Kada dainuojantys vaikai miegos lovose?

Kada dainuojantys vaikai miegos lovose?

Savaitgalį Klaipėdoje vykusio V vaikų ir jaunimo chorų festivalio-konkurso "Mes - Lietuvos vaikai" dalyviai miegojo ant plikų grindų mokyklose, negavo ne tik maitinimo, bet ir paprasčiausio vandens, o žiūrovai sėdėjo ant aplūžusių suolų Vasaros estradoje. Žinoma, tai tik buitinės smulkmenos, labiau trikdančios kai kuriuos tėvelius nei šventėje dalyvavusius vaikus, kurie džiaugiasi galimybe dainuoti ir šiltą vasaros savaitgalį koncertuoti Klaipėdoje bei pabuvoti prie jūros.

Kita vertus, vaikų ir jaunimo chorų šventės ruošia pamainą Dainų šventėms, kurias net UNESCO pripažino unikaliu Baltijos šalių nematerialios kultūros paveldu, o Lietuva jį įsipareigojo puoselėti ir saugoti. Tad tokių švenčių pripažinimas vertybe lyg ir nusipelno kitokio požiūrio į jų organizavimą.

Galbūt pasipiktinimas dėl spartietiškų gyvenimo sąlygų vaikams diktuoja kokybiškesnio apgyvendinimo su maitinimu poreikį? Stebina, jog to net už papildomą mokestį negalima pasiūlyti konkurse, kurio nugalėtojui įteikiamas 3 000 eurų vertės pagrindinis prizas.

Miegojo ant drabužių

"Man atrodo, kad tokio renginio organizacija turėtų būti kitokia. Nustebome, kai pamatėme dukros nuotraukas, kuriose užfiksuota, kaip daugiau nei 200 vaikų miega sporto salėje, ant žemės pasitiesę tik savo drabužius ar miegmaišius. Mums buvo pasakyta, jog bus patiesti čiužiniai.

Dvi paras renginyje praleidę vaikai nebuvo maitinami. Kas turėjo pinigų - ėjo pirkti maisto į parduotuvę. Kitų kolektyvų vaikai gavo kažkokių pyragėlių, nuo kurių apsinuodijo ir vėmė. Baisu! Ir net paprasto geriamo vandens vaikams niekas nedavė.

Žinoma, nieko blogo vaikams neatsitiko, tačiau, manau, jog turėtų būti užtikrintos bent minimalios sąlygos. O jeigu jau taip trūksta pinigų, gal geriau iš viso tokių švenčių neorganizuoti", - svarstė šventės dalyvės mama Jolanta iš Vilniaus.

Jai dukros dalyvavimas renginyje kainavo 15 eurų. Moteris supratusi, jog šie pinigai buvo skirti autobuso nuomai ir nakvynei.

Nekomercinis renginys

Vaikų ir jaunimo festivalio konkurso organizatorius, chorinės bendrijos pirmininkas Algirdas Šumskis patvirtino, jog šventės dalyviai nebuvo maitinami ir vandeniu jiems nebuvo pasirūpinta, o choristų nakvyne rūpinosi mokyklos. Daugiau nei 2 000 vaikų nakvojo dešimtyje uostamiesčio mokyklų.

"Tai yra nekomercinis, nemokamas renginys ir jo dalyviai nemoka jokio mokesčio. Kultūros taryba festivaliui-konkursui skyrė 16 tūkst. eurų, Švietimo ir mokslo ministerija - 2 896 eurus, Klaipėdos savivaldybė parėmė nemokamai suteikdama Vasaros estradą ir koncertų salę pasirodymams, nakvynę mokyklose, policijos ir medikų paslaugas", - sakė A. Šumskas.

Pokalbininkas pabrėžė, jog valdžios dėmesys ir finansavimas chorinei kultūrai bei tokiems, "satelitiniams", Dainų šventės renginiams nėra pakankamas.

"Ar matėte, kokie buvo Vasaros estrados suolai per šventę? Didelė dalis jų - sulūžę, išsikišusiomis vinimis. Tai puikiai iliustruoja požiūrį į renginį", - teigė A. Šumskis.

"Išlepimo ženklas"

Renginyje dalyvavusio Klaipėdos berniukų ir jaunuolių choro "Gintarėlis" viena iš vadovių Žydrė Sinkevičiūtė mano, jog tėvų nepasitenkinimas šventės dalyviams sudaromomis sąlygomis yra išlepimo ženklas.

"Tokios buvo šios šventės sąlygos ir kolektyvai buvo apie jas informuoti. Galbūt tik tėvų ta informacija nepasiekė. Aš pati asmeniškai bendravau per šventę su vaikais iš Pasvalio. Jie buvo labai laimingi, nes pirmą kartą pabuvojo prie jūros.

Mes patys su vaikais prieš savaitę grįžome iš Kroatijoje vykusio chorų festivalio. Ten vaikai gyveno triviečiuose kambariuose su patogumais ir maitinimu du kartus per dieną. O vandens buteliukai buvo nemokamai dalinami prie scenos, tačiau tokios prabangos kaina - apie 40 eurų per parą, ir norinčių dalyvauti tokiame renginyje sumažėja", - pasakojo Ž. Sinkevičiūtė.

Pokalbininkė pridūrė, kad Klaipėdoje ir nėra itin didelės pasiūlos tiems, kurie nori geresnių gyvenimo sąlygų.

"Už papildomą mokestį paprastai siūloma apsigyventi Stasio Šimkaus konservatorijos, Eduardo Balsio menų gimnazijos bendrabučių kambariuose su lovomis. Anksčiau dar tokių renginių dalyviai gyvendavo poilsiavietėse, bet pastaruoju metu tai nedaroma", - sakė chorvedė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder