Karštas vanduo ir gyvatukas: rekordas po rekordo

Karštas vanduo ir gyvatukas: rekordas po rekordo

Įnirtinga nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) konkurencija lėmė, kad birželį už karštą vandenį ir gyvatuką klaipėdiečiai bei gargždiškiai, gaunantys centralizuotai tiekiamą šilumą, mokės dar mažiau nei gegužę, kai buvo fiksuota rekordiškai maža kaina.

Už pirmąjį vasaros mėnesį suvartotą šilumos energiją reikės mokėti 9,5 proc. mažiau nei gegužę. Lyginant su 2014-ųjų birželiu šilumos kaina bus mažesnė beveik 34 proc.

Žinia, šilumos poreikiui patenkinti vasaros sezono metu užtenka tik NŠG siūlomos energijos. Iš atliekų ir biokuro ją gaminanti bendrovė "Fortum Klaipėda" gegužę buvo pasiūliusi iki tol rekordiškai mažą kainą - 1,12 euro cento/kWh (3,87 lietuviškojo cento). Dėl to visi kiti Klaipėdos NŠG jau antrą kartą buvo likę už borto (pirmas toks atvejis buvo pernai rugpjūtį). Šį mėnesį nedirba net ir naujasis pačios centralizuotos šilumos tiekėjos - "Klaipėdos energijos" - biokuro katilas, nes jame pagaminta šiluma būtų beveik penktadaliu brangesnė nei išgaunama "Fortum Klaipėda".

"Klaipėdos energijos" atstovai prognozavo, kad tokia pigi šilumos energija išliks iki pat šildymo sezono pradžios, o birželį gal net ir dar šiek tiek atpigs.Tokios prognozės pasitvirtino su kaupu - kai kurie iš praėjusio mėnesio nesėkmės pasimokę NŠG pasiūlė rekordiškai mažas kainas. UAB "Baltijos elektrinių investicijos" (BEI) parduos šilumą po 0,5 euro cento/kWh (1,73 lietuviškojo cento). Antrą pagal patrauklumą kainą pasiūlė AB "Klaipėdos baldai" - 0,65 euro cento (2,24 lietuviškojo cento).

BEI valdančio koncerno Vakarų medienos grupės valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas teigė, jog šiuo atveju vadovaujamasi paprastu ūkiniu požiūriu.

"Mes šilumos specialiai negaminame. Šiuo metu ji yra perteklinė, liekanti nuo gamybinių procesų, todėl kad ir pusė cento - tai vis pajamos įmonei, o ne išlaidos", - sakė S. Paulauskas.

"Fortum Klaipėda" ir vėl pasiūlė savo šilumą parduoti po 1,12 euro cento. Tačiau dabar iš jos jau bus superkama ne visa šiluma. Įmonė siūlė 23 000 MWh, o numatoma supirkti tik 18 252. Be to, dėl numatytų planinių šilumos tinklų hidraulinių bandymų pietinėje miesto dalyje (į pietus nuo Kauno g.) ši jėgainė turės nedirbti birželio 8-11 dienomis.

Nors pačios "Klaipėdos energijos" šilumos, kurią pagamintų naujasis biokuro katilas, kaina šį mėnesį buvo sumažinta nuo 1,39 iki 1,17 euro cento, jis ir vėl nedirbs. Kartu su juo už borto ir vėl liko UAB "Izobara" bei "Pramonės energija", atitinkamai siūliusios 1,22 ir 1,59 euro cento/kWh (šiek tiek mažiau nei gegužei). UAB "Geoterma" pasibaigus šildymo sezonui pasiūlymų tradiciškai nebeteikia.

Balandį užsibaigęs šildymo sezonas buvo pigiausias per pastaruosius keletą metų. Lietuvoje šilumos kainos per metus vidutiniškai sumažėjo 11 proc., o Klaipėdoje - 19.

Informacija

Birželį šiluma kainuos 3,8 euro ct/kWh (13,12 lietuviškojo cento/kWh) be PVM. Gegužę ji kainuoja 4,2 euro ct/kWh (14,5 ct/kWh) be PVM.

Pernai birželį šilumos energija kainavo 5,73 euro ct/kWh (19,78 ct/kWh) be PVM.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder