Kameros keleivius jau stebi ir Klaipėdos autobusuose

Kameros keleivius jau stebi ir Klaipėdos autobusuose

Uostamiesčio gatvėmis jau važinėja 12 autobusų, kurių viduje įrengti videoregistratoriai leidžia stebėti, kas vyksta autobuso salone ir gatvėje. [CITATA]

Manoma, kad ši naujovė ne tik drausmins keleivius, bet ir padės lengviau išspręsti neretai kylančias konfliktines situacijas, kas kaltas dėl to, kad keleivis autobuse susižalojo.

"Tokia praktika taikoma daugelyje Europos šalių. Videoregistratorius naujuose autobusuose yra įsirengę kauniečiai ir vilniečiai. Mes kol kas sumontavome juos 12-oje naujų autobusų ir ketiname palaipsniui šią naujovę įdiegti visuose 70-yje miesto gatvėmis važinėjančių autobusų", - pasakojo bendrovės Klaipėdos autobusų parko vadovė Jelizaveta Daugininkienė.

Kuriame autobuse jau įrengtas videoregistratorius, keleiviai galės matyti, nes bus priklijuoti specialūs ženkliukai, bylojantys, kad keleiviai yra stebimi.

"Kad nekiltų klausimų, ar šitaip nebus pažeistos žmogaus teisės, galiu pasakyti, kad viskas yra teisėta. Iš reikiamų institucijų leidimą gavome", - patikino J. Daugininkienė.

Pasak jos, tikimasi, kad videoregistratoriai drausmins ne tik vairuotojus, bet ir keleivius, mat esą praktika rodo, kad žmonės kitaip elgiasi, kai žino, jog yra stebimi kamerų, o vaizdas įrašomas.

"Deja, autobusuose būna visko - sugalvoja keleiviai ir patriukšmauti, ir išgerti. Tikimės, kad žinodami, jog salonas stebimas kameros, keleiviai elgsis drausmingiau", - vylėsi autobusų parko vadovė.

Kadangi videoregistratoriai filmuoja ir priešais autobusą esantį vaizdą gatvėje, manoma, kad jie bus naudingi ir eismo įvykių metu. Praktika rodo, kad automobilių vairuotojai, važiuojantys antrąja juosta, dažnai mėgsta "užkišti" savo mašiną priešais pirma juosta važiuojančio autobuso nosį. Jei ir pavyksta išvengti susidūrimo, staigiai stabdant gali nukentėti keleiviai.

Mieste yra buvęs ne vienas atvejis, kai viešajame transporte susižaloję keleiviai reikalavo kompensacijos iš vežėjų.

"Klaipėdoje šį rudenį buvo papildyta tvarka, kaip keleivis turi elgtis viešajame transporte. Ten aiškiai parašyta, kad esant laisvų vietų būtina atsisėsti, o jei tenka stovėti, keleivis turi laikytis. Kadangi gatvėse pasitaiko įvairių situacijų, vairuotojai būna priversti staigiai stabdyti. Suprantama, jei tokiu momentu keleivis stovės ir rankas laikys kišenėse, gali rimtai susižaloti. Keleiviai turi suprasti, kad už savo saugumą yra atsakingi ir jie patys.

Manome, kad videoregistratoriai padės išvengti konfliktų, pakaks peržiūrėti vaizdo įrašą ir bus aišku, ar keleivis tikrai pasirūpino savo saugumu", - kalbėjo J. Daugininkienė.

Tiesa, "Vakarų ekspresas" yra sulaukęs priekaištų iš keleivių, kad laikikliai autobusuose yra įrengti taip aukštai, kad toli gražu ne kiekvienas keleivis juos gali pasiekti.

Vieno videoregistratoriaus įrengimas viename autobuse atsiėjo 400 litų.

Montuoti jų užmiesčio autobusuose kol kas neketinama, nes, pasak J. Daugininkienės, šiais reisais važinėjančiuose autobusuose tokių konfliktinių situacijų, kaip mieste, praktiškai nekyla.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder