Kiemų valymo skaudulys - konteineriai

Kiemų valymo skaudulys - konteineriai

Klaipėdos trišalei tarybai tik iš antro karto pavyko padiskutuoti apie kiemų valymo kokybę. Pirmąjį kartą nesusirinko visi kviesti asmenys, o antrąjį sykį diskusija beveik pavirto kaltinimais.

Žinia, nuo 2015 metų lapkričio už savo daugiabučių kiemų tvarką yra atsakingi patys gyventojai: jie gali valytis patys, samdyti tvarkytojus ar tuo gali rūpintis administratoriai ar bendrijos. Pasak Trišalei komisijai pirmininkaujančio Raimondo Tamošausko, kalbėti apie kiemų valymą paskatino noras išgirsti, ar procesai vyksta sklandžiai, ar yra kokių nors problemų, į kurias reikėtų atkreipti dėmesį.

Prieš savaitę šį klausimą turėjusi svarstyti Trišalė taryba nesusirinko, nes neatvyko dalis jos narių, tad buvo nuspręsta susitikimą rengti dar sykį. Į posėdį buvo nutarta pakviesti ir su svarstomu klausimu susijusius asmenis - seniūnaičius, daugiabučių administratorius, želdiniais besirūpinančią bendrovę, Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus atstovus, vykdančius kontrolę.

Padėtis neblogėja

Į kvietimą atsiliepė Prekybos uosto, Laukininkų, Vilties, Baltikalnio, Sulupės, Danės seniūnaitijų seniūnaičiai, administratorių "Danės būsto", "Vėtrungės būsto", "Jūros būsto", "Mano aplinkos" atstovai, "Klaipėdos želdinių" atstovai bei visuomenininkai.

Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys pasakojo, kad įsigaliojus naujai kiemų valymo tvarkai buvo organizuoti patikrinimai kartu su seniūnaičiais, tvarkytojais, administratoriais.

"Galime sakyti, kad situacija nė kiek nepablogėjusi, kiemai tikrai valomi pagal nustatytus terminus. Be to, patys gyventojai pasidarė daug aktyvesni, praneša, jeigu mato, kad nevalomi kiemai ar nesitvarkoma, kraunamos stambiagabaritės atliekos prie konteinerių ir panašiai", - sakė V. Valys.

Pasak jo, mieste gana tvarkingai laikomasi reikalavimo valyti kiemų teritorijas bent 3 kartus per savaitę. Esą keletą kartų buvo atvejų, kai nespėta užtikrinti tvarkos, nes buvo pasnigę, tačiau greitai padėtis buvo sukontroliuota.

V. Valio teigimu, pernai dėl netvarkomų teritorijų, konteinerių aikštelių buvo surašyti 136 administraciniai teisės pažeidimų protokolai ir išsiųsta 311 reikalavimų susitvarkyti duodant tam vieną savaitę.

Atsakomybės ribos

Posėdyje domėtasi, kaip plotai valomi - koks skaičius kiemų ar koks plotas tenka vienam valančiam žmogui.

Pasak "Danės būsto" atstovo, žmonėms darbai neskirstomi - paskelbus aplinkos valymo konkursą laimėjusi įmonė privalo užtikrinti švarą, o jei to nepadaro, gauna baudas.

"Mano aplinka" vadovė Tatjana Dirkstienė teigė, kad kiemai yra pernelyg skirtingi, kad būtų galima plotą skaičiuoti būtent jais: "Normos skirtingos, nes skirtingi kiemai, pavyzdžiui, senamiestyje ir Rumpiškės gatvėje. Po to, kai pradėjome tvarkyti mes, dalį darbų atlieka kiemsargis, dalį - mobilioji brigada, privažiuojanti ten, kur reikia. Vienos normos, kas ir kiek prižiūri, nėra."

Prekybos uosto seniūnaitis Ruslanas Schneiderat sakė valytojo paklausęs, kiek jam tenka valyti kiemų.

"Matau, žmogus pavargęs, išsekęs. Sako, valo 14 kiemų. Juk tiek negali fiziškai sutvarkyti. Pasakiau valdoms, sužinojau, kad paskui vietoje 14 kiemų tam žmogui davė 8", - krūviais stebėjosi seniūnaitis.

Anot Trišalės tarybos nario ir Sulupės gatvės seniūnaičio Sauliaus Liekio, gyventojams svarbu žinoti savo namo ribas, kuri kiemo pusė, kuris takelis jiems priklauso, tuomet jie tuo plotu ir rūpinsis.

"Įsivažiavus naujai sistemai gal net pagerėjo padėtis. Pavyzdžiui, anksčiau sniegą valydavo tie patys kiemsargiai, o dabar pasnigus ir technika atsiranda, kuri darbą padaro daug greičiau. O gyventojai jau drausmina rūkančius kieme, nesurenkančius šunų ekskrementų ir panašiai", - patirtimi dalijosi S. Liekis.

KONTEINERIAI. Labai dažnai gyventojams pyktį kelia perpildyti atliekų konteineriai bei šalia jų paliekamos krūvos "turto". Egidijaus Jankausko nuotr.

Kitiems seniūnaičiams kilo klausimų, kas turi rūpintis konteinerių stovėjimo aikštelėmis, vadinamomis pilkosiomis zonomis, ką daryti, jeigu kiemuose rūko moksleiviai, kur kreiptis, jeigu neišvežamos susikaupusios atliekos, kas gali ir turi genėti medžius bei krūmus neprižiūrimose teritorijose.

Trišalei tarybai buvo pateikti ir keli pluoštai nuotraukų su pastebėtomis aktualiausiomis problemomis ne tik kiemuose, bet ir aplinkoje, fotografijos buvo perduotos V. Valiui.

Be visa kita, priekaištauta, kad per kelis mėnesius nesurenkami pernykščiai lapai teritorijoje nuo Kauno gatvės iki Sausio 15-osios, susiginčyta, kas atsakingas už netvarką prie konteinerių. Melnragėje gyvenanti moteris domėjosi, kokios yra galimybės Klaipėdoje pritaikyti Skandinavijos patirtį esant vėjuotiems orams pritvirtinant konteinerius ir jų dangčius, kad vėjas neapverstų konteinerių ir neplaikstytų šiukšlių. Šiuo klausimu melnragiškei patarta kreiptis į KRATC.

Reikia prevencijos

Posėdyje dalyvavusi vicemerė Judita Simonavičiūtė pabrėžė, jog perduodant kiemus valyti patiems gyventojams buvo siekiama, kad tvarkymo kainos neaugtų, o aplinka būtų tvarkoma minimaliai - 3 kartus per savaitę. Esą jei gyventojai nori daugiau tvarkos, galima nustatyti 5 kartų per savaitę valymo dažnį, tačiau tuomet žmonėms jau reikėtų mokėti daugiau.

"Iš to, ką girdžiu, yra įsivažiuojama su nauja tvarka. Bet miestas neatsisako nuo valymo sutaupytų pinigų, jie skiriami kiemų infrastruktūrai gerinti, šiemet bus investuojama 1,2 mln. eurų", - seniūnaičiams aiškino J. Simonavičiūtė ir pridūrė, kad nereikia tirštinti spalvų dėl kai kurių problemų - esą tereikia kreiptis į kontroliuojančias institucijas ir jos bus sprendžiamos.

Klaipėdos pramonininkų asociacijos atstovė Trišalėje taryboje Jolanta Braukylienė teigė, kad švaru yra ne ten, kur valo, o ten, kur žmonės nešiukšlina.

"Mes norime valytojus įsprausti į kampą. Tačiau logiška, kad naudingesnė tų kvartalų seniūnaičių veikla, kurie daugiau dirba prevenciškai, komunikuoja su gyventojais. Vieša informacija veikia", - sakė J. Braukylienė.

R. Tamošauskas reziumuodamas priminė, kad nereikia vieniems kitų kaltinti, o siekti, kad pinigai būtų panaudoti efektyviai miestas taptų švarus.

Trišalė taryba ketina rekomenduoti miesto Tarybai, kad privačių kiemų privažiavimo zonos būtų priskirtos valyti patiems namams, taip pat norima, kad Savivaldybės administracija nustatytų, kas yra atsakingas už konteinerių aikšteles, nes tai daugeliui yra opus klausimas.

Sykiu ketinama seniūnaičiams priminti, kur jie gali kreiptis pamatę netvarką, kad nereikėtų ieškoti kaltų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder