Klaipėdietiškuose suvenyruose nori jūros kvapo

Klaipėdietiškuose suvenyruose nori jūros kvapo

Per praėjusius metus Klaipėdos turizmo specialistai suskaičiavo apsilankius per 126 tūkstančius turistų. Dauguma jų ne tik viešėjo Klaipėdoje bei Lietuvos pajūrio miestuose, bet ir pirko įvairių smulkmenų, priminsiančių viešnagę Klaipėdoje. Su turistais bendraujantys klaipėdiečiai pažymi, kad visų turistų bendras bruožas - noras įsigyti kuo pigesnį suvenyrą, nepaisant jo originalumo ar meninės vertės.

Lietuviai turistai, užsukantys pasisvečiuoti į uostamiestį, taip pat perka klaipėdietiškus suvenyrus. Tačiau tenka tik apgailestauti, kad populiariausi - pigūs, masinės gamybos suvenyrai, o į autorinius nežiūrima dėl kainos.

Atvirukai ir magnetukai

Senamiesčio suvenyrų parduotuvėse įsigyti atviruką su Klaipėdos vaizdais kainuoja nuo pusės iki pusantro euro - priklausomai nuo gamintojo, popieriaus kokybės, dydžio ir t. t.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė sakė, kad kiek ateina žmonių, tiek yra ir jų norų bei poreikių.

"Visada populiarūs yra atvirukai su "Meridianu", Anike, Dramos teatru, jūra, kopomis. Patinka žmonėms ir koliažai, nespalvotos senos nuotraukos. Perka ir atvirukus su Kuršių nerijos vaizdais. Būna, kad ateina ieškančių ir atviruko su karaliene Luize. Tačiau pasikalbėję su spaustuve suprantame, kad nežinia, ar tokius atvirukus verta gaminti, nes galbūt jų būtų nupirkta tik keletas", - pasakojo R. Savickienė.

Pasak pašnekovės, itin perkami magnetukai, rašikliai, pakabukai prie raktų su Klaipėdos ir Lietuvos simbolika, marškinėliai, kepuraitės su užrašais "Klaipėda", "Lietuva".

"Laukiame gamintojų pasiūlymų dėl originalesnių prekių. Šiek tiek trūksta suvenyrų, atspindinčių Klaipėdos identitetą. Tačiau jeigu kas nors yra labai originalaus arba įdomiai padaryta, tai turi savo kainą, o turistai mėgsta pirkti pigesnius suvenyrus", - apgailestavo R. Savickienė.

Paprašius pasidalinti mintimis, kokie objektai galėtų reprezentuoti Klaipėdą ant atvirukų ir kitų suvenyrų, Turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė paminėjo Teatro aikštę ir Anikę, "Meridianą", skulptūrą "Vaiduoklis".

"Populiarus vaizdas nuo Biržos tilto, kai yra burlaiviai, atplaukia kruiziniai laivai, taip pat vaizdas į marias, identifikuojantis Klaipėdą. Turime ir mažąsias skulptūras. Vienos skulptūros labai prigijusios, jų istorijos labai žavi žmones, pavyzdžiui, peliukas, katinas, drakonas, o naujesni kūriniai turi prigyti, pavyzdžiui, undinėlė, medis, ant kurio kabinamos jaunavedžių spynos, Mažvydo alėjos skulptūros. Beje, pati Mažvydo alėja yra traukos objektas, bet jeigu pasižiūrėtume bet kokius leidinius, pristatančius Klaipėdą, ji nematoma", - kalbėjo R. Savickienė.

NEĮVERTINA. Apgailestaujama, kad turistas, kuris nusipirktų ką nors originalaus, klaipėdietiško, gaminto vietinių tautodailininkų, yra retenybė. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Gintaras - klasika

Pašnekovės nuomone, gintaras išlieka kaip vertybė, išskirtinis suvenyras, kurį galima parsivežti iš Baltijos šalių. Atsiranda ir naujovių, pavyzdžiui, papuošalai su smėliu, augalais viduje, modernesnės gintaro apyrankės.

"Suvenyrų gamintojai žengia koja kojon su mada, daromi papuošalai su oda, medžio gabaliukais, akmenukais, rastais mūsų pajūryje. Prisiderinama prie klientų poreikių", - pažymėjo R. Savickienė.

Taip pat Lietuvos pajūrį puikiai reprezentuoja vėtrungės.

"Krašto simbolis yra vėtrungės, jų ieško turistai, nes daugelis suvenyrų parduotuvių turi tik dideles ir brangias, o turistai nori mažyčių, pigesnių. Vėtrungės prigijo ne dėl to, kad minėjome Vėtrungių metus. Tai yra simbolis, apie kurį kalbama visuose prisistatymo leidiniuose, mūsų istorijoje. Žmonėms tai yra įdomu ir jie nori tai parsivežti", - pabrėžė Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė.

Netoli Danės krantinės įsikūrusio suvenyrų salono "Autentic" darbuotoja Birutė taip pat sakė, kad gintaras nepraranda populiarumo, netgi grįžta į madą. Tarp turistų populiariausia prekė yra šiuolaikiški rankų darbo gintaro papuošalai, kurie gaminami antrame parduotuvės aukšte. Perkami ir stiklo kūriniai su gintaru, lino gaminiai, rankų darbo vėtrungės.

"Jos yra iš ąžuolo, dažytos vandeniui atspariais dažais, todėl jas galima laikyti lauke ir jos visos atlieka savo funkciją. Dauguma žmonių, pas mus ieškančių vėtrungių, turi kažkokią su mūsų kraštu susijusią istoriją - kai kurių seneliai čia kažkada gyveno ir buvo žvejai, kiti domisi Lietuvos istorija. Turime ir autentiško kurėno modelį. Vasarą rengiame edukacinius užsiėmimus, turistų grupėms rodome, kaip poliruojamas gintaras", - svarbiausius klaipėdietiškus akcentus, siūlomus turistams, vardino Birutė.

Tautodailė nedomina

Teatro aikštėje įsikūrusio tautodailininkų salono "Marginiai" vadovė Vida Šmitienė apgailestavo, kad autoriniai, unikalūs rankų darbo suvenyrai turistams neįdomūs ir dėl kainos, ir dėl dydžio.

Užsukę į saloną turistai graibsto tai, kas, V. Šmitienės teigimu, telpa į delną ir kišenę - mažus magnetukus, ženkliukus, molines lėkšteles, raktų laikiklius, pieštukus, varpelius, linines puodkėles, servetėles, antsiuvus su Klaipėdos, Lietuvos užrašais ar simboliais.

"Perkamiausios prekės yra smulkmenos iki 6 eurų. O vienetiniai kūriniai yra brangesni ir turistams neįdomūs. Sakome, kad tai yra rankų darbas, tačiau jiems neįdomu. Na, amerikiečiai dar nuperka tautinių juostų, bet visiem kitiems svarbiausia, kad būtų nebrangu, o tuomet nieko originalaus nepasiūlysi", - pasakojo V. Šmitienė.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad anksčiau itin perkamos būdavo rankų darbo drožinėtos lazdos, kainuojančios po 15-20 eurų, bet šiemet net ir jos dėmesio nebesulaukė.

"Perkama viskas, kas yra pigu, masinės gamybos. Jau yra retenybė turistas, kuris nusipirktų ką nors originalaus klaipėdietiško, gaminto vietinių tautodailininkų. Nors turime labai profesionalių, unikalių autorinių darbų, pristatančių Klaipėdą - drožinių, lipdinių, paveikslų, žalvario gaminių", - vardino V. Šmitienė.

Jos nuomone, ant suvenyrų vaizduojamais uostamiesčio simboliais tikrai gali būti švyturys, "Meridianas", Kruizinių laivų terminalas, krantinė, piliavietė, Teatro aikštė ir Anikės skulptūra, prie kurios "Marginių" darbuotojai mato S. Dacho eiles skaitančius ir pagal jas sukurtą dainą dainuojančius vokiečių turistus.

Atvirlaiškiai ir tautinė atributika

Ieškoti suvenyrų bei atvirukų tiek turistai, tiek lietuvaičiai eina į paštą, ypač - Liepų g. esantį centrinį pašto skyrių.

AB Lietuvos pašto pardavimų ir rinkodaros direktorius Aurimas Čiagus sakė, kad skyriuose siūloma daug įvairių atvirlaiškių, taip pat ir turistinių su Lietuvos kraštovaizdžio vaizdais ir panoramomis, architektūra ir kitais kultūros objektais.

"Daugiausia atvirlaiškių yra parduodama lapkričio ir gruodžio mėnesiais, kai prasideda dovanų ir kalėdinių sveikinimų siuntimo pikas. Turistinių atvirlaiškių didžiausias pardavimas būna vasaros laikotarpiu, kai per mėnesį parduodama vidutiniškai 3-4 tūkst. atvirlaiškių. Dažniausiai juos perka Lietuvoje viešintys užsienio turistai. Klaipėdos centrinis paštas, Palangos bei Neringos paštai patenka į penketuką daugiausiai turistinių atvirlaiškių parduodančių paštų", - komentavo A. Čiagus.

Jo teigimu, paklausiausi atvirlaiškiai yra su Vilniaus, Trakų, Klaipėdos, Palangos ir Nidos vaizdais. Klaipėdos regiono paštų asortimente yra 20-30 suvenyrų, kurie yra skirti uostamiesčiui ir kitiems Baltijos jūros kurortams.

"Pastebime, kad Klaipėdoje ir kituose pajūrio miestų paštuose bene aktyviausiai yra perkami gintaro dirbiniai ir kiti suvenyrai su "lietuviškuoju auksu". Suvenyrų pardavimai aktyviausi irgi būna vasaros laikotarpiu. Vasarą išauga ir turistinių vadovų bei knygų apie Lietuvą pardavimai", - tendencijas apibūdino Lietuvos pašto atstovas.

Populiarūs ir suvenyrai su tautine atributika. Vasario, kovo ir liepos mėnesiais, minint Lietuvai svarbias istorines datas, pasak pašnekovo, šalies paštuose iki 60 proc. išauga ne tik vėliavų, bet ir kitų tautine simbolika pažymėtų suvenyrų pardavimas.

"Pastaruoju metu pastebime, jog vis labiau domimasi ir atskirų miestų heraldika. Panašu, kad Lietuvos regionų, miestų ir miestelių vėliavos tampa ne mažiau svarbia ir labai asmenine visuomeniškumo bei pilietiškumo išraiška", - sakė A. Čiagus.

Apklausa

Violeta:

"Daug kas jau yra - "Meridianas", skulptūros Kruizinių laivų terminale. Ką parodyti svečiams? Vedėme į Kruizinių laivų terminalą, Skulptūrų parką, Smiltynę. Gali būti rodomi Olando kepurė, molas. Tai, kas yra prie vandens."

 

Jurga:

"Sunku pasakyti. Dabar tvarkoma piliavietė, tikrai turėtų būti vaizduojamas centrinis paštas, senamiesčio vaizdai, Teatro aikštė su Anikės skulptūra, kur visada su šeima einame pasivaikščioti. Man simboliai asocijuojasi su vieta, o kadangi gyvename prie jūros, tai ir "Meridianas" gali būti Klaipėdos simbolis."

 

 

Diana:

"Klaipėda yra jūra. Kadangi aš esu iš Šiaulių, o Klaipėdoje mokiausi, man pirma mintis yra "Bildukas", Skulptūrų parkas - senieji objektai, kurie primena jaunystės laikus, kelia teigiamus prisiminimus. Taip pat molas."

 

Violeta:

"Esu ne klaipėdietė, o iš Šiaulių krašto. Mes esame įpratę matyti ką nors su jūra, uostu - molas, kranai. Įsivaizduojame, kad turime tai pirmiausia pamatyti. Taip pat man patinka Danės krantinės. Labai gera idėja yra Mažvydo alėja, tik klausimas, kaip reikėtų tai parodyti atvirukuose, bet gyvai labai malonu čia vaikščioti."

 

 

Sigutis:

"Klaipėdiečiai yra labai skirtingi, bet, manau, reikėtų rodyti tai, kur pirmiausia Klaipėdoje vedamos ekskursijos: Teatro aikštė, "Meridianas", Friedricho pasažas, mažosios skulptūros. Aišku, yra ir piliavietė, uostas. Visur, kur pažiūri, yra žmonių, vadinasi, tos vietos traukia ir būtų norinčių jas parodyti. Be abejonės - jūra, taip pat uosto kranai, į kuriuos patys klaipėdiečiai dažnai nebeatkreipia dėmesio."

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder