Klaipėda - tarp geriausių teikiančiųjų socialines paslaugas

Klaipėda - tarp geriausių teikiančiųjų socialines paslaugas

Valstybės kontrolės atliktas auditas, ar teikiamos socialinės paslaugos tenkina didėjančius senjorų poreikius, parodė, jog šioje srityje daugeliui Lietuvos savivaldybių dar yra kur pasitempti. Vis dėlto Klaipėdos miestas yra tarp geriausiai tokias paslaugas teikiančių savivaldybių.

Valstybės kontrolės 1-ojo audito departamento direktoriaus pavaduotoja Jūratė Sinkevičienė "Vakarų ekspresui" tvirtino, jog atlikto tyrimo tikslas buvo atskleisti sistemines klaidas ir peržiūrėti bendrą situaciją Lietuvoje, todėl ji negalėjo įvardyti atskirų savivaldybių gerųjų ir blogųjų socialinių paslaugų teikimo niuansų.

"Kai vykdėme apklausą, pažadėjome, kad pateiksime tik apibendrintus duomenis. Tik tada visos savivaldybės pateikė savo nuomonę ir tikslią informaciją, nesistengė gudrauti žinodamos, kad neišskirsime blogųjų niuansų. Norėjome pamatyti sistemines klaidas ir nustatyti, ką turėtų daryti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kad paslaugos būtų kokybiškos ir prieinamos visose savivaldybėse", - aiškino pavaduotoja.

Ataskaitoje pabrėžiama, jog geriausiai, tai yra visų rūšių, socialines paslaugas pensininkams teikia Vilniaus miesto, Vilniaus ir Anykščių rajonų savivaldybės. Vis dėlto uostamiesčio pensininkams nosies nereikėtų nukabinti - anot R. Sinkevičienės, uostamiesčio situacija yra itin gera, ir kitoms savivaldybėms, jei lyginti, dar yra kur pasitempti.

"Galiu pasakyti tiek, kad situacija Klaipėdoje yra labai gera ir jai labai nedaug trūksta, kad būtų pakliuvusi tarp trijų savivaldybių, kuriose teikiamos visų rūšių socialinės paslaugos", - sakė pavaduotoja.

Ji pabrėžė, jog Klaipėdoje yra įgyvendinamas integralios pagalbos projektas. Tai reiškia, jog čia teikiamos tiek socialinės, tiek slaugos (sveikatos priežiūros) paslaugos. Esą miesto valdininkai įgyvendino vieną pagrindinių ataskaitos akcentų - paslaugos pirmiausia teikiamos asmenims namuose, ir tik tada, jei to nepakanka, jos suteikiamos specializuotose institucijose.

Beje, visais auditorių nagrinėtais atvejais, skiriant ilgalaikę globą įstaigoje, senjorams nebuvo siūloma alternatyvi globa jų namuose.

Audito metu nustatyta, kad senyviems žmonėms trūksta informacijos apie socialines paslaugas, ji pateikiama sunkiai jiems prieinamomis priemonėmis. Trūksta kvalifikuotų darbuotojų, teikiančių socialinės priežiūros ir dienos globos paslaugas asmens namuose. 34 savivaldybėse socialiniai darbuotojai neaprūpinti transportu, 23 savivaldybėse jiems problemiška nuvykti pas paslaugų gavėjus, kai kur tenka eiti pėsčiomis didelį atstumą, nes nėra visuomeninio transporto.

INFORMACIJA

Rekonstruotame pastate Kretingos g. 44 rudens pradžioje pradės veikti senų žmonių dienos centras.

Jame senjorai galės leisti visą dieną - nuo 8 iki 17 val. Centre žmonės bus prižiūrimi specialistų, bus teikiama slauga ir globa. Tokių žmonių užimtumui skirta daug erdvių patalpų - yra ir salė muzikos terapijai, kompiuterinės klasės, virtuvėlė, jeigu kokia nors močiutė norėtų išsikepti pyragą, ir netgi indaplovė. Senoliai turės ir masažų kabinetus. Žmonės dieną bus maitinami tris kartus. Pasibaigus darbo dienai asmuo bus išvežamas namo. 

Šios socialinės pasaugos pensininkams kainuos 20 proc. pajamų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder