Klaipėdai tapti turistų tikslu - per sunki misija?

Klaipėdai tapti turistų tikslu - per sunki misija?

Mintys buvusį policijos pastatą Jūros gatvėje, tarpukarį menančią elektrinę Danės gatvėje ir panašius objektus kaip kone beviltiškus atiduoti menininkams jau stebina: o kodėl šių objektų nepabandžius paversti patraukliais turizmo objektais? Ypač kai tyliai pripažįstama, jog Klaipėda retai kada tampa turistų tikslu, o ir čia atvykstantieji pramogauti dažniausiai pačių klaipėdiečių pasiunčiami į kitas savivaldybes.

Kodėl buvusiam policijos pastatui, kurį senieji klaipėdiečiai iki šiol vadina kalėjimu, nesugrąžinus ankstesnės jo "šlovės": interaktyvus kalėjimas su atitinkamomis atrakcijomis galėtų tapti ne ką mažesniu traukos objektu nei tarp lietuvių gerai žinomas kalėjimas Liepojoje. Ta pati Smiltynė, saugoma dešimčių įstatymų ir taisyklių, galėtų tapti įstabiu poilsiautojų traukos centru.

Siūlo važiuoti už Klaipėdos

Tai - tik kelios žurnalistų mintys, mat žvelgiant į mūsų kaimynus galima tvirtinti, jog, be senamiesčio ir Jūrų muziejaus, Klaipėdoje nelabai ką turistams ir galime pasiūlyti nuveikti.

Latviai turizmo srityje pasikaustę - pavyzdžiui, Liepojos turizmo internetiniame tinklalapyje turistiniai objektai pristatomi lietuvių kalba. Visuose "topuose" galima aptikti Karinį uosto kalėjimą, kuriame rengiamas daugelio lietuvių žinomas realybės šou "Už grotų", kurio metu kalėjime galima praleisti visą naktį.

Žinoma, liepojiečiai kaip labiausiai vertus dėmesio objektus pristato savo miesto parkus, bažnyčias, paplūdimį ir molą, tačiau viename populiariausių pasaulyje turizmo tinklalapių "TripAdvisor" pirmu numeriu įvardijami dar carinės Rusijos metais pastatyti ir šiuo metu griuvėsiais virtę šiauriniai fortai.

Ventspilio turizmo organizatoriai irgi stengiasi pasiūlyti kuo įdomesnių pramogų - be muziejų ir paplūdimių, šiame mieste siūloma aplankyti Livonijos ordiną menančią pilį, įspūdingą vandens parką, planetariumą, interaktyvų mokslo ir technologijų parką.

Žavingą istoriją turintis Gdanskas, be abejo, pirmiausia kviečia pasigrožėti senove alsuojančiomis gatvėmis ir istoriniais monumentais, tačiau vilioja užsukti ir į zoologijos sodą, apžiūrėti miestą iš didžiulio apžiūros rato, pasigrožėti jūra nuo į Palangos tiltą panašaus tilto.

O klaipėdiečiai turistams nelabai ką įdomaus gali pasiūlyti. Dar prieš 7 metus pačių "Vakarų ekspreso" skaitytojų sudarytas lankytinų vietų TOP-10 aktualus ir šiandien. Jame pirmu numeriu įvardijama rajone esanti Olando Kepurė, toliau - Klaipėdos senamiestis, Jūrų muziejus, net neegzistuojanti Šv. Jono bažnyčia, Poilsio parkas ir pan.

Be to, minėtasis "TripAdvisor" atvykus į Klaipėdą pirmiausia rekomenduoja aplankyti Kuršių nerijoje esančias kopas ir tik po to - senamiestį su Peliuko skulptūra, Jūrų muziejų, burlaivį "Meridianas", staiga išpopuliarėjusią skulptūrą "Juodasis vaiduoklis", jau už miesto ribų esančius "Dinoparką", Klaipėdos zoologijos sodą ir t. t.

Situacija gerėja

Visgi Romena Savickienė, Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė, sako, jog žvelgiant į tai, apie ką šnekėta prieš 7 metus, Klaipėda gerokai patobulėjo: kasmet atsiranda naujų ir įdomių laisvalaikio formų atvykstantiems turistams.

"Tada kalbėjo, jog būtų gerai turėti laivelius Danės upėje - šiemet mažųjų laivelių savininkai jau planuoja maršrutą iki Botanikos sodo ir taip įveiklins Danę. Netrukus duris turėtų atverti Antrojo pasaulinio karo muziejus Klaipėdos pilyje. Tai būtų objektas, dėl kurio, mano manymu, žmonės norėtų atvykti ar net planuotų kelionę į mūsų miestą", - sakė R. Savickienė.

Anot direktorės, šiuo metu savo keliones turistai į Klaipėdą gali planuoti nebent dėl Jūrų muziejaus ir pasirodymų delfinariume.

Daugiau skaitykite rytdienos dienraštyje „Vakarų ekspresas“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder