Klaipėdoje - daugiau kariuomenės

Klaipėdoje - daugiau kariuomenės

Vasarą panaikinus Lietuvos policijos mokyklos Klaipėdos padalinį atlikusios didžiulės patalpos Jaunystės gatvėje ilgai nestovėjo be šeimininko - į jas jau kraustosi kariškiai. Buvusį policijos mokyklos kompleksą kariuomenės poreikiams tikimasi pritaikyti kitais metais.

Dar rugsėjo gale Turto bankui perduoti buvusios policijos mokyklos pastatai neatlygintinai buvo perduoti valdyti Lietuvos kariuomenei. 4,3 tūkst. kv. m ploto pastate ir šalia jo esančiais inžineriniais pastatais pagal panaudos sutartį kariškiai galės naudotis iki 2020 m. rugpjūčio.

Pasirodo, jog komplekse įsikurs šių metų pradžioje įsteigta motorizuotoji pėstininkų brigada "Žemaitija".

"Atsižvelgiant į poreikį stiprinti šalies gynybą buvo priimtas sprendimas, kad 2017 metais į pastatą persikels Motorizuotosios pėstininkų brigados "Žemaitija" štabas su jam pavaldžiais vienetais. Pastatas kitąmet bus pritaikytas kariuomenės reikmėms. Tai leis sklandžiai vykdyti brigados štabui numatytas funkcijas bei užduotis", - "Vakarų ekspresui" paaiškino Lietuvos kariuomenės atstovė vyr. ltn. Eglė Trataitė-Žebelienė.

Į klausimą, kokius pakeitimus kariškiai žada daryti pastate, ji neatsakė.

JAU KURIASI. Buvusioje policijos mokykloje jau sukinėjasi kariškiai, šalia pastato (nuo kurio dar nenuimtas policijos mokyklos ženklas) stovi išrikiuotas kariuomenės transportas. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Šiuo metu Motorizuotąją pėstininkų brigadą "Žemaitija" sudaro Klaipėdoje dislokuotas brigados štabas ir jam priklausantys du pėstininkų batalionai - Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų (Klaipėdoje) ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotasis pėstininkų (Tauragės r.). Šiemet brigadą papildė tiesiogiai pavaldžios štabo ir ryšių kuopos. 2017 m. planuojama pradėti formuoti dar dvi brigados štabui pavaldžias - žvalgybos ir aprūpinimo - kuopas bei du batalionus - motorizuotąjį pėstininkų ir artilerijos.

Anot E. Trataitės-Žebelienės, dėl įtemptos geopolitinės situacijos šių metų pradžioje įkurtos brigados formavimą planuojama baigti iki 2021 m.

"Jai skirta užduotis - saugoti ir ginti šalies sausumos teritoriją, vykdyti gynybines ar puolamąsias užduotis", - sakė kariškė.

"Žemaitija" buvo įsteigta 1999-aisiais, vėliau reorganizuota į apygardą, o paskui likviduota. Sprendimas ją išformuoti buvo plačiai kritikuotas.

"Grįžimas prie teritorinės gynybos koncepcijos, kurią tik papildė sąjungininkų paramos komponentas, reikalauja ir naujo požiūrio į kariuomenės struktūrą. Apie taikos metu, regis, optimalų trijų brigadų skaičių kol kas diskutuoti per anksti, tačiau dviem brigadoms yra visos prielaidos - didėjantys finansiniai ištekliai, esamas batalionų skaičius, operatyvinių krypčių gausa", - dar pernai "Vakarų ekspresui" rašė karybos istorikas Vytautas Jokubauskas.

Uostamiesčio policijos mokyklos iškėlimas buvo numatytas dar 2014-aisiais. Tuomet nuspręsta, jog Klaipėdoje veikusio padalinio veikla bus iškelta į Kauno rajone esančią Lietuvos policijos mokyklą. Be darbo likę mokyklos darbuotojai išvyko dirbti į Kauno r. arba užpildė laisvus etatus Klaipėdos apskrities vyriausiajame policijos komisariate.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder