Klaipėdiečiai rado priešnuodį prieš sienų bjaurotojus

Klaipėdiečiai rado priešnuodį prieš sienų bjaurotojus

Kol uostamiesčio valdžia ir policija toliau suka galvą, kaip įveikti pastatų sienas terliojančius vandalus, iniciatyvūs klaipėdiečiai su jais sėkmingai kovoja pagal pačių gatvės menininkų nerašytas taisykles.

Jau kelerius metus vykstančiame Klaipėdos valdžios ir miesto pastatus terliojančių vandalų kare didesniu pranašumu puikuojasi pastarieji. Nors teisėsaugininkams pavyko sučiupti ne tik kelis grafitininkus, bet ir garsiausiu jų atstovu laikomą klaipėdietį bei pasiųsti jį ant teisiamųjų suolo, nuolat atsiranda vis nauji sienas bjaurojantys užrašai.

Problemos aktualumą liudija ir pajūrio policininkų sudaryta speciali grupė, tirianti šiuos nusikaltimus nuosavybei. Suprasdamas, kad tik bausmėmis vandalų neįveiksi, uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas prakalbo apie eksperimentą, galintį padėti ją išspręsti ar bent sumažinti. Dažniausiai išterliojamus pastatus siūloma perdažyti specialiais dažais, nuo kurių grafičiai lengvai nuplaunami vandeniu.

Savo vardo asociacijai vadovaujantis architektas ir dizaineris Saulius Jusionis su sienų terliotojais siūlo kovoti jų pačių ginklais, vadovaujantis nerašytomis gatvės menininkų taisyklėmis. Viena jų skelbia, kad gadinti kito menininko darbą nevalia.

Taip asociacijos iniciatyva ant nuolat grafitininkų apipaišomo uostamiesčio senamiestyje stovinčio Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakulteto pastato atsirado sieninės tapybos kūrinys - freska „Sapnas“. Daugiau kaip 200 kvadratinių metrų ploto piešinį kūrė keturi menininkai. Viename jo fragmente pavaizduota mieganti mergina, kitame - nežinia kieno ranka, traukianti nuo jos antklodę.

„Idėja tikrai pasiteisino. Ne tik terliotojai ant šios sienos daugiau nebepaišo, bet ir daugybė žmonių atvyksta prie jos nusifotografuoti. Susidomėjimas tikrai didžiulis. Koks nors socialiniame tinkle paviešintas akademijos kūrinys sulaukia vos kelių pritarimų, o šią freską per dieną „palaikino“ daugiau kaip pusantro tūkstančio kartų“, - „Vakaro žinioms“ sakė S.Jusionis.

Nepaisant sėkmės, asociacija apie antrą tokį projektą bent kol kas negalvoja. Pasak S.Jusionio, tai brangu, reikalauja daug jėgų ir neatsiperka. „Sapnas“ kainavo daugiau kaip 8600 eurų. Nemažai teko pavargti ir įveikiant biurokratines kliūtis, laukiant leidimų pradėti darbus.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder