Klaipėda projektams tikisi Europos milijonų

Klaipėda projektams tikisi Europos milijonų

Klaipėdos savivaldybė pateikė paraišką iš ES Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės gauti apie 150 mln. eurų įvairiems miesto planuojamiems projektams įgyvendinti. Didžiausias projektas yra Savivaldybės valdomų pastatų, daugiausia švietimo įstaigų, renovacija, kur lėšų poreikis sudaro apie 50 milijonų eurų.

Pasak Klaipėdos vicemero Arūno Barbšio, Europos Komisija preliminariai yra patvirtinusi, jog Lietuva pretenduoja į 2,62 milijardo eurų subsidiją ir dar maždaug tokią pat sumą paskolų gaivinti ekonomiką ir didinti atsparumą pandemijos sukeltam neigiamam ekonomikos poveikiui. Šie pinigai yra numatyti projektams, kurie galėtų būti įgyvendinti 2021-2026 metų laikotarpiu.

"Koordinuojant Lietuvos savivaldybių asociacijai, atrinkome 15 projektų, kurie pretenduotų gauti finansavimą. Atrenkant mūsų strateginiuose planuose jau esančius projektus buvo atsižvelgta, kad atitiktų keliamus kriterijus, tarp kurių yra žalioji pertvarka, skaitmenizacija, švietimas, sveikata, inovacijos ir mokslas, mokesčių politika", - sakė A. Barbšys.

Tarp Savivaldybės pateiktų projektų gauti finansavimą yra BRT greitųjų autobusų transporto infrastruktūros sukūrimas, 30 elektrinių autobusų įsigijimas, transporto eismo valdymo sistemos ("žalioji banga") plėtra, automobilių stovėjimo aikštelių Bangų gatvėje ir Atgimimo aikštėje įrengimas.

Tilto idėja gyva

"Atrinkome ir naujo Bastionų tilto statybos per Dangės upę projektą, žinoma, projektuojant jį iš naujo ir mažesnį, nei buvo planuota anksčiau", - dar galutinai nepalaidotą tilto idėja mini A. Barbšys.

"Vakarų ekspresas" primena, kad neseniai Savivaldybė nutraukė sutartį su Bastionų tilto projektuotojais, sumokėjusi jiems apie 800 000 eurų už jau niekam nebereikalingą projektą.

Buvo nuspręsta, kad pradžioje planuotas statyti tiltas yra ir per didelis, ir per brangus.

Pasak A. Barbšio, miesto pozicija yra, kad į ES finansavimą gali pretenduoti Dangės ir Smeltalės upių išvalymas, Jūrininkų sveikatos priežiūros centro naujo pastato statyba, išmaniųjų klasių mokyklose įrengimas, naujo pėsčiųjų tilto per Dangės upę statyba nuo Kretingos gatvėje statomos naujosios mokyklos į Tauralaukį, taip pat tikimasi paramos ir jau vykstančiai pačios mokyklos statybai. Tarp ES siūlomų finansuoti pateiktų projektų yra Klaipėdos pilies bokšto atkūrimas, dviračių ir pėsčiųjų takų kurortinėse teritorijose (Smiltynėje ir Giruliuose) sutvarkymas ir įrengimas.

"Nežinome nei į kokią sumą galime pretenduoti, nei kokia dalis pateiktų projektų bus finansuojama, tačiau tikimės, kad ši programa Klaipėdos miestui bus sėkmingesnė nei skubotas, į vienerius metus orientuotas DNR ekonomikos gaivinimo planas. Iš jo miestas jokios realios naudos negavo", - kalbėjo A. Barbšys. Anot jo, jau kitų metų pradžioje Finansų ministerija turėtų paskelbti, kurie projektai atrinkti ir tinkami finansuoti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder