"Kai šokinėja apšviesti delfinai - daugiau nieko nereikia"

"Kai šokinėja apšviesti delfinai - daugiau nieko nereikia"

Šiandien žmonės plūstels į rekonstruotą Jūrų muziejaus delfinariumą, kuriame po ilgos pertraukos vėl bus galima išvysti sugrįžusių delfinų šou.

"Kai parvežti delfinai čia jau kiek apsiprato, kai treneriai jaučiasi kiek ramesni, jau lyg ir pradeda užlieti džiugesys", - sako muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Vykstant rekonstrukcijai tikriausiai būta ir nusivylimų, ir šokinėjimo iki dangaus?

Emocijų amplitudė buvo labai plati, bet kilimo iki debesų kažkaip nepamenu. Tiesiog juodas darbas. Buvo ir labai sudėtingų momentų, kai nedelsiant reikėjo priimti sprendimus, kurie privalėjo būti ir protingi, ir teisėti. Projektas įgyvendinamas iš europinių pinigų. O tai reiškia nemažą biurokratizmą dėl griežtų taisyklių. Improvizacijų negalėjo būti.

Kai 2005 metais jau turėjome rekonstrukcijos detalųjį planą, su Žuvininkystės departamentu dėl išorinio baseino prasidėjo ginčai, nukeliavę iki teismų. Tai prisimenu kaip košmarą. Tuometiniam Klaipėdos merui Rimantui Taraškevičiui padedant mynėme ir šviesaus atminimo Algirdo Brazausko kabineto, ir kitų instancijų slenksčius. Bet vis tiek su Žuvininkystės departamentu teko bylinėtis. Viskas užsibaigė taikiai, nors labai paprastą sprendimą dėl penkių metrų šalia nenaudojamo baseino buvo galima priimti ir be teismų karuselės. Sudėtingi buvo ir delfinų išvežimo į Graikiją sprendimai. O jų grąžinimo reikalai - dar sudėtingesni...

Dabar gailiuosi, kad nevedžiau dienoraščio... Jaučiausi labai šlykščiai, kai buvau pradėta tampyti po prokuratūras dėl esą korupcinių reikalų - įtarinėjo asmenine nauda dėl delfinų "deportacijos" į Graikiją. Na, o visas tampymas baigėsi tuo, kad prokurorai nustatė, jog viešieji interesai nepažeisti.

Tačiau kai parvežti delfinai čia jau kiek apsiprato, kai treneriai jaučiasi kiek ramesni, jau lyg ir pradeda užlieti džiugesys.

1993 metais atsidariusį delfinariumą projektavo šviesaus atminimo architektas Petras Lapė, puikiai išmanęs konstrukcijas, tuometines technologijas. Kas projektavo rekonstrukcinį variantą?

Rekonstrukcinis projektas buvo suskirstytas į dvi dalis. Pirmoji - inžinerinė su vandens kokybe, apykaita. Lyginant su ankstesniu delfinariumu, čia jau suplanuoti visiškai nauji pažangiausi vandens ruošimo metodai. 1993 metais atidarant delfinariumą niekas pagalvoti negalėjo apie biologinį ir bakteriologinį vandens valymą ar dezinfenkciją ozonu. Bus įrengtas didžiulis lauko baseinas, kuriame delfinai galės gyventi beveik pusę metų. Šį projektą rengė vilniečiai specialistai, išmanantys baseinų įrengimo subtylibes.

Architektūrinis projektas buvo patikėtas Snieguolei ir Algirdui Stripiniams. Visų baseinų bendras plotas padidintas beveik trigubai, bet išsaugotas žiūrovams skirtas plotas. Dėl to už žiūrovų salės sienos per rekonstrukciją buvo viskas nušluota.

Kas nuo šiandien laukia žiūrovų?

Su kolegomis sėdėjome ir svarstėme, kad daugiau nieko nereikia, kai delfinai šokinėja fantastiškai apšviesti. Dabar dar bus galima matyti, ką jie daro po vandeniu atlikę savo triukus ir programas. Neliko atribojimų tarp žiūrovų ir delfinų. Tai - pats didžiausias įspūdis. Kiekvieną delfinų pasirodymą lydės ir vaizdo projekcijos sienoje. Tik kol kas nespėjom sumontuoti ir paleisti vandens ekrano. Jis turėtų atsirasti pavasariop.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder