Kariai demonstravo techniką ir sugebėjimus

Kariai demonstravo techniką ir sugebėjimus

Šeštadienį miestelėnai turėjo progą daugiau sužinoti apie Lietuvos kariuomenės bei mūsų sąjungininkų veiklą. Klaipėdos kruizinių ir karo laivų terminale sausumos, oro ir jūrų pajėgos demonstravo savo turimą techniką, ką moka su ja daryti ir mielai savo įspūdžiais dalijosi su klaipėdiečiais bei miesto svečiais.

Kariuomenės ir visuomenės diena terminale prasidėjo nuo Karinių oro pajėgų sraigtasparnio nusleidimo. Aptvertu gražuoliu mielai grožėjosi šventėje dalyvaujantys smalsuoliai. Netrukus po to žmonės galėjo pasukti link krantinių, kur prišvartuoti svečių apžiūrai stovėjo Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Prancūzijos kariniai laivai.

Dalis jų paruošta dalyvavimui tarptautinėje jūrinių minų paieškos ir likvidavimo operacijoje "Open Spirit". Vienas iš šios operacijos vadų, komandoras Svajūnas Bandzevičius pasakojo, jog netrukus prasidėsianti operacija bus šeštoji, o joje dalyvaus 19 laivų iš 14 valstybių. Operaciją aptarnaus apie 900 karių.

"Pirmojo ir Antrojo pasaulinio karo metu Baltijos jūroje buvo padėta daugiau kaip 100 tūkstančių jūrinių minų. Lietuvos ekonominėje zonoje buvo padėta apie 1600 minų. Dalis amunicijos buvo rasta ankstesnių operaciju metu, bet didelė dalis yra likusi ir tai kelia grėsmę žvejams, laivams, kabelius tiesiantiems laivams. Šios grėsmės pašalinimui ir organizuojami tokie renginiai", - paaiškino S. Bandzevičius

Vidudienį terminale prasidėjo ir oficialioji šventės dalis. 12 val. smalsuoliai stebėjo Lietuvos Respublikos vėliavos iškėlimo ceremoniją, o po to vyko Karinių jūrų pajėgų Janesniųjų karininkų vadų mokymų klausytojų ir karininkų priesaikos ceremonija. Sykiu prisiekė ir Lietuvos Šaulių sąjungos nariai.

Pagarbą kariams išreiškė ir miesto meras Vytautas Grubliauskas.

"Šiandien buvo pasakyta, kad ši ceremonija jūsų gyvenime paliks neišdildomą įspūdį. Priesaika yra vienas reikšmingiausių aktų kiekvieno žmogaus gyvenime, o dar didesnę reikšmę ji gauna, kai tai daroma stebint artimiesiems miestiečiams", - į jaunuosius karius kreipėsi miesto galva ir pridūrė, jog tiki, kad priesaika yra ne tik žodžiai, bet ir viešas savo ryžto bei pasiruošimo liudijimas.

Šventės metu jos svečiai stebėjo Karinių jūrų pagėgų orkestro muzikinius pasirodymus, apžiūrėjo Lietuvos ir sąjungininkų techniką, sugebėjimus. Pavyzdžiui, itin linksmai nusiteikę jūreiviai iš Jungtinių valstijų leido iš arti apžiūrėti specialų naro kostiumą, o lietuviai - karinį sraigtasparnį, ginkluotę, ekipuotę. Į daugelį čia atgabentų mašinų žmonės patys galėjo įeiti, nešnekant apie progą savo rankose palaikyti tikrus ginklus bei kitus įrenginius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder