Kaip Klaipėda pasiruošusi priimti keltus?

Kaip Klaipėda pasiruošusi priimti keltus?

Pirmadienį vėlai pasirašytas Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymas, kuriuo savivaldybės įpareigotos visus žmones, nuo šiol grįžusius iš užsienio, priverstinai izoliuoti miesto valdžios numatytose patalpose, sukėlė tokią diskusijų bangą, kad teko koreguoti patį įsakymą.

Klaipėdos uostą kone kasdien pasiekia keltai, kuriais gyventojai grįžta į Lietuvą. Tad Klaipėdai tenka užduotis ne tik suvaldyti keleivių srautus, bet ir užtikrinti šių keltų keleivių izoliaciją.

Keltų bendrovės DFDS atstovas Jonas Nazarovas antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad per savaitę, preliminariais duomenimis, į Klaipėdą viena linija atkeliaus apie 1 tūkst. žmonių.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas socialiniame tinkle „Facebook“ dar pirmadienį teigė labiausiai buvęs suglumęs dėl to, kad sprendimo įgyvendinimui buvo skirtos vos kelios valandos.

„Keltais sugrįžusius keleivius Klaipėdos savivaldybė turės nuvežti (autobusais?) į apgyvendinimui numatytas vietas ir ten atlikti „išskirstymo" misiją. <…> Kol kitos savivaldybės suorganizuos, atvažiuos, parsiveš, tol pagyvens pas mus, o tą laiką mes rūpinsimės ir jų maitinimu. Kilnu. Na, viską dar suprasčiau, bet kai visam tam įgyvendinti, organizuoti lieka tik kelios valandos, tai jau panašėja į absurdą“, - rašė V. Grubliauskas.

Atplauks 3 keltai

Tiesa, antradienį meras pranešė, kad po diskusijos su ministerija, tas terminas, per kurį Savivaldybė turėtų pasiruošti iš užsienio grįžtančių lietuvių antplūdžiui, buvo pratęstas iki trečiadienio.

„Uosto specifika Klaipėdoje tuo paties įsakymu, kuris galioja Vilniuje, Kaune, Pagėgiams ir panašiai, nebuvo įvertinta, todėl buvome išgirsti“, - sakė V. Grubliauskas.

Klaipėdos miesto savivaldybės surengtoje spaudos konferencijoje V. Grubliauskas taip pat sakė, kad vien trečiadienį į Klaipėdą atplauks 3 keltai. Pirmasis uostamiestį pasieks 9 valandą ryto.

„Bus apie 200 žmonių“, - visos dienos keleivių skaičių uostamiesčio vadovas.

V. Grubliauskas teigė, kad uostamiestis jau pasiruošęs juos priimti. Be to, tvarką prižiūrės policijos pareigūnai.

„Klaipėdos miesto savivaldybė gaus iš keltų informaciją, kaip yra koks yra keleivių skaičius kajutėse tam, kad turėdami ribotus viešbučių ir apgyvendinimo paslaugų resursus maksimaliai galėtume sutalpinti žmones. Jeigu atkeliaus šeima, turėtume jiems pasiūlyti keturviečius kambarius. Jeigu žmonės keliauja 3 arba 2, tai atitinkamai tokius sprendinius pasiūlysime ir mūsų viešbučių sektoriuje “, - apie tai, kaip bus apgyvendinti iš užsienio keltais grįžę žmonės, komentavo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Savivaldybės sveikatos apsaugos skyriaus R. Perminienė teigė, kad yra planuojama, jog artimieji, kurie norės perduoti karantinuotiems žmonėms maisto ar daiktus, galės tą padaryti ir palikti daiktus ar maistą pirmame viešbučio aukšte. Juos į kambarius pristatys viešbučių darbuotojai.

Didžiausias iššūkis - automobiliai

Tuo metu G. Neniškis aiškino, kad siekiant išvengti grūsties, bus reguliuojami žmonių srautai, todėl kai kuriems keleiviams gali tekti laukti.

G. Neniškis akcentavo, kad didelė keleivių dalis keltuose keliauja automobiliais, tad su policijos pareigūnais sutarta juos lydėti.

V. Grubliauskas pabrėžė, kad karantinuoti keleiviai bus saugomi ir pačiuose viešbučiuose, tiesa, policija šį klausimą, kaip tai padaryti, dar sprendžia.

Be to, automobilius keleiviai galės pastatyti šalia viešbučių esančiose aikštelėse, o ne uoste.

Gali pritrūkti vietų

G. Neniškis taip pat aiškino, kad ant uostamiesčio pečių krenta ir dar viena problema.

„Iššūkis yra surinkti visus žmones ir laikinai laikyti, kol atvažiuos kitos savivaldybės juos pasiimti. Per kiek laiko atvažiuos, nėra aišku. Terminas nėra nustatytas.

Bet taip pat mums galioja pareiga pasiimti žmones iš kitų savivaldybių. Atvažiuoja žmonės iš Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų“, - priminė Savivaldybės administracijos direktorius.

Jis teigė, kad miestas pasiruošęs klaipėdiečius parsivežti iš kitų savivaldybių. Tam esą galima panaudoti viešąjį Klaipėdos transportą, kuris pačiame mieste dirba ne visu pajėgumu, tad transporto priemonių yra pakankamai.

Tad, aiškino G. Neniškis, teks spręsti apgyvendinimo vietų trūkumo problemą. Jis skaičiavo, kad kol kas vietų užteks vienai savaitei.

V. Grubliauskas patikslino, kad šiuo metu uostamiestyje yra 800 vietų. Jeigu prireiktų, būtų panaudotos ir didelės erdvės, esančios mieste.

Tiesa, G. Neniškis pabrėžė, kad negalima karantinuoti žmonių, kuriuose nėra vėdinimo sistemos, atskirtų patalpų, tad kyla klausimas, ar bus galima naudoti arenas, jeigu kiltų toks poreikis.

Gal pasiliks?

DFDS atstovas J. Nazarovas sakė, kad keltų keleiviams izoliacija Lietuvoje nebus staigmena – apie tai jie bus informuoti prieš kelionę.

„Informuosime visus keleivius, kurie nusipirkę bilietus, tiek iš Vokietijos, tiek iš Švedijos, kad laukia kietojo karantino sąlygos. Bandysime situaciją nė kiek nepagražinti. <...> Galbūt dalis jų apsigalvos ir turės geresnius pasirinkimus pasilikti toje šalyje, kurioje šiuo metu yra“, - sakė jis.

J. Nazarovas teigė, kad reisų metu bus renkama informacija apie tai, iš kokių Savivaldybių jie yra. Tiesa, keleiviai jau pirkdami bilietus turėjo nurodyti savo namų adresą – šią informaciją Savivaldybė gali panaudoti.

G. Neniškis teigė, kad keltų keleiviai bus tikrinami, kokiose savivaldybėse jie deklaruoti.

Keltų keleivių elgesys - šokiruojantis

Tikėtina, kad ne visi keleiviai, atvykę į Klaipėdą keltu, gali sutikti karantinuotis, būti nusiteikę vykdyti nurodymus.

Tad V. Grubliauskas teigė, kad jeigu taip atsitiktų, policija taikytų tam tikras priemones.

G. Neniškis pabrėžė, kad tokiems keleiviams gali būti taikoma ir atsakomybė.

Viešojoje erdvėje plinta vaizdo įrašas, kuriame matyti šokiruojantis keltų keleivių elgesys – jie spjaudosi, šūkauja, juokauja apie koronavirus.

DFSDS atstovas J. Nazarovas aiškino, kad keltų darbuotojai pastebi tokį keleivių elgesį, kokio anksčiau nematė. „Tačiau jie yra mūsų tautiečiai, negalime jų išsižadėti“, - pabrėžė, kad J. Nazarovas.

Tikslins Klaipėdos biudžetą

Savivaldybės administracijos direktorius G. Neniškis aiškino, kad Klaipėdos miesto savivaldybė dėl vietų užsakymo uostamiesčio viešbučiuose, keltų keleivių automobilių stovėjimo vietų ir kitų priemonių gali patirti išlaidų.

Anot jo, šiais metais teks tikslinti savivaldybės biudžetą.

V. Grubliauskas informavo, kad balandžio 9 dieną bus sušauktas Klaipėdos miesto tarybos posėdis.

Tuo metu antradienio rytą surengtoje spaudos konferencijoje po Vyriausybės posėdžio buvo pranešta, kad A. Verygos sprendimas yra koreguojamas taip, kad Savivaldybės privalės apgyvendinti ir izoliuoti tik nuo antradienio grįžtančius lietuvius, o anksčiau atvykę į šalį gyventojai galės toliau karantinuotis namuose, jeigu turi tokią galimybę.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder