Klaipėdiečiai nori gyventi taip, kaip planuoja kiti?

Klaipėdiečiai nori gyventi taip, kaip planuoja kiti?

Uostamiesčio valdžia ruošiasi rengti naują Klaipėdos miesto bendrąjį planą (BP) - dokumentą, pagal kurį gyvensime ateinančius 10-20 metų. Klaipėdiečiai raginami aktyviai dalyvauti planavimo procese ir teikti pasiūlymus raštu miesto Savivaldybei. Deja, kol kas didelio jų aktyvumo nematyti.

Pasak UAB "Sweco Lietuva" architekto Mindaugo Pakalnio, į pirmą troleibusą kai kurie klaipėdiečiai jau pavėlavo, bet suspėti į antrą šansų turi visi - jie gali teikti savo pasiūlymus, kaip Klaipėda galėtų gyventi geriau.

RAGINIMAS. Mieste siuntinėjami elektroniniai laiškai, kuriuose Klaipėdos visuomenė raginama pabusti ir aktyviai dalyvauti kuriant savo miesto ateitį, teikti pasiūlymus dėl miesto bendrojo plano. Redakcijos archyvo asociatyvi nuotr.

"Planuotojai gali labai teisingai suplanuoti, bet gal žmonės taip nenori gyventi. Todėl diskusija su miestiečiais mums labai svarbi", - prisipažino M. Pakalnis.

Dabartinis Klaipėdos miesto BP buvo patvirtintas 2007 metais, tad suprantama, kad yra gerokai pasenęs ir nebeatitinka nūdienos reikalavimų.

"Panašu, kad Klaipėda tikrai rengs tą naują bendrąjį planą, tik klausimas kada, kada tam bus skirta lėšų. Tačiau pasiruošimas jam jau vyksta dabar", - sakė M. Pakalnis.

Klaipėdiečiai turėtų suprasti, kad BP - svarbiausias miesto teritorijos planavimo dokumentas, galintis suteikti pozityvų postūmį miesto socialinei, ekonominei ir net kultūrinei raidai. Kai jis bus patvirtintas, mojuoti kumščiais tikrai bus per vėlu.

Atliekamas monitoringas

Prieš pradedant rengti naują planą būtina įvertinti senąjį. Todėl šiemet trečią ketvirtį pradėta rengti Klaipėdos BP sprendinių įgyvendinimo 2007-2013 metais stebėsenos (monitoringo) ataskaita. Ją Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus užsakymu rengia UAB "Sweco Lietuva". Ataskaita turėtų būti baigta dar šiemet.

Tikimasi, jog tos ataskaitos išvados parodys, kaip pasikeitė Klaipėdos miesto raida, kaip būtų galima tobulinti teritorijų planavimo dokumentus etc. Beje, išvados bus panaudotos formuluojant tolesnius Savivaldybės sprendimus dėl miesto teritorijos vystymo vizijos ir principų, miesto BP tikslų ir uždavinių.

Pirmą tokios ataskaitos redakciją "Sweco Lietuva" jau parengė ir atidavė Savivaldybei. Tačiau ji dar bus šiek taisoma ir pildoma miestiečių pasiūlymais.

Tai dar ne galutinė ataskaita, be to, ji dar nėra suderinta su Savivaldybe, tad "Sweco Lietuvos" atstovas išsamiai jos komentuoti nenorėjo.

"Stebėsenos medžiaga gana įdomi. Ji parodo, kaip miestas juda - pavyzdžiui, šiaurė vystosi sėkmingiau nei pietūs, periferija yra jaunesnė nei centrinė miesto dalis. Klaipėdos šiaurinėje dalyje brangesni namai, joje gyvena sėkmingesni žmonės. Jie labiau išsilavinę, tarp jų mažiau bedarbių. Jau ryškėja uždaviniai naujam bendrajam planui", - sakė M. Pakalnis.

Dar ne per vėlu

Klaipėdos architektų, verslo atstovų, politikų, aktyvių visuomenės veikėjų buvo prašoma teikti savo pastabas, pasiūlymus dėl išorinės miesto aplinkos, urbanistinės struktūros, susisiekimo, pramonės, uosto, gamtinės, socialinės aplinkos, inžinerinių tinklų, kultūros paveldo iki rugsėjo 30 d.

UAB "Sweco Lietuva" vyr. architekto teigimu, klaipėdiečiai, kurie nespėjo pateikti savo siūlymų, tą dar gali daryti. Šiuo metu yra apibendrinami pasiūlymai, gauti iki rugsėjo 30 d. Bet pasiūlymus galima teikti ir toliau, jie niekur nedings, tik jie jau bus apibendrinti kitais metais.

"Siūlymus galima teikti nuolatos. Savivaldybė turėtų spręsti, ar jie tokie, kad reikia keisti bendrąjį planą ar jį koreguoti. Tas procesas tęsis iki pat tol, kol bus patvirtintas naujas planas", - aiškino M. Pakalnis.

Pasiteiravus, ar klaipėdiečiai domisi savo miesto ateitimi, ar teikia pasiūlymus, ar jiems viskas "dzin", M. Pakalnis atsakė: "Iš pradžių mums atrodė, kad jiems tikrai tai nerūpi, bet labai padėjo Klaipėdos savivaldybės organizuotas sumanymo pristatymas visuomenei, tada ledai pajudėjo. Dabar rezultatas visai neblogas bent jau tuo, kad pradėta domėtis. Buvo labai svarbu sukelti pirmą susidomėjimą."

Kol gauti pasiūlymai dar neapibendrinti, M. Pakalnis nenorėjo jų išsamiai komentuoti. Daugiausia klaipėdiečiai bando atkreipti dėmesį į apleistas teritorijas, nesutvarkytas gatves, kurias reikėtų rekonstruoti, t. y. į gyvenimiškus reikalus.

Pramonininkai aktyvesni

Atrodo, kad tas Savivaldybės organizuotas BP monitoringo pristatymas vis dėlto išjudino uostamiesčio gyventojus. Jau siuntinėjami elektroniniai laiškai, kuriuose Klaipėdos visuomenė raginama pabusti ir aktyviai dalyvauti kuriant savo miesto ateitį, teikti pasiūlymus dėl miesto BP.

Atkreipiamas dėmesys, kad visą procesą kaip visada į savo rankas esą bando paimti pramonininkai.

Verslininkai aktyviau ir pasiūlymus teikia. M. Pakalnis, kalbėdamas apie jau gautus klaipėdiečių pasiūlymus, minėjo tokią dalį, kaip verslo reikalai, kai kažkas negalėjo realizuoti verslo projekto, nes BP reglamentavimas buvo netinkamas.

"Žmonės mato savo verslo plėtros galimybes ir siūlo, kaip reikėtų tą BP pakoreguoti", - kalbėjo "Sweco Lietuva" atstovas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder