Klaipėda vėl svajoja apie tramvajų

Klaipėda vėl svajoja apie tramvajų

Lenkų pavyzdys paskatino klaipėdiečius vėl grįžti prie minčių uostamiestyje turėti tramvajų.

"Pasirodo, tramvajaus linijai įrengti nereikia milijardinių sumų, kaip anksčiau buvo skaičiuota, pakaktų milijonų", - sako Klaipėdos savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas.

Jis priminė, kad vienas iš motyvų atsisakyti minčių Klaipėdoje turėti tramvajų buvo 2013 m. Šilutės savivaldybės užsakyta galimybių studija, kuri aprėpė visą regioną. Studijoje buvo nurodyta, kad tramvajų įrengti nebūtų tikslinga, mat tai atsieitų milijardines sumas.

"Pernai gruodį Lenkijoje, Olštyno mieste, vyko atstatytos tramvajaus linijos atidarymas. Šiame mieste, kaip ir Klaipėdoje, seniau yra buvęs tramvajus, tad buvo nuspręsta jį atgaivinti. 3-4 linijų tramvajaus infrastruktūros įrengimas atsiėjo 120 milijonų eurų. Tam buvo panaudotos Europos Sąjungos fondų lėšos. Projektas buvo įgyvendintas per 380 dienų", - optimizmo suteikiantį lenkų pavyzdį pristatė R. Zulcas.

Pasak jo, Olštyno valdžia pasielgė drąsiai ir iš esmės pakeitė mieste transporto sistemą. Paprasčiau tariant, nuėjo ekologišku keliu.

Tad ir Klaipėda nusprendė dar galutinai nelaidoti tramvajaus idėjos. Pasak R. Zulco, ketinama užsakyti tikslinę galimybių studiją, kuri turėtų išnagrinėti elektra varomo transporto galimybes Klaipėdoje.

Už Europos Sąjungos lėšas galima tik įsigyti transportą, tad reikėtų ieškoti lėšų reikiamai infrastruktūrai įrengti. Svarstoma galimybė, kad Savivaldybė tam galėtų skirti ir savo lėšų, arba reikėtų ieškoti privatininkų, kurie pasirašytų koncesijos sutartį.

"Rudeniop planuojame atlikti privataus verslo apklausą. Norime sužinoti galimas koncesijų idėjas", - minėjo R. Zulcas.

ISTORIJA. Nuo 1904 m. Klaipėdoje veikė vienintelis Lietuvoje elektrinis tramvajus. Jo tinklas jungė uostą ir geležinkelio stotį su centru bei atskirais priemiesčiais. Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Prieš mėnesį vykusio miesto Tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdžio metu UAB "Alstom Power" vadovas Viktoras Karaliūnas pristatė informacinę medžiagą apie tramvajaus linijų įrengimo galimybes Klaipėdoje. Anot jo, Klaipėda yra pats patraukliausias miestas tramvajaus linijai statyti ir tai linijai nutiesti jau savaime yra suformuotas "stuburas".

Beje, R. Zulcas minėjo, kad kalba eina ne tik apie tramvajų, bet ir kitų elektra varomų transporto priemonių įdiegimą Klaipėdoje. Kol kas pasiekimai šioje srityje ne itin dideli - yra įrengtos tik kelios elektromobilių įkrovimo stotelės.

Istorija

Nuo 1904 m. Klaipėdoje veikė vienintelis Lietuvoje elektrinis tramvajus. Klaipėdos elektrinėje gaminama energija maitinamas tramvajaus tinklas jungė uostą ir geležinkelio stotį su centru bei atskirais priemiesčiais.
1934 m. privataus vietinio radijo savininkų reikalavimu Klaipėdoje tramvajų eismas buvo uždraustas (kurį laiką dar veikė atšaka į Smeltę), nes kėlė radijo bangų trukdžius.
Tramvajus uostamiestyje dar buvo atgaivintas sovietmečiu, tačiau nebuvo populiarus ir, praėjus vos 9 metams po jo įrengimo, buvo uždarytas.
Idėjos vėl įrengti tramvajaus liniją Klaipėdoje sklando jau 15 metų. 2001 m. uostamiesčio Tarybos patvirtintame Klaipėdos miesto plėtros strateginiame plane suformuluota idėja nutiesti greitojo tramvajaus liniją. 2003 m. Savivaldybės užsakymu Vilniaus Gedimino technikos universiteto specialistai parengė visų rūšių miesto transporto vystymo galimybių studiją. Mokslininkai pasiūlė Klaipėdoje nutiesti dvi tramvajaus linijas. Vieną, jungiančią pietinius uostamiesčio rajonus su geležinkelio stotimi, kitą - besitęsiančią iki ligoninių komplekso. Vėliau buvo kalbama, kad tramvajaus linija turėtų tęstis nuo Klaipėdos iki Palangos ir Šventosios, taip pat tramvajumi esą reikėtų sujungti Klaipėdą su Gargždais, Dreverna ir Kintais.
2013 m. pristačius uostamiesčio ir viso pajūrio ateities viziją "Vakarų krantas" dar kartą prabilta apie galimybę Klaipėdai turėti tramvajaus liniją. Studijos rengėjų atlikta Klaipėdos regiono gyventojų apklausa parodė, kad nemaža dalis gyventojų naudotųsi tramvajumi. Visgi studijos rengėjai konstatavo, kad keleivių srautai būtų nepakankami ir netenkintų tramvajaus pajėgumų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder