Kiemai: arba tvarkykit patys, arba susimokėkit

Kiemai: arba tvarkykit patys, arba susimokėkit

Jau nuo šio rudens klaipėdiečiai užuot burnoję, kad Savivaldybės samdytiniai prastai išvalė daugiabučių namų kiemus ar laiku nenupjovė žolės, galės patys imti į rankas šluotą arba dalgį.

Klaipėdos savivaldybėje jau parengti Miesto tvarkymo taisyklių pakeitimai. Jei jiems pritars politikai, nuo rugpjūčio 20 d. Klaipėdoje įsigalios prievolė daugiabučių namų kiemų valymu rūpintis patiems gyventojams, o ne Savivaldybei, kaip dabar yra daugeliu atveju.

Įvedus naują tvarką gyventojai per tris mėnesius turės apsispręsti, kaip jie organizuos kiemų valymą. Esą galimi keli variantai: pagal nustatytą grafiką kiemu rūpintis gali patys gyventojai, kitas kelias - samdyti bendrovę, arba šią funkciją pavesti namo administratoriui. Preliminariai skaičiuojama, kad kiemų švara gyventojai jau turės rūpintis nuo lapkričio.

Numatyta, kad daugiabučio namo kiemas turės būti valomas ne rečiau, nei 3 kartus per savaitę, o žolė šienaujama ne rečiau nei 3 kartus per vasarą.

"Kokie galimi kaštai? Jei imsite patys į rankas šluotą, tai nieko nekainuos. O jei samdysite bendrovę, ar pavesite šią funkciją namo administratoriui, preliminariai skaičiuojama, kad 50 kvadratinių metrų butui per mėnesį ši paslauga atsieis 2-4 eurus", - skaičiavo vicemerė Judita Simonavičiūtė.

Dabar, kai daugelio daugiabučių namų kiemų švara rūpinasi miestas, Savivaldybei kasmet tam reikia išleisti 725 tūkst. eurų.

STEBĖSIME. Klaipėdos valdžia žada, kad kiemų valymui skirtus pinigus kitąmet skirs daugiabučių namų kiemų infrastruktūrai gerinti. Ar šie pažadai vykdomi, ar nauja tvarka yra tik viso labo pasipinigavimas įvedant naują mokestį, paaiškės tvirtinant 2016-ųjų miesto biudžetą. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

"Tačiau nuolatos girdime miestiečių nepasitenkinimą, tai ne laiku nušienavo, tai nesutvarkė", - vieną iš motyvų, kodėl norima kiemų tvarkymą atiduoti į pačių gyventojų rankas minėjo Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

J. Simonavičiūtė patikino, kad kiemų valymui skirti pinigai ir toliau bus naudojami miestiečių reikmėms, konkrečiai - daugiabučių namų kiemų infrastruktūrai gerinti. Esą už tuos pinigus bus galima įrengti automobilių stovėjimo aikšteles, gerinti apšvietimą kiemuose, remontuoti šaligatvius.

"Kiemų infrastruktūra ir toliau rūpinsis miestas. Šios prievolės miestiečiams neprimetame", - ramino vicemerė.

Jei miesto valdžia iš tiesų vykdys savo pažadus dėl papildomo finansavimo daugiabučių infrastruktūrai, tai bent jau duobių kiemuose ženkliai galėtų sumažėti jau pirmaisiais metais. Dabar priklausomai nuo duobės gylio ir ploto, jos sutvarkymas kainuoja 20-27 Eur/kv. m. Taigi, kitąmet šiam tikslui skyrus minėtus sutaupytus 725 tūkst. eurų, kiemuose papildomai būtų galima užlopyti daugiau nei 30 tūkst. kv. m duobių.

Kiemų valymo prievolę klaipėdiečiams valdžia norėjo primesti jau prieš 7 metus, tačiau tuomet tam pasipriešino Vyriausybės atstovė, motyvuodama tuo, jog prie daugiabučių namų detaliaisiais planais nebuvo suformuoti žemės sklypai.

"Per tuos septynerius metus jau esame suformavę sklypus 90 procentų daugiabučių namų, likusiems procedūros turėtų būti baigtos šį rudenį", - minėjo J. Simonavičiūtė.

Pasak jos, mieste jau yra 20 proc. daugiabučių namų, kuriems seniai yra priskirtos teritorijos ir jie patys rūpinasi kiemų švara. Tokia praktika jau yra Dragūnų, Žolynų, Gandrališkių kvartaluose.

"Pagal jų gerąją praktiką darbo grupė ir formulavo naują tvarką. Tad dabar, kai ši prievolė bus įvesta visiems gyventojams, atsiras socialinis teisingumas. Tiesiog žmones skatiname būti savo kiemo šeimininkais. Beje, tikrai yra tokių, kurie nieko nesamdo ir kiemą tvarkosi patys", - sakė vicemerė.

Vakar šį klausimą svarstant Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete, nemažai klausimų dėl būsimos tvarkos kilo komiteto narėms Ligitai Girskienei ir Lilijai Petraitienei. Jos balsavimo metu susilaikė motyvuodamos tuo, kad nereikia sprendimo priimti skubotai, o L. Girskienė siūlė šį klausimą atidėti, tačiau komiteto dauguma projektui pritarė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder