Klaipėdoje - dar vienos aferos užuomazgos

Klaipėdoje - dar vienos aferos užuomazgos

Apsukrių aferistų sumanymas išvilioti iš patiklių smulkiųjų verslininkų tūkstantines sumas ir dingti su visais pinigais gali neišdegti. Kartą pasimokę prekybininkai nėra linkę antrą kartą praryti tokį patį jauką.

Projektas stringa

Pastarosiomis savaitėmis miesto spaudoje aktyviai reklamuojama galimybė prekiauti moderniausioje turgavietėje po stogu Vakarų Lietuvoje. Verslininkai kviečiami įsikurti bankrutavusio prekybos centro „Bauhof“ patalpose. Čia tik pernai įsteigta UAB „Recom LT“ skelbiasi ketinanti steigti naujos kartos prekyvietę „Mėmelio turgus“, kurioje esą bus sudarytos idealios sąlygos smulkiesiems verslininkams ne tik prekiauti, bet ir verstis kita veikla.

Tačiau graži idėja ėmė buksuoti. Šio projekto autoriai žadėjo veiklą pradėti pavasarį, paskui - vasarą. Dabar startas atidedamas iki rudens. Priežastis? Neatsirado tiek daug norinčiųjų, kiek tikėjosi šios idėjos autoriai.

Gali būti, kad potencialius nuomininkus atbaido drakoniškos sutarties sąlygos – vadinamajame „Mėmelio turguje“ prekiauti norinti įmonė privalo sumokėti 3000 litų į depozitą bei trijų mėnesių dydžio nuomos mokestį avansu. Mažiausią plotą nuomojant susidarytų dar 2250 litų. Be to, nuomininkai privalo patys įsirengti ir prekybos vietą. Kai kurių kalbintų prekybininkų duomenimis, jau pastatyto „narvo“ apdaila galėtų kainuoti apie 10 tūkst. litų. Investicijos išties nemažos.

Projekto sumanytojai tikrai negarantuoja, kad jūs galėsite ramiai čia dirbti mažiausiai penkerius metus. Tačiau iškart pabrėžia, kad norintieji nutraukti nuomos sutartį galės atsiimti savo 3000 litų depozitą.

Panašus scenarijus

Priežastis, kad prekybininkai nesistumdo „Mėmelio turgaus“ tarpduryje, labai proziška – tie patys, su bendrove „Recom LT“ siejami, asmenys daugiau nei prieš dešimtmetį jau rinko pinigus už galimybę dirbti pirmojoje privačioje turgavietėje. Tuomet greta jau veikusios turgavietės Tilžės gatvėje UAB „Klaistuva“ užsakymu buvo pastatyti gana dailūs mediniai nameliai, kuriuose buvo įrengti 120 vietų prekybai. Ši vieta buvo pavadinta „Pirklių kiemu“.

Kai kurie smulkieji prekybininkai tuomet susigundė šio projekto sumanytojų pažadais. Iki šiol Tilžės turgavietėje prekiaujanti Nelė prisimena, kad tuomet „Pirklių kieme“ ji užsisakė net dvi vietas, už kurias iškart sumokėjo 4000 litų. „Tačiau labai greitai ta bendrovė bankrutavo ir aš netekau savo įmokos. Paaiškėjo, kad ir tuos namukus statė ne ta bendrovė, kuri steigė turgų, o visiškai kita. Už darbą jai taip pat liko nesumokėta. Todėl statybininkai tuos namelius atsiėmė“, - prisimena verslininkė.

Panašiai tuomet nukentėjo beveik 120 Tilžės gatvėje veikusioje turgavietėje prekiavusių smulkiųjų verslininkų, kurie patikėjo bendrovės „Klaistuva“ vadovo Vaido Skiočio pažadais ir kiekvienas sumokėjo po 2000 Lt vadinamąjį „sutarties“ administravimo mokestį. Be to, pirmąjį mėnesį už prekybos vietos nuomą kiekvienas jų turėjo mokėti po 250 litų. Vėliau suma padidėjo iki 300, o dar po kelių mėnesių – iki 400 litų. V. Skiotys aiškino, kad pinigų reikia turgavietės reklamai, apšvietimui įrengti, infrastruktūrai tobulinti.

Bankrutavo

Tačiau V. Skiotys savo pažadų tęsėti neketino. „Pirklių kieme“ nebuvo įrengtas apšvietimas, reklamos taip pat beveik nebuvo.

Galiausiai apsukruolis išvis dingo, o netrukus bendrovei „Klaistuva“ buvo paskelbtas bankrotas. „Pirklių kiemą“ valdžiusiai UAB „Klaistuva“ bankroto procedūra pradėta 2003 m. balandį, o 2007 m. vasarį įmonė jau buvo išregistruota.

Viltis smulkiesiems prekybininkams atgauti sumokėtus pinigus išblėso. „Buvau sumokėjusi už vieną vietą 2000 litų. Tačiau ir tų pinigų taip ir neatgavau. Sakė, kad bendrovė bankrutavo, todėl ir pinigų nėra iš ko išieškoti“, - sakė šiuo metu Tilžės turgavietėje tebeprekiaujanti Dalytė.

Verslininkai pastebėjo, kad tų pinigųjie nebūtų atgavę net ir tuomet, jei „Klaistuva“ tebebūtų veikusi. Mat sutartyje buvo įrašyta labai gudri formuluotė, esą tai yra sutarties administravimo mokestis.

Kas gali paneigti, kad panašus scenarijus nepasikartos ir „Mėmelio turguje“?

Tie patys akcininkai

Juolab kad patalpas nuomojanti įmonė „Recom LT“ įsteigta tik 2013 m. balandį. Iš pradžių vienintelė akcininkė ir bendrovės vadovė buvo Inga Jurgulytė. Tačiau jau šių metų sausį ji savo akcijas perleido Valdui Skiočiui ir Mindaugui Skiočiui. Dar viena įdomi detalė – VĮ „Registrų centras“ pateiktoje pažymoje rašoma, kad UAB „Recom LT“ registruota Minijos g. 90. Šioje vietoje jau senokai veikia tik „Statoil“ degalinė.

Be to, bendrovėje „Recom LT“ šių metų liepą dirbo tik du darbuotojai. Nepaisant to, portalo „Rekvizitai“ duomenimis, šių metų liepos 23 d. įmonė „Sodrai“ buvo skolinga 520,13 Lt.

Negi būsimieji „Mėmelio turgaus“ nuomininkai gali tikėti, kad jiems, nutraukus sutartį su patalpų valdytojais, bus grąžintas sumokėtas 3000 Lt depozitas, jei bendrovė „Recom LT“ jau dabar nesugeba atsiskaityti su „Sodra“ tik už du samdomus darbuotojus?

Už. Nr. 137242

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder