda" sužinojo tik iš aplinkosaugininkų, kurie vykdė tyrimą.

"Tuomet dar patys kreipėmės į bendrovę "Šatruva" prašydami paaiškinti, ar tarp mums pristatytų atliekų buvo gautų iš "AV Investicija Plius", tačiau jie mums atsakė tik tiek, jog tai - komercinė paslaptis", - pasakojo J. Doniela.

Pasak jo, nustatyti pagal pakuotę, kad šiukšlės galėjo būti ne lietuviškos, jėgainės darbuotojai negalėjo, nes ir Lietuvoje jos pakuojamos labai įvairiai.

"Kokios ten buvo šiukšlės? Šiukšlės kaip šiukšlės, tokios pat, kaip Lietuvoje", - sakė J. Doniela.

Naujas vadovas nieko nežino?

Sužinoti bendrovės "Šatruva" paaiškinimą šioje istorijoje sekėsi sunkiai. Bendrovės vadovas Edgaras Kučys teigė šias pareigas einantis dar tik keletą dienų, tad nieko nežinantis apie jokį šiukšlių skandalą.

"Visiškai nieko nežinau. Dabar esu išvykęs, tad nieko komentuoti negaliu", - tik tiek tepasakė E. Kučys.

"Tikiu, kad teisėsauga viską nuodugniai išsiaiškins ir tai nebus tas tyrimas, kuris ilgainiui nugula į stalčių", - vakar vylėsi Klaipėdos meras.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder