Klaipėdiečiai nesugeba ištuštinti turistų piniginių

Klaipėdiečiai nesugeba ištuštinti turistų piniginių

Uostamiesčio verslininkai dar nesugeba pasiimti iš turistų tiek pinigų, kiek šie yra pasiryžę išleisti. Pavyzdžiui, net 50 eurų Klaipėdoje ketinę išleisti kruizinio laivo turistas maitinimo įstaigose vidutiniškai tepalieka 2 eurus, o muziejuose - vos 20 euro centų.

Nors Klaipėdos kultūros ir informacijos centro (TIC)darbuotojai džiaugiasi, kad šiemet Klaipėdoje turistų skaičius augo ir daugelis mūsų miestą aplankiusių svetimšalių išsivežė pačius geriausius įspūdžius, tačiau pastebi ir ne vieną trūkumą.

"Viena didesnių problemų senamiestyje - valiutų keityklų ir bankomatų stygius. Dažnai turistai TIC-e pirkdami atviruką už keliasdešimt centų, duoda 50 eurų, nes žino, kad grąžą gaus litais. Tad dirbame tarsi valiutos keitykla. Tačiau ilgai toks sprendimo būdas negali tęstis", - pastebėjo Klaipėdos TIC vadovė Romena Savickienė.

Džiaugiamasi, kad kruizinių laivų keleivių skaičiai Klaipėdoje šiemet pasiekė 2008 metų lygį. Manoma, kad kitais metais skaičiai bus dar didesni, nes jau dabar yra užsiregistravę 48 kruiziniai laivai, tuo metu kai šiemet jų į Klaipėdą atplaukė 40.

Daugiausia Klaipėdą lanko Vokietijos turistai (40 proc.), akivaizdžiai didėja turistų srautai iš Rusijos, manoma, kad tam įtakos turėjo ir vasarą atsiradęs skrydis Palanga-Maskva. Taip pat nemažai uostamiestyje apsilankė prancūzų, lenkų, amerikiečių, italų, anglų, latvių bei ispanų. Šiemet tarp dažniausiai uostamiestį lankančių turistų pateko ir šveicarai.

"Ayvažiuoja ir baltarusių, tačiau jie labiau yra "šopingo" turistai. Juos labiausiai traukia prekybos centrai", - pastebėjo R. Savickienė.

Šią vasarą TIC darbuotojai atliko turistų apklausą, siekdami išsiaiškinti, kokį įspūdį jiems palieka mūsų miestas. Paaiškėjo, kad daugiausia mūsų miestą turistai pasiekia automobiliais (25 proc.), laivais (24 proc.) bei autobusais (22 proc.). Traukiniais mūsų miestą sakė pasiekiantys vos 2 proc. turistų

"Reikia pastebėti, kad Klaipėdoje stinga susisiekimo su Rusija, tad būtų smagu, kad Lietuvos geležinkeliai vėl atnaujintų maršrutą Kaliningradas-Maskva", - pastebėjo R. Savickienė,

Be kita ko ji užsiminė, kad rusai - labiausiai išlaidaujantys turistai. Bent jau toks įspūdis susidaro, kai jie užsuka nupirkti suvenyrų į TIC. Esą perka viską iš eilės, nes lauktuvių nori parvežti visai giminei.

"O ypač rusus veikia pasakymas, kad tai paskutinė prekė. Tuomet nebesvarbu nei kaina, nei prekės dydis", - pastebėjo TIC vadovė.

Daugiausia turistų nurodė ketinantys Klaipėdoje praleisti 2 dienas ir planavo čia išleisti 50-100 eurų (33 proc.), tačiau buvo ir tokių, kurie norėjo čia palikti per 1000 eurų. Tiesa šitaip išlaidauti buvo linkę vos 4 proc. apklaustųjų.

Apklausa taip pat parodė, kad daugiausia apie Klaipėdą sužinojo iš informacinių leidinių (25 proc.), išgirdo iš šeimos, ar draugų (25 prc.), bei interneto (18 proc.).

"Akivaidu, kad leidybinės informacinės medžiagos dar reikia. Vien informacijos internete nepakanka, nes mūsų miestą lanko vyresnio amžiaus turistai - net 51 proc. apklausos dalyvių nurodė esantys vyresni nei 50 metų", - pastebėjo R. Savickienė.

Pasak jos, turistai ne itin lanko Klaipėdos muziejus. Tik 13 proc. apklaustųjų turėjo tokių planų, o likusieji 87 proc. sakė nesilankę muziejuose. Kur kas daugiau svetimšalių norėjo tiesiog pasivaikščioti po miestą (38 prc.), aplankyti parduotuves (18 proc.), arba parodas, koncertus, renginius (17 proc.).

"Labiausiai pradžiugino tai, kaip turistai įvertino Klaipėdą. Net 36 proc. teigė, jog tai įdomus miestas. Nemažai įvardijo, jog tai žalias ir švarus miestas, taip pat buvo minimas svetingumas bei geras aptarnavimas", - pastebėjo R. Savickienė.

Ne ką mažiau pradžiugino ir tai, kad net 76 proc. apklaustų turistų sakė, jog dar norėtų sugrįžti į Klaipėdą.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder