Klaipėdiečiai sunerimę - benamiai darosi agresyvūs

Klaipėdiečiai sunerimę - benamiai darosi agresyvūs

Gailėdami benamių ir prie konteinerių palikdami jiems maisto ir drabužių klaipėdiečiai padarė meškos paslaugą. Prie gero pripratę elgetos ne tik plūstelėjo į tokių geradarių rajonus, bet ir nesivaržo iškoneveikti tuos, kurie jų akimis dar tinkamus vartoti produktus ir daiktus bando išmesti į šiukšlių konteinerį.

Kad geriausias vaistas nuo benamių antplūdžio - pačių gyventojų nepakantumas, pritaria ir viešosios tvarkos sergėtojai. Beje, jie primena, kad tie, kurie neišmeta šiukšlių į konteinerį, o palieka šalia lauknešėlį vargetoms, rizikuoja užsitraukti ir piniginę baudą, kuri gali siekti nuo 20 iki 140 eurų.

Pagrasino iškabinti akis

Neseniai šiaurinėje Klaipėdos dalyje esančio Dragūnų kvartalo socialinėje paskyroje viena gyventoja papasakojo nemalonią istoriją, kaip benamis pagrasino jai iškabinti akis šiukšlėms iš konteinerio iškabinti skirtu kabliu už tai, kad drabužius metė į komunalinių atliekų konteinerį, o ne padėjo gražiai šalia konteinerio.

Moteris pasakojo, kad ji kraustėsi, tad metė lauk nebereikalingus daiktus, tarp kurių buvo ir drabužių.

"Atvežiau viską su mašina, kad nebėgiočiau su maišais, traukiau viską iš bagažinės ir mečiau. Priėjo prie manęs vienas veikėjas ir apšaukė, kodėl metu į konteinerį, o ne padedu šalia. Dar įnėrė į mano mašinos bagažinę ir pradėjo rėkti, kad atiduočiau butelius. Aš iš išgąsčio viską sumečiau į konteinerį, o jis ėmė grasinti, kad man akis iškabins", - rašė moteris.

Jai buvo keista, kad tuo pat metu šiukšles atėję išmesti kiti kaimynai net nesiruošė jai padėti sudrausminti agresyvaus benamio. O vienas jų net demonstratyviai padėjo sportinius batus ant konteinerio tarsi parodydamas, kad rūpinasi likimo nuskriaustaisiais.

Istorijos - kaip siaubo filme

Po šios istorijos paskelbimo socialiniame tinkle užvirė diskusija, kaip iš Dragūnų kvartalo reikėtų išprašyti nepageidaujamus kaimynus - benamius, kurių esą pastaruoju metu šiame rajone priviso tiek, kad tampa nejauku vienam vaikščioti. Daugelis diskusijoje dalyvavusiųjų tvirtino, kad dėl benamių antplūdžio reikėtų dėkoti būtent tiems gyventojams, kurie dažnai prie šiukšlių konteinerių palieka vargetoms dovanų.

"Bomžų" lepintojams galima už daug ką "padėkoti", kad jiems čia taip gera buvo įsikurti. Beje, su tais savo kabliais jie ne tik rausiasi, bet suplėšo pagrindinius konteinerio maišus. Maišai keičiami mums visiems paskirstant išlaidas. Vieno maišo kaina - nuo 600 eurų", - rašė viena gyventoja.

Ne vienas pažymėjo, kad benamiai tampa agresyvūs. Esą baugu ir patiems su jais susidurti, o ką kalbėti apie vaikus. Viena moteris pasakojo mačiusi, kaip benamiai pavogė iš vaiko kuprinės telefoną ir piniginę, kai kieme žaidęs mažylis ją trumpam paliko ant suoliuko. Kiti pasakojo, kad valkatos pradėjo vogti prie prekybos centro paliktus šunis ir paskui prašo už juos išpirkos.

Kai kurios Dragūnų rajono gyventojų istorijos priminė siaubo filmo scenarijų. Štai viena moteris grįžusi iš darbo pamiršo užrakinti savo automobilį. Kai ryte sėdo prie vairo, šiek tiek pavažiavusi pamatė, kaip nuo galinės sėdynės pasikėlė...kraujuotas benamis. Matyt, radęs atrakintą mašiną, nusprendė nusnūsti...

Buvo tokių, kurie siūlė pradėti rakinti šiukšlių konteinerius. Esą kai benamiai nebeturės galimybės į juos patekti, galbūt išsinešdins.

Tuštinasi vidury kiemo

Tačiau bent jau Dragūnų kvartalą administruojančios bendrovės "Adminta" direktorius Aleksejus Jegorovas nemano, kad rakinami konteineriai galėtų išspręsti šią problemą. Jo nuomone, tai tik padidintų riziką, kad žmonės šiukšles dažniau paliktų šalia konteinerio, nes tiesiog pamirštų pasiimti raktelį.

"Mūsų žmonių dar mentalitetas toks. Ir dabar labai dažnai pilnus šiukšlių maišus palieka prie durų pastatytose šiukšliadėžėse, nes tingi iki konteinerio nunešti", - pasakojo A. Jegorovas.

KADRAS. Vieno Dragūnų kvartalo gyventojo nuotraukoje užfiksuota kasdienybė - grobį žvejojantys benamiai ir šalia konteinerių pačių gyventojų paliktos gėrybės jiems. Asmeninio albumo nuotr.

Jo nuomone, benamiai pastaruoju metu dažniau reziduoja tuose mikrorajonuose, kur šalia yra taromatų. O Dragūnų kvartalas dar patogus ir tuo, kad yra prie miško, tad vasarą yra kur niekieno netrukdomiems "puotauti".

"Kažkodėl pastaruoju metu benamiai tarsi susikoncentravo šiaurinėje miesto dalyje. Matyt, jiems čia labai patogu - išsikrapšto iš konteinerių tarą, čia pat priduoda, rajone pilna suolelių, kur galima pasėdėti, o dar miškas šalia. Pats ne kartą iš vaikų žaidimo aikštelių esu išprašęs geriančius valkatas. Jų elgesys tikrai vis labiau siutina - atlieka gamtinius reikalus prie vaikų, miega ant suolelių. Visi puikiai žinome, kokia tai publika, jiems neegzistuoja normalaus elgesio kriterijai. Ir tikrai ne su visais galima gražiuoju susitarti. Prie kai kurių baisu ir prieiti, jie turi ir peilius, vienam darbuotojui valkata grasino ir su butelio šuke gerklę perrėžti", - pasakojo A. Jegorovas.

Pasak jo, kovoje su benamiais ne visada pavyksta sulaukti ir policijos pagalbos. Jis prisiminė istoriją, kaip vienas benamis vidury dienos daugiabučių kieme pasituštino. Nors darbuotojai iškvietė pareigūnus ir kone valandą sekė benamį, kad galėtų informuoti policiją, kur yra tvarkos pažeidėjas, tvarkos sergėtojai taip ir nepasirodė.

"Patys gyventojai bejėgiai kovoti su šia problema. Nors būta visokių užuominų - esą rajono vyrai galėtų susivienyti ir duoti vargetoms į kaulus, bet juk tai ne sprendimo būdas. Tikrai reikia didesnio ir miesto valdžios, ir pareigūnų dėmesio. Juos reikia labiau drausminti, socializuoti. Bet čia jau atitinkamų tarnybų kompetencija. Tai ne vien mūsų rajono, visos Klaipėdos ir visos Lietuvos problema", - kalbėjo "Admintos" vadovas.

Pamėgo gamtą

Tačiau kokie galimi sprendimo būdai? Daug vilčių buvo dedama į tai, kad, įrengus požeminius šiukšlių konteinerius, benamiai po juos nebegalės knistis, nes giliai esančios šiukšlės taps sunkiai pasiekiamos. Tačiau šį barjerą benamiai išsprendė lengvai - tiesiog susimeistravo kablius, kuriais ir meškerioja šiukšles.

Buvo manyta, kad benamių populiaciją mažins ir prieš keletą metų Klaipėdos mieste įvesta tvarka, draudžianti elgetauti senamiestyje ir duoti prašantiesiems išmaldos pinigų. Efektas tik toks, kad senamiesčio gatvėse gerokai sumažėjo akivaizdžiai sėdinčių ir prašančių išmaldos. Tačiau pačių benamių nė kiek nesumažėjo. Dažnas jų iki šiol atvirai reketuoja turistus, ne tik pinigų prašo, bet yra buvę, kai nuo stalo pagriebia bokalą alaus ir atsigeria ar atsikanda kepsnio iš lėkštės.

Dabar nemažai vilčių dedama į planuojamus įrengti laikinos nakvynės namus, kur visi valkatos galės prisiglausti, nusiprausti, išsiskalbti drabužius, pasigaminti maisto.

Naujiesiems saugios nakvynės namams numatytas Savivaldybei priklausantis sklypas Dubysos gatvėje, kur kadaise buvo sovietinė slėptuvė. Planuojama, kad benamiai įsikurs 28 mobiliuose konteineriuose. Žadama, kad tokia benamių prieglauda galėtų būti įrengta 2018-ųjų žiemos sezonui. Skaičiuojama, jog šis eksperimentas miestui atsieis beveik 0,5 mln. eurų.

Tačiau naivu tikėtis, kad įrengus tokius konteinerius visi benamiai iš centro ir šiaurinės miesto dalies masiškai patrauks į Dubysos gatvę. Visgi viešosios tvarkos sergėtojai pabrėžia, kad tuomet bent jau bus aiški vieta, kur galima juos nuvežti.

"Benamių problemos neišsprendžia ir tokios šalys kaip JAV. Neseniai vienas pažįstamas grįžo iš Čikagos, pasakojo, kad ten benamių ne ką mažiau nei pas mus. Tik jų taktika kiek kitokia nei mūsiškių. Jie pirmiausia pasiteirauja, kiek valandų. Pasakiusiems ima sekti iš paskos ir pasakoti savo graudžią gyvenimo istoriją, tikėdamiesi paramos", - pasakojo Vilius Valys, Klaipėdos savivalsybės administracijos Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas.

Jis taip pat sakė pastebėjęs, kad pastaruoju metu benamiai daugiausia būriuojasi ne tik centrinėje miesto dalyje, bet itin pamėgo ir tuos rajonus, kur šalia yra parkai arba miškas. Pagausėjo skundų, kad benamiai lėbauja ne tik Dragūnų kvartale bet ir Poilsio parke.

"Uždaras ratas - iš vienos vietos iškrapštome, jie persikelia į kitą vietą. Bet vis tiek dirbame savo darbą - organizuojame reidus, tikriname asocialių asmenų susibūrimo vietas. Pastebėjome tendenciją, kad dabar jų daugiausia ten, kur yra įrengti taromatai", - pasakojo V. Valys.

Jis sakė pastebėjęs tendenciją, kad kur kas mažiau benamių yra tuose rajonuose, kur patys gyventojai rodo jiems nepakantumą - ne tik pamatę girtaujančius benamius iškviečia pareigūnus, bet ir patys nevengia juos sudrausminti ar bent jau nepalieka prie konteinerių "dovan".

"Bent man dar niekada neteko sutikti tokio benamio, kuris pultų akių draskyti. O jei matote, kad jie kelia grėsmę, reikia nedelsiant kviesti policiją", - priminė valdininkas.

Baudas susimoka

Suprantama, išvaryti benamį iš vieno ar kito rajono, jei jis nieko blogo nedaro, niekas neturi teisės. Prikibti ir skirti baudą galima tik tuo atveju, jei jie geria, arba šlaistosi girti viešoje vietoje, kabinėjasi prie žmonių, elgiasi iššaukiančiai.

Praėjusią savaitę viešosios tvarkos sergėtojai nubaudė du asocialius asmenis. Vienas iš jų baudos sulaukė jau trečią sykį. Už girtavimą viešoje vietoje jam buvo skirta 30 eurų bauda.

"Beje, įdomumo dėlei pasidomėjome ir, pasirodo, už ankstesnius pažeidimus jis baudas jau buvo susimokėjęs. Vadinasi, turi iš ko mokėti", - stebėjosi ir pats V. Valys.

Dar vienam Teatro aikštėje siautėjusiam benamiui bauda buvo skirta ir šeštadienį.

Prieš keletą metų buvo bandyta suskaičiuoti, kiek maždaug Klaipėdos mieste yra valkataujančių asmenų. Tokių buvo suskaičiuota 56. Su jais pabendravę socialiniai darbuotojai apgailestavo, kad tik 4 iš jų buvo motyvuoti integruotis į visuomenę.

Pareigūnai irgi laukia laikino apnakvindinimo namų

Andromeda GRAUSLIENĖ, Klaipėdos policijos Komunikacijos grupės vyr. specialistė

Jeigu gyventojams kyla kokių nors baimių dėl benamio elgesio arba jiems atrodo, kad tai gali būti viešosios tvarkos pažeidimas, visada rekomenduojame skambinti trumpuoju pagalbos telefonu 112, ir bus nuspręsta, kurią tarnybą atsiųsti. Atvykę pareigūnai bet kuriuo atveju užfiksuoja įvykį. Jei nustatomas viešosios tvarkos pažeidimas, vietoje surašomas protokolas. Jei asmuo girtas arba neturi su savimi asmens dokumentų, tuomet vežamas į komisariatą ir ten surašomas protokolas. Gali būti uždarytas ir laikino sulaikymo kameroje, kurioje galima asmenį laikyti iki 2 parų, bet paprastai ten benamiai pabūna, kol išsiblaivo.

Be abejo, būtų labai gerai, kad Klaipėdoje atsirastų vieta, kur būtų galima pristatyti benamius, kad išsiblaivytų. Tikimės, kad visoms tarnyboms bus lengviau dirbti, kai mieste bus pastatyti laikino apnakvindinimo konteineriai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder